Home Κεντρική Braveheart στα χνάρια του ήρωα Γουίλιαμ Γουάλας

Braveheart στα χνάρια του ήρωα Γουίλιαμ Γουάλας

by Nikos

Μια ιστορία έρωτα και πάθους που ξεσήκωσε κι ενέπνευσε έναν ολόκληρο λαό κι έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον κινηματογράφο θα δούμε σήμερα μέσα από την ταξιδιωτική ματιά του Thesekdromi. Θα μεταφερθούμε στο Στέρλιγκ της Σκωτίας όπου βρίσκεται το National Wallace Monument, το μνημείο προς τιμήν του Γουίλιαμ Γουάλας. Πρόκειται για τον εθνικό ήρωα της Σκωτίας, γνωστό από την ταινία Braveheart.

Montani-Pixabay.com

Ο Γουίλιαμ Γουάλας ήταν Σκωτσέζος ευγενής κι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κατά των Άγγλων. Στην πραγματικότητα είχε Ουαλική καταγωγή. Τον Μάιο του 1297 ξεκινά η δράση του όταν σκοτώνει τον Σερίφη του κάστρου Λάναρκ. Επρόκειτο για πράξη εκδίκησης, καθώς ο Σερίφης ήταν αυτός που διέταξε τη θανάτωση της γυναίκας του, Μάριον, επειδή το ζευγάρι είχε παντρευτεί κρυφά και ο ίδιος δεν είχε εισπράξει τον «σαρκικό» φόρο της πρώτης νύχτας.

H άνοδος και ο μαρτυρικός θάνατος του ήρωα

Ο φόνος του Σερίφη αποτέλεσε τη σπίθα κι όλη η Σκωτία εξεγέρθηκε εναντίον των Άγγλων. Ο Γουάλας συγκρότησε στρατό από τους σκληροτράχηλους Χαιλάντερς όπως ονομάζονται οι κάτοικοι των ορεινών τμημάτων της χώρας και σταδιακά πέτυχε σημαντικές νίκες. Η σημαντικότερη μάχη δόθηκε στη γέφυρα του Στέρλιγκ στις 11 Σεπτεμβρίου 1297 όπου και θριάμβευσαν οι άνδρες του Γουίλιαμ Γουάλας. Αυτή η νίκη εξόργισε τον Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο όμως οι επιτυχίες των Σκοτσέζων επαναστατών δεν συνεχίστηκαν. Η συντριπτική ήττα στο Ρόξμπουργκ έφερε την παραίτηση του Γουάλας από την θέση του φρουρού και διοικητή των αρμάτων. Στις 5 Αυγούστου του 1305 συλλαμβάνεται ύστερα από προδοσία ενός Σκωτσέζου ευγενή και μεταφέρεται στο Λονδίνο. Εκεί μετά από δίκη καταδικάζεται σε μαρτυρικό θάνατο.

Η θέα από το μνημείο του Γουίλιαμ Γουάλας, η πόλη του Στέρλιγκ

Από νωρίς ο Γουίλιαμ Γουάλας έγινε θρύλος για τους Σκωτσέζους και σύμβολο της αγάπης για την πατρίδα. Στο επικό ποίημα του “τυφλού” Χάρρι που γράφτηκε 160 χρόνια μετά τον θάνατο του οφείλουμε τις γνώσεις για την ζωή του συνθέτοντας περισσότερο έναν μυθολογικό χαρακτήρα.

Το μνημείο

Το μνημείο Wallace στέκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη του Στέρλιγκ και κατασκευάστηκε με έρανο σε όλη την χώρα τον 19ο αιώνα. Έχει ύψος 67 μέτρα και τα 246 σκαλοπάτια σας οδηγούν σε ένα ταξίδι στην ιστορία για τη ζωή και τον μύθο του Wallace.

Η ανάβαση προς την κορυφή του λόφου γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που διανθίζεται από πανέμορφες ξυλόγλυπτες δημιουργίες.

Η πραγματική απεικόνιση του Γουίλιαμ Γουάλας στο κάστρο του Εδιμβούργου

Tips4travellers

Το National Wallace Monument απέχει 30 λεπτά από τη Γλασκόβη και περίπου 1 ώρα από το Εδιμβούργο. Αποτελεί συνήθη στάση για τις εκδρομές προς τα Highlands της Σκωτίας και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Για να ανεβείτε στον πύργο μπορείτε να ακολουθήσετε το ανηφορικό μονοπάτι ή να περιμένετε το mini bus που κάνει τη διαδρομή κάθε δέκα λεπτά.

Όλοι οι χώροι είναι διαμορφωμένοι με σεβασμό και δίνουν τη δυνατότητα κίνησης στα άτομα με κινητικά προβλήματα .

πηγες

mixanitouxronou

helleanicaworld

visitscotlnad

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα