Home Κεντρική Πιερία: Τα 5+1 αξιοθέατα στη γειτονιά του Ολύμπου

Πιερία: Τα 5+1 αξιοθέατα στη γειτονιά του Ολύμπου

by Stavros

Το ThesEkdromi συνεχίζει τις περιηγήσεις στην πανέμορφη Πιερία και σας δίνει έξι λόγους για να επισκεφθείτε την περιοχή των Θεών, την πανέμορφη Κατερίνη και τα αξιοθέατά της.

Λιτόχωρο:Το ορμητήριο του Ολύμπου

Ξεκινώντας τις βόλτες μας στην Πιερία πρώτη στάση κάνουμε στο πανέμορφο Λιτόχωρο, την περιοχή που αποτελεί ορμητήριο για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο που θέλουν να ανέβουν στον Όλυμπο. Σε ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του Λιτοχώρου μπορεί ο επισκέπτης να επιλέξει και να βρεθεί σε μια ξαπλώστρα στην παραλία είτε στην καρδία του Ολύμπου για πεζοπορία. Το Λιτόχωρο αποτελεί κωμόπολη της Πιερίας και βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου. Απέχει από την Κατερίνη 23 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 92 χλμ. Είναι η πρωτεύουσα και έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου που συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα.

To πανέμορφο Λιτόχωρο

Πλαταμώνας: Το κάστρο που τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος

Πολύ κοντά στο Λιτόχωρο βρίσκεται το κάστρο του Πλαταμώνα, ένα φρούριο που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαία εποχή και στη συνέχεια κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα στον πόλεμο του 1940 οι ναζί συγκρούστηκαν με συμμαχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό του κάστρου.

Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε ακούσει κάτι για την ιστορία του Κάστρου του Πλαταμώνα σίγουρα θα έχετε σιγοψιθυρίσει τους στίχους του Φίλιππου Γράψα:

Αφού με έσπειρε μια μοίρα αυτοκρατόρισσα
Μήτρα με γέννησε αρχαία Μακεδόνισσα
Μ’ άδεια φαρέτρα πολεμάω το χειμώνα

Από το κάστρο στην καρδιά
του Πλαταμώνα

Διαβάστε το άρθρο μας για το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το Δίον και η βαριά κληρονομιά του

Το Δίον βρίσκεται στην Μακεδονία στην περιοχή της Πιερίας σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. H θέση του είναι ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας. Είναι μάλιστα μια αρχαία πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας με την ιστορία του να εντυπωσιάζει και τους πιο αδιάφορους. Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Thesekdromi.

Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα Πιερίας

monastery_kontariotisa_agios_efraim_pieria_naos

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στον υψηλότερο λόφο, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα Κατερίνης, βρίσκεται κτισμένο το Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Η ιερά μονή, ιδρύθηκε το έτος 1983 και είναι το μόνο μοναστήρι αφιερωμένο στον μεγάλο άγιο σε ολόκληρη την υφήλιο. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα για το πανέμορφο μοναστήρι.

Παλαιός Παντελεήμονας: Το μπαλκόνι του Ολύμπου

Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός παρέμενε ερειπωμένος μέχρι και την δεκαετία του 1980 καθώς οι κάτοικοί του ήδη από το 1950 σταδιακά κινηθήκαν προς το νέο οικισμό δίπλα στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων είναι περιτριγυρισμένος από πυκνό δάσος ενώ η υπέροχη θέα φτάνει μέχρι το Kάστρο του Πλαταμώνα και τον Θερμαϊκό κόλπο. Διαβάστε περισσότερα για το γραφικό αυτό χωριό στο σχετικό μας αφιέρωμα.

Ανάβαση στον Όλυμπο, μια εμπειρία θεϊκή και αξέχαστη

Απο το σχετικό αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και μια εξόρμηση για τους λάτρεις της πεζοπορίας και μια εμπειρία που απαιτεί οργάνωση και φυσική κατάσταση. Η ανάβαση στον Όλυμπο θα σας μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας για πάντα καθώς θα ανεβαίνετε το μεγαλύτερο βουνό στην Ελλάδα. Το επιβλητικό σχήμα του Ολύμπου οι απότομες κορυφές του γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες και αλλάζουν τον καιρό προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο. Έτσι διόλου τυχαία τον επέλεξαν οι Έλληνες για την κατοικία των 12 Θεών. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα του Thesekdromi.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα