Home Ταξίδια στην Ελλάδα Απόδραση στις εκβολές του Στρυμόνα και στο λιμάνι της Αμφίπολης

Απόδραση στις εκβολές του Στρυμόνα και στο λιμάνι της Αμφίπολης

by Nikos

Συνεχίζοντας τις εκδρομές μας στην Ελλάδα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τις φυσικές ομορφιές της. Αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στο Στρυμωνικό Κόλπο κι επίσης το γνωστό από την αρχαιότητα λιμάνι της Αμφίπολης. Στην ιδιαίτερη περιοχή της Μακεδονίας στα όρια του νομού Σερρών. Ένας υπέροχος προστατευόμενος υδροβιότοπος και καταφύγιο άγριας ζωής.

Στρυμόνας, ο ποταμός των τριών χωρών

Οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν Στρυμών. Οι Βούλγαροι τον ονομάζουν Στρούμα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Οθωμανοί Καρά-Σού (Μαύρο Νερό). Ο Στρυμόνας είναι ένας πραγματικά τεράστιος ποταμός της νότιας βαλκανικής χερσονήσου.

Το συνολικό του μήκος είναι 392 χλμ. Το μεγαλύτερο τμήμα του σε βουλγαρικό έδαφος. Η λεκάνη απορροής του Στρυμόνα επίσης καλύπτει μια έκταση 17.150 τ.χλμ., από τα οποία 10.364 τ.χλμ. βρίσκονται στην Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ. και 6.759 τ.χλμ. στην Ελλάδα.

Ο Στρυμόνας πηγάζει από το όρος Βίτοσα νοτιοδυτικά της Σόφιας
Στη χώρα μας ο σημαντικότερος παραπόταμος του είναι ο Αγγίτης δείτε το άρθρο του Thesekdromi για Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη-Μααρά – thesekdromi.gr
Ζευγάρι Κύκνων στις εκβολές του Στρυμόνα

Στην ελληνική μυθολογία ο Στρυμόνας ήταν βασιλιάς της Θράκης και γιος του Άρη. Όταν ο γιος του Ρήσος σκοτώθηκε στον Τρωικό πόλεμο, ο βασιλιάς Στρυμόνας έπεσε να πνιγεί από το καημό του στο ποτάμι που μέχρι τότε ονομαζόταν Παλαιστίνος και από τότε αυτό πήρε το όνομα του

Παλαιότερα, ο ποταμός πλημμύριζε πολύ συχνά την πεδιάδα των Σερρών. Για το λόγο αυτό το ελληνικό κράτος δημιούργησε το 1936 την τεχνητή λίμνη της Κερκίνης, με την κατασκευή ενός φράγματος στο Λιθότοπο. Δείτε το άρθρο για την Κερκίνη. Απόδραση στον «παράδεισο» της λίμνης Κερκίνης – thesekdromi.gr

 Ο Στρυμόναςδιαθέτει μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές της Ευρώπης. Ο Στρυμόνας καθώς και η Κερκίνη είναι επιπροσθέτως μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την ορνιθοπανίδα της Ευρώπης.

Στον Στρυμόνα και τις όχθες του έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 είδη φυτών
Στη περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη ορνιθοπανίδας

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Στρυμόνας έχει θα λέγαμε δύο εκβολές. Πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι οι εκβολές του ποταμού στην Κερκίνη που στη συνέχεια συνεχίζει το ταξίδι του κι εκβάλει τελικά στο Συμφωνικό κόλπο κοντά στην Αμφίπολη.

Οι εκβολές του Στρυμόνα ,αγαπημένο σημείο για τους ψαράδες

Οι εκβολές του Στρυμόνα αποτελούν προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.

Ο υδροβιότοπος είναι ένα παράκτιο δέλτα ποταμού με αλμυρόβαλτους, υφάλμυρες λιμνοθάλασσες, υγρούς λειμώνες και καλαμώνες. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα, διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια.

Το λιμάνι δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο

Στις εκβολές του Στρυμόνα βρίσκεται από την Αρχαιότητα το λιμάνι της Αμφίπολης. Από εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Ασία.

Η πλωτή προβήτα στο Λιμάνι της Αμφίπολης

Το φυσικό αυτό λιμάνι χρησιμοποίησε επίσης και ο Μεταξάς για να μεταφέρει τα υλικά για την κατασκευή των οχυρών.

 

Σήμερα οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του λιμανιού έχουν καταστραφεί κι εγκαταλειφθεί ενώ λόγω των φερτών υλικών που έχουν περιορίσει το βάθος στην είσοδό του με δυσκολία εξυπηρετεί τα μικρά αλιευτικά. Παρά τις προσπάθειες μέχρι και για πτήσεις υδροπλάνων στο λιμάνι της Αμφίπολης δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση. Πλέον η ένταξή στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ δίνει μια αχτίδα ελπιδας για το Δήμο Αμφίπολης.

Πηγή

naturagraeca.com

wikipedia

grtimes

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα