Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Αφιέρωμα: Πεδία των μαχών που συντάραξαν την Ευρώπη

Αφιέρωμα: Πεδία των μαχών που συντάραξαν την Ευρώπη

by Stavros

Το ThesEkdromi με σεβασμό στην ιστορία παραθέτει πεδία των μαχών που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και έβαλαν το στίγμα τους στην Ευρωπαϊκή πορεία.

Δουνκέρκη, Γαλλία

Η πασίγνωστη εκκένωση της Δουνκέρκης, με κωδικό όνομα Επιχείρηση Ντυναμό και επίσης γνωστή ως Θαύμα της Δουνκέρκης, ήταν η εκκένωση περικυκλωμένων από τους Γερμανούς Συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις παραλίες και το λιμάνι της Δουνκέρκης, στα βόρεια της Γαλλίας, μεταξύ 26ης Μαΐου και 4ης Ιουνίου 1940.

Σήμερα, η Δουνκέρκη είναι μια πολυσύχναστη πόλη-λιμάνι, αλλά μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την ιστορική παραλία όπου πραγματοποιήθηκε η αποστολή διάσωσης. Κατευθυνθείτε προς το East Mole, τη διάσημη παραλία όπου 200.000 στρατιώτες παρέλαβαν και στριμώχτηκαν σε μικροσκοπικές βάρκες. Όταν η παλίρροια το επιτρέπει μπορείτε να περπατήσετε στην άμμο και να δείτε τα απομεινάρια δύο μικρών πλοίων, του Crested Eagle και του Devonia που βυθίστηκαν πριν αποπλεύσουν για τη Βρετανία.

Θερμοπύλες

Ο ιστορικός τόπος της μάχης του 480 π.Χ., όπου οι ολιγάριθμες ελληνικές δυνάμεις αποτελούμενες από 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα αντιμετώπισαν τις πολυάριθμες δυνάμεις των Περσών υπό την αρχηγία του βασιλιά Ξέρξη Α‘. Oι Θερμοπύλες ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα από την ξηρά.

Σομ , Γαλλία

Η Μάχη του Σομ, το 1916, ήταν μια από τις πιο διαβόητες μάχες που έλαβαν χώρα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες ο βρετανικός και ο γαλλικός στρατός πολέμησαν εναντίον των γερμανικών δυνάμεων κατά μήκος ενός μετώπου 15 μιλίων. Συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την αιματηρή μάχη.

https://www.youtube.com/watch?app=desktopu0026v=AhupzsccHxQu0026feature=emb_logo

Σήμερα το Σομ της Βόρειας Γαλλίας παραμένει δημοφιλής προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και για όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Έχει οργανωθεί στην περιοχή το περίφημο μονοπάτι της μνήμης. Αυτό το μονοπάτι ακολουθεί τα βήματα των στρατιωτών από το Péronne στον Albert, όπου μπορεί o επισκέπτες της να δεί νεκροταφεία, μνημεία και πολλά άλλα απομεινάρια του πολέμου μέσα στο κατάφυτο με παπαρούνες φυσικό τοπίο.

Διαβάστε για την παπαρούνα και τη σύνδεση της με τους νεκρούς του Παγκόσμιου Πολέμου.

Στάλινγκραντ , Ρωσία

Η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Με τον όρο Μάχη του Στάλινγκραντ αναφερόμαστε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ, από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1589 αρχικά με το όνομα Τσαρίτσιν .Το 1925 μετονομάσθηκε, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν σε Στάλινγκραντ (πόλη του Στάλιν). Το 1961 η πόλη άλλαξε και πάλι όνομα παίρνοντας το σημερινό της, χάρη στον ποταμό Βόλγα, ο οποίος τη διασχίζει. Στην πόλη στον ιστορικό λόφο  Μαμαγιεφ δεσπόζει το άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας” το μεγαλύτερο γλυπτό γυναικείας μορφής στον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?app=desktopu0026v=Tx3cPAtdQqs

Βατερλώ, Βέλγιο

Το Βατερλώ είναι  μια μικρή πόλη του Βελγίου. Είναι συνδεδεμένο με την τελευταία μάχη του Ναπολέοντα Α΄ στις 18 Ιουνίου 1815.Ο γαλλικός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε από τον στρατό του Έβδομου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελείτο από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρεταννοί και οι Πρώσσοι.

Ήταν το αποκορύφωμα και η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα. Η ήττα του είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στη νήσο της Αγίας Ελένης.Στην περιοχή της μάχης υπάρχει ένα εντυπωσιακό μνημείο κι ένα υπόγειο μουσείο μέσα στο λοφο με εκθέματα και σύγχρονα πολυμέσα για την ξακουστή μάχη.

Στερλιγκ, Σκωτία

Στο γραφικό Στέρλιγκ της Σκωτίας βρίσκεται το National Wallace Monument, το μνημείο προς τιμήν του Γουίλιαμ Γουάλας. Πρόκειται για τον εθνικό ήρωα της Σκωτίας, γνωστό από την ταινία Braveheart.Ο Γουίλιαμ Γουάλας ήταν Σκωτσέζος ευγενής κι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κατά των Άγγλων.

H σημαντικότερη μάχη δόθηκε στη γέφυρα του Στέρλιγκ στις 11 Σεπτεμβρίου 1297 όπου και θριάμβευσαν οι άνδρες του Γουίλιαμ Γουάλας. Το μνημείο Wallace στέκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη του Στέρλιγκ και κατασκευάστηκε με έρανο σε όλη την χώρα τον 19ο αιώνα.

Έχει ύψος 67 μέτρα και τα 246 σκαλοπάτια σας οδηγούν σε ένα ταξίδι στην ιστορία για τη ζωή και τον μύθο του Wallace.

Νορμανδία, Γαλλία

Η περίφημη απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Επιχείρηση Ποσειδών (Operation Neptune/Operation Overlord) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας.Έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή και ως D-Day. Σοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει προγεφύρωμα μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι παραλίες στα βόρεια της Γαλλίας είναι γνωστές ακόμα με τα κωδικά τους ονόματα.Η καθεμία έχει τα δικά της μνημεία και μουσεία αφιερωμένα στους γενναίους ανδρών.Ωστόσο μια πραγματικα ολοκληρωμένη εικόνα δίνει το Μουσείο Μνήμης της Μάχης της Νορμανδίας στο Bayex.

https://www.youtube.com/watch?app=desktopu0026v=1KmYnvP1YLw

Πηγή:
Wikipedia

Avantitravelinsurance.co.uk

https://money.asda.com

 

 

Αφιέρωμα: Πεδία των μαχών που συντάραξαν την Ευρώπη

by Stavros

Αφιέρωμα: Πεδία των μαχών που συντάραξαν την Ευρώπη

Ο Εμβληματικός φάρος στο λιμάνι του Ρεθύμνου κι ο…«Σασμός» (video)

by Stavros


Περιήγηση στο τρίγωνο της Μπαρμπούτας στη Βέροια

by Stavros


Digital Detox: 10 ελληνικοί προορισμοί για την απόλυτη ψηφιακή αποτοξίνωση

by Stavros


H μπομπονιέρα του Χριστού: Το έθιμο που αναβιώνει στο Ασβεστοχώρι

by Stavros


Αποχαιρετώντας την Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη (video drone)

by Stavros

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα