Home Κεντρική Ταξίδι στο Alberobello,την πόλη των χιλίων τρούλων

Ταξίδι στο Alberobello,την πόλη των χιλίων τρούλων

by Nikos

Εξερευνώντας γνωστούς και άγνωστους προορισμούς στον κόσμο το Thesekdromi σας μεταφέρει στην αγαπημένη του Ιταλία και συγκεκριμένα στην επαρχία της Απουλίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ελάτε μαζί μας και ανακαλύψτε την πόλη με την τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους θαυμάσιους τρούλους.

pixabay-Websi

Γεωγραφία

Το Αλμπερομπέλο που το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «όμορφο δέντρο» δεν είναι παρά μια μικρή ιταλική πόλη περίπου 10 χιλιάδων κατοίκων την επαρχία του Μπάρι. Από το Μπάρι απέχει περίπου 1 ώρα οδικώς.

Οι περίφημοι τρούλοι

Ο λόγος που είναι γίνει πασίγνωστο το Αλμπερομπέλο δεν είναι άλλος παρά τα μικρά πέτρινα κτίσματα με τις κωνικές, πυραμιδικές ή θολωτές στέγες, τα οποία είναι γνωστά ως Τρούλοι -Trulli για τους ντόπιους. Οι «τρούλοι» είναι κατασκευές με την τέχνη της ξερολιθιάς  που συναντάει κανείς σε ολόκληρη την περιοχή της Απουλίας. Οι  περίπου 1500 Τρούλοι του Αλμπερομπέλο είναι σήμερα το καλύτερο σύνολο παρομοίων κατασκευών στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που η UNESCO τα έχει συμπεριλάβει στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της .

alberobello
Pixabay-jaccy007

Το όνομα Τρούλοι (Τrulli) έχει την προέλευση του είτε από τη λέξη τύρρις (τύρσις, turris), που σημαίνει πύργος ή οχυρωμένη οικία, είτε από παράφραση της ελληνικής λέξη θόλος

Pixabay-lavaligiainviaggio

Αρχικά χρησίμευαν στους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής ως αγροτικά καταφύγια για ζώα ή γεωργικό εξοπλισμό. Στο Alberobello όμως έχουν διαφορετική χρησιμότητα.

alberobello
ivanmarn-freeimages

 H ακριβής προέλευση του τρούλου είναι ασαφής. Πιθανόν έχει τις απαρχές του σε ένα σχέδιο φοροδιαφυγής όταν το βασίλειο της Νάπολης επέβαλε μεγάλο φόρο για τα σπίτια. Η «Πραγματεία των Βαρόνων» («Pragmatica de Baronibus») όπως λεγόταν το διάταγμα που επιβλήθηκε από τους Αραγώνιους βασιλιάδες στο βασίλειο της Νεάπολης, απαγόρευε την οικοδόμηση οικισμών χωρίς την άδεια του βασιλιά.

pixabay-mike48

Ο κόμης Acquaviva ο τοπικός άρχοντας της περιοχής επέβαλε στους κατοίκους τη δόμηση μόνο προσωρινών κατοικιών (ξερολιθιών) ώστε να γκρεμίζονται εύκολα και γρήγορα και να αποφεύγουν τη φορολόγηση.Έτσι, οι κάτοικοι του Alberobello άρχισαν να φτιάχνουν τα σπίτια τους χωρίς τη χρήση τσιμέντου, ενώ για τις κωνικές στέγες χρησιμοποιούσαν μεγάλες πέτρες τοποθετημένες σε κυκλικούς δακτυλίους.

pixabay-canem-ffb

Η κατασκευή των τρούλων ανατίθεται σε μάστορες κατασκευαστές trulli, ή trullari, που έχουν περάσει αυτή την τέχνη από γενιά σε γενιά για αιώνες όπως και οι δικοί μας πετράδες της Ηπείρου.

piabay-GiuseppeDio

Στην κορυφή των θόλων ξεχωρίζουν τα λευκά διακοσμητικά στοιχεία. Η λειτουργία τους είναι να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα και τις αρνητικές δυνάμεις. Στις στέγες, θρησκευτικά σύμβολα ή σύμβολα που συνδέονται με τη λαϊκή παράδοση είναι συχνά ζωγραφισμένα με λευκή στάχτη

Victor Malyushev-Unsplash

Τα Trulli είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Alberobello.Κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.Πολλά σπίτια έχουν αξιοποιηθεί ως ξενώνες και κάποια άλλα ως καταστήματα.

Mathilde Ro-Unsplash

Πηγή

Φωτο εξωφύλλου άρθρου GiuseppeDio-GiuseppeDio

wikipedia

italia.it

itravelling

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα