Το ThesEkdromi συνεχίζει τις περιπατητικές του περιηγήσεις, που μας φέρνουν κοντά με τη φύση , περιδιαβαίνοντας στο μονοπάτι της Μεσορόπης στην Καβάλα.
Στο μονοπάτι της Μεσορόπης θα βρείτε κάτι που λείπει από αρκετές ορειβατικές περιπέτειες, δηλαδή το νερό! Σε συνεργασία με την γνωστή παρέα τους SKg Travel Buddies αγναντέψαμε την υπέροχη τοποθεσία από ψηλά, θαυμάζοντας το μαγευτικό τοπίο. Απολαύστε το βίντεο:
Μικρές λίμνες, καταρράχτες, ξύλινα γεφυράκια και σκαλοπάτια από πέτρα συνθέτουν το σκηνικό μιας τέλειας περιπατητικής εμπειρίας. Αν θέλετε να διανύσετε όλο το μονοπάτι θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες και τουλάχιστον άνετα παπούτσια, ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της διαδρομής.
Η τοποθεσία
Η Μεσορόπη Καβάλας βρίσκεται στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης και είναι ένα χωριό του Δήμου Παγγαίου. Βρίσκεται περίπου 37 χιλιόμετρα από την Καβάλα και 140 από την Θεσσαλονίκη, γι αυτό άλλωστε αποτελεί διάσιμο προορισμό για τους λάτρεις του Hiking, δηλαδή όσους λατρεύουν την επαφή με την φύση. Για να βρεθείτε στο μονοπάτι μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην πλατεία του χωριού, ή αλλιώς να οδηγήσετε λίγα μέτρα ακόμα, στρίβοντας μετά την πλατεία στο πρώτο στενό δεξιά, λίγο πριν το πρώτο ρέμα με την πέτρινη γέφυρα.
Το μονοπάτι
Το μονοπάτι της Μεσορόπης διαμορφώθηκε το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας, έχει απόσταση 5,5χλμ και καταλήγει στο σπήλαιο Βοσκοβρύση (Τσομπάν Σουί). Σημείο εκκίνησης του μονοπατιού θεωρείτε η λίμνη Όμβριος, εκεί όπου γίνεται κάθε χρόνο ο αγιασμός των υδάτων του χωριού. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσετε θα βρείτε μπροστά σας μια υπέροχη ξύλινη γέφυρα, περνώντας έτσι ακριβώς πάνω από το ποτάμι.
Παράλληλα, πολύ κοντά στο σημείο εκκίνησης, θα δείτε ένα υπέροχο ρυάκι που θα σας συνοδεύει για τα 2/3 της διαδρομής . Μετά από εκεί ακριβώς θα δείτε μπροστά σας την ξύλινη γέφυρα. Η εικόνα της και μόνο θα ταξιδέψει την φαντασία σας. Περπατώντας στο μονοπάτι προσπερνάτε διασταύρωση που οδηγεί σε κιόσκι και διαμορφωμένο χώρο και συνεχίζετε ακολουθώντας τις πινακίδες. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι , το μονοπάτι είναι ελάχιστα ορατό εξ’ αιτίας του ύψους των φυτών της φτέρης, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος να χαθείς. Σε διάστημα μισής ώρας, έχουμε φτάσει σε μεγάλο πλάτανο σε υψόμετρο 500 μέτρα, με παγκάκι από κάτω του.
Στο μονοπάτι θα βρείτε μια πλούσια «συλλογή» φυτών και αρωματικών βοτάνων , που θα πλαισιώσει την εμπειρία σας με πρωτόγνωρα αρώματα και καταπράσινες εικόνες.
Στα «έξτρα» είναι ότι το μονοπάτι έχει πινακίδες και έτσι δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον δρόμο που οδηγεί στο τέλος της διαδρομής. Στη μισή ώρα περίπου από το σημείο εκκίνησης περνάτε από έναν πανέμορφο καταρράκτη.
Συνεχίζοντας, σε υψόμετρο 850 μέτρα, περνάμε για τελευταία φορά το ποτάμι. (Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να μην ακολουθήσουμε το αριστερό μονοπάτι που υπάρχει πριν τη γέφυρα). Αφήνοντας το ποτάμι πίσω μας, βγαίνουμε σε ξέφωτο με την ονομασία “Πουλιάνα”. Tο καλοκαίρι θέλει προσοχή λόγω της ψηλής βλάστησης που κάνει δυσδιάκριτο το μονοπάτι.
Το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Επίσης είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και το καπέλο κρίνεται απαραίτητο. Τραβερσάροντας στην πλαγιά, προσπερνάμε ένα ακόμα παγκάκι και συναντάμε τα ξύλινα κάγκελα του μονοπατιού. Αυτά, θα μας οδηγούν στο δάσος με τις οξιές. Στη συνέχεια, αφού κατηφορίσουμε την πέτρινη σκάλα, ανηφορίζουμε για να φτάσουμε στο σπήλαιο Βοσκοβρύση (οι ντόπιοι την ονομάζουν Βοσκότρυπα ή Τσομπάνσουί). Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο ανηφορικό κομμάτι έχουν πέσει δέντρα τα οποία μπλοκάρουν το μονοπάτι, και τα προσπερνάμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε περίπτωση που δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να πάτε στο σημείο εκκίνησης και να θαυμάσετε τον φυσικό πλούτο. Έπειτα μπορείτε να γυρίσετε.
Τips4travelers
Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο μονοπάτι, πηγαίνοντας στην Καβάλα, ώστε να θαυμάσετε την πόλη και τα μνημεία της. Για την διαδρομή να είστε εξοπλισμένοι με αρκετό νερό, σνακ καθώς και ειδικά παπούτσια.
Πηγές: trailpath, eoskavalas