Home Ταξίδια στην Ελλάδα Απόδραση στο Λιτόχωρο

Απόδραση στο Λιτόχωρο

by Nikos

To Τhesekdromi ταξιδεύει για μια ακόμη φορά στην Πιερία αυτή τη φορά στο ορμητήριο του Ολύμπου ,στο πανέμορφο Λιτόχωρο. Ένας τόπος που δίνει την τέλεια απάντηση στο δίλημμα βουνό θάλασσα . Σε ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του Λιτοχώρου μπορεί ο επισκέπτης να επιλέξει και να βρεθεί σε μια ξαπλώστρα στην παραλία είτε στην καρδία του Ολύμπου για πεζοπορία.

To Λιτόχωρο είναι το βασικό ορμητήριο για τον Όλυμπο

Δείτε το άρθρο του Thesekdromi Ανάβαση στον Όλυμπο…”θεϊκή” εμπειρία

Που βρίσκεται

Το Λιτόχωρο αποτελεί κωμόπολη της Πιερίας και βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου. Απέχει από την Κατερίνη 23 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 92 χλμ. Είναι η πρωτεύουσα και έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου που συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011.

Η κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και ο ναός του Αγίου Νικολάου

Ονομασία και ορθογραφία

Υπάρχουν συνολικά πέντε εκδοχές για την ορθογραφία της λέξης Λιτόχωρο (ή Λητόχωρο ή Λυτόχωρο).

Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το Λιτόχωρο να είναι παράφραση της λέξης Λιθόχωρο, δηλαδή του πέτρινου τόπου

Άλλη σημαντική εκδοχή είναι και η γραφή Λητόχωρο που συνδέει το τόπο με την Λητώ, μία από τις γυναίκες του Δία μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμις.

Είναι γνωστός ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η Ήρα κατεδίωξε την πανέμορφη Λητώ πετροβολώντας την από το φαράγγι του Ενιπέα μέχρι την ακτή του Θερμαϊκού.

Τέλος ως προς την ονομασία και την ορθογραφία υπάρχει και η άλλη εκδοχή πως πηγάζει από τη βυζαντινή λέξη λιτή (+χώρος), δηλαδή την προσευχή.

Τόπος αναφοράς και προσευχής για το Λιτόχωρο η Μονή του Αγίου Διονυσίου

Ιστορία

Η πρώτη αναφορά στην περιοχή είναι για την αρχαία Πίμπλεια που βρίσκεται κοντά στον σημερινό οικισμό. Οι κάτοικοι της την εγκατάλειψαν πιθανότατα λόγω κάποιας πλημύρας του Ενιπέα και πιθανόν δημιούργησαν τον οικισμό του Λιτόχωρου. Ο Μέγας Θεοδόσιος κατά την Βυζαντινή περίοδο εποίκησε το Λιτόχωρο με νησιώτες χριστιανούς που έφεραν μαζί τους και τη ναυτική παράδοση. Στην Τουρκοκρατία ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια της Πιερίας.

Σε ηλικία είκοσι ετών ο Ρήγας Φεραίος σκότωσε στο Βελεστίνο έναν Τούρκο πρόκριτο, επειδή του είχε συμπεριφερθεί δεσποτικά, και κατέφυγε στο Λιτόχωρο

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η περιοχή αποτέλεσε άντρο κλεφτών. Το 1878 εκδηλώθηκε η λεγόμενη “Επανάσταση του Λιτοχώρου”. Ένα σώμα 500 εθελοντών υπό τον Κοσμά Δουμπιώτη, κατέλαβε το Λιτόχωρο, Στις 19 Φεβρουαρίου 1878 σχηματίστηκε στο Λιτόχωρο η Προσωρινή κυβέρνηση της Μακεδονίας διακηρύσσοντας «την ένωσιν της Μακεδονίας μετά της μητρός Ελλάδος». Ωστόσο η αντίδραση των Τούρκων ήταν άμεση και λίγες μέρες μετά επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το Λιτόχωρο.

Τι να δείτε

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ & ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέτα είναι η ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ & ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ.Η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, χτισμένη πριν 500 περίπου χρόνια από τον Άγιο Διονύσιο ἐν Ὀλύμπῳ βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Πραγματικό αρχιτεκτονικό μνημείο όμως μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την Παλαιά Μονή που καταστράφηκε το 1943 από τους Ναζί επειδή στα κτήριά της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. 

H Παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου όπου γίνονται ακόμη εργασίες αναστήλωσης

Φαράγγι του Ενιπέα

Χαλάρωση στους “Μύλους”

Στη αρχή του φαραγγιού του Ενιπεα στην περιοχή που λειτουργούσαν παλιότερα υδρόμυλοι έχουν διαμορφωθεί χώροι με ταβερνάκια και καφέ που μπορείτε να απολαύσετε τα τοπικά εδέσματα κάτω από αιωνόβια πλατάνια.

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου

Από το 2004 λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου. Καταχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσιάζει μια πλούσια συλλογή από ναυτικά αντικείμενα, πίνακες και λιθογραφίες αλλά κι εντυπωσιακούς χάρτες.

Δείτε τον Πειρατή στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου

Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει το Λιτόχωρο στον επισκέπτη είναι πως λόγω της θέσης του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να επισκεφθείτε τις ομορφιές τη Πιερίας.

Απο το Λιτόχωρο το Κάστρο του Πλαταμώνα απέχει 18 χλμ.

Κατεξοχήν χειμερινός προορισμός μόλις 22 χλμ. από το Λιτόχωρο

για τους λάτρεις του Αρχαίου Πολιτισμού η ιερή πόλη των Μακεδόνων ,το Δίον βρίσκεται 10 χλμ. μακριά

Το μόνο μοναστήρι αφιερωμένο στον μεγάλο άγιο Εφραιμ τον Σύρο σε ολόκληρη την υφήλιο, από το Λιτόχωρο απέχει 20 χλμ.

Πηγή

Ευχαριστούμε την Τάνια, φίλη της σελίδας μας, για τις φωτογραφίες

wikipedia

architec.gr

hellenic-college.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα