Home Κεντρική Ο βυζαντινός πύργος της Απολλωνίας στην Καβάλα

Ο βυζαντινός πύργος της Απολλωνίας στην Καβάλα

by Nikos

Περιδιαβαίνοντας τα ιστορικά μονοπάτια της πατρίδας μας θα κάνουμε σήμερα στάση στην περιοχή της Καβάλας όπου θα γνωρίσουμε από κοντά ένα μνημείο που δεσπόζει σε ένα ψηλό λόφο στη νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και αυτό δεν είναι άλλος παρά ο βυζαντινός πύργος της Απολλωνίας.

pyrgos-apollonias-kavala

Η Γεωγραφική θέση και η σημασία του Πύργου

Ο βυζαντινός πύργος της Απολλωνίας βρίσκεται ανάμεσα στην σπουδαία πόλη των Μακεδόνων την Αμφίπολη και την Νέα Πέραμο πάνω ακριβώς στην νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Πάνω στο λόφο με θέα στην μεγάλη παραλία του κόλπου των Ελευθερών ο πύργος ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις εκβολές του Στρυμόνα. Ανάμεσα δηλαδή και στις δυο σημαντικές βυζαντινές πόλεις- κάστρα την Χρυσόπολη στα δυτικά και Ανακτορόπολη ανατολικά.

pyrgos-apollonias
Η παραλία του Πύργου

Ιστορία

Ο πύργος της Απολλωνίας χρονικά μας πηγαίνει πίσω στην στην υστεροβυζαντινή Παλαιολόγεια περίοδο του 14ου αιώνα. Είχε πιθανότατα στρατιωτικό χαρακτήρα με στόχο τον έλεγχο των κινήσεων σε όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Όρους και Χριστούπολης δηλαδή της σημερινής Καβάλας.

pyrgos-apollonias-kavala

Το όνομα πύργος Απολλωνίας είναι λανθασμένο καθώς προήλθε από τη σύγχυση για τη θέση της αρχαίας Απολλωνίας.

pyrgos-apollonias

Αρχιτεκτονική

O πύργος της Απολλωνίας δεσπόζει στο μέσον ενός τετράπλευρου περιβόλου. Διέθετε τυφλό ισόγειο, κάτω από το επίπεδο της εισόδου, τέσσερις ορόφους και δώμα. Οι όροφοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κτιστή πέτρινη σκάλα. Ο πύργος είναι τετράπλευρος με διαστάσεις 11Χ10 μ. Σήμερα βλέπουμε ένα ύψος περίπου στα 10 μέτρα. Η είσοδός στη νότια πλευρά που αντικρύζει τη θάλασσα δυσκολεύει την πρόσβαση στον επισκέπτη καθώς την βλέπει σε ύψος 2 μ. πάνω από το έδαφος.

pyrgos-apollonias-kavala
Δύο πύλες, σε αρκετά ψηλότερο επίπεδο από το έδαφος, αποτελούν την είσοδο του πύργου. Επίσης σε όλες τις πλευρές του τοξωτά παράθυρα και φωτιστικές θυρίδες συμπληρώνουν την τοιχοδομία.
pyrgos-apollonias-kavala
Δυο καταχύστρες ή ζεματίστρες για καυτό λάδι , στη βόρεια και νότια πλευρά ενίσχυαν την αμυντική λειτουργεία

Στον ανατολικό τοίχο υπήρχε παρεκκλήσι που εξυπηρετούσε τους πιστούς υπερασπιστές του Πύργου ενώ σήμερα διακρίνει ο επισκέπτης τις δύο κόγχες.

pyrgos-apollonias-kavala

Στον Πύργο διακρίνουμε μια ιδιαίτερα επιμελημένη τοιχοδομία. Ο βυζαντινός τεχνίτης χρησιμοποίησε χονδροδουλεμένους συλλεκτούς λίθους με επάλληλα ή μεμονωμένα πλινθία στους οριζόντιους και κάθετους αρμούς. Στις ακμές προτίμησε πελεκημένα αγκωνάρια. Σε δυο μάλιστα δυο ζώνες πλίνθων οριοθετούσαν το επίπεδο των ορόφων.

Το σημείο που βρίσκεται ο Πύργος έχει ανοιχτή πρόσβαση στον επισκέπτη και προσφέρεται για την απέραντη θέα. Μην διστάσετε στιγμή να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του Πύργου ή όπως τη λένε οι ντόπιοι παραλία Φωλιάς.

Δείτε επίσης σε κοντινή απόσταση την Καβάλα…από τα σύννεφα

Απόδραση στις εκβολές του Στρυμόνα και στο λιμάνι της Αμφίπολης

Λέων της Αμφίπολης: Το μνημείο-σύμβολο της Μακεδονικής γης

Μια περιπατητική περιπέτεια στο μονοπάτι της Μεσορόπης Καβάλας (video)

Πηγή

Υπουργείο Πολιτισμού

kastra.eu

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα