Home Ιστορικοί τόποι Θερμοπύλες: «Φόρος» τιμής στον αρχαιολογικό χώρο

Θερμοπύλες: «Φόρος» τιμής στον αρχαιολογικό χώρο

by Nikos

Έναν ιστορικό τόπο μάχης της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας με τα διαχρονικά μηνύματα που εκφράζει θα γνωρίσουμε σήμερα στις ιστορικές αναζητήσεις του Thesekdromi.Θα βρεθούμε στις Θερμοπύλες στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Θερμοπύλες που βρίσκονται

Οι Θερμοπύλες είναι παραθαλάσσιο πέρασμα, στην Στερεά Ελλάδα στην ανατολική απόληξη του Καλλίδρομου όρους. Η περιοχή αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό αλλοιωθεί σήμερα, λόγω των συνεχών αποθέσεων του ποταμού Σπερχειού και των παραποτάμων του, Δυρά (σημ. Γοργοπόταμος), Μέλα (σημ. Μαυρονεριών) και Ασωπού, που έρεαν παράλληλα στην αρχαιότητα.

Η περιοχή ονομάστηκε Θερμοπύλες από τις ιαματικές πηγές που υπήρχαν σε αυτή

φωτό χάρτη Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Οι Θερμοπύλες συνδέονται άμεσα με τον Ηρακλή. Σύμφωνα με τον μύθο ο ήρωας έπεσε στα νερά των πηγών για να απαλλαγεί από τους πόνους που του είχε δημιουργήσει ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Νέσσου που είχε κολλήσει στο σώμα του. Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

Λεπτομέρεια από το Μνημείο του Λεωνίδα

Η περιοχή των Θερμοπυλών υπήρξε διαχρονικά τόπος εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας. Ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα από την ξηρά. Αντιλαμβανόμαστε έτσι γιατί υπήρξε συχνά τόπος πολεμικών συγκρούσεων.

Η Μάχη των Θερμοπυλών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτέλεί έναν από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς τόπους της παγκόσμιας Ιστορίας.Αυτό λόγω της μάχης του 480 π.Χ., όπου οι ολιγάριθμες ελληνικές δυνάμεις αποτελούμενες από 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα αντιμετώπισαν τις πολυάριθμες δυνάμεις των Περσών υπό την αρχηγία του βασιλιά Ξέρξη Α‘.

 Το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

Η Βασική πηγή πληροφοριών για τη μάχη αποτελεί ο ιστορικός Ηρόδοτος, «Πατέρας της Ιστορίας» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει. Σύμφωνα με τις περιγραφές τον Αύγουστο του 480 π.Χ. επιλέχθηκαν οι των Θερμοπύλες ως καταλληλότερος τόπος για να αντιμετωπιστεί η περσική στρατιά λόγω του οχυρωματικού χαρακτήρα της θέσης. Οι Πέρσες δε θα μπορούσαν να αναπτύξουν εκεί ολόκληρο το στράτευμα τους για την προώθηση τους. Οι Έλληνες οπλίτες μπορούσαν να κλείσουν το στενό πέρασμα, χωρίς να μπορεί να επιτεθεί το περσικό ιππικό. Και πράγματι αυτό έγινε τις δύο πρώτες μέρες της μάχης.

Αριστερά του Μνημείου υπάρχει ένα μαρμάρινο άγαλμα που αναπαριστά τον Ευρώτα ποταμό της Σπάρτης(το εικονιζόμενο στη φωτογραφία).Δεξιά αναπαρίσταται η οροσειρά του Ταΰγετου.

Μετά όμως από την προδοσία του Έλληνα Εφιάλτη την τρίτη μέρα οι Πέρσες προωθήθηκαν πίσω από τις γραμμές των Ελλήνων από μυστικό πέρασμα. Οι Έλληνες έδωσαν την ύστατη μάχη και οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα μαζί με 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπερασπίζοντας τα στενά.

Η σημασία της Μάχης

Οι Έλληνες έχασαν τη μάχη των Θερμοπύλων αλλά καθυστέρησαν αρκετά τις περσικές δυνάμεις και σύμφωνα με ιστορικούς, έδωσαν την ευκαιρία στους Αθηναίους και στον ελληνικό στόλο να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι Θερμοπύλες όμως απέκτησαν τεράστια σημασία και φήμη αργότερα καθώς αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Το παράδειγμα των λίγων γενναίων στρατιωτών του Λεωνίδα απετέλεσε παράδειγμα ορόσημο για την Παγκόσμια Ιστορία. Τα ιστορικά γεγονότα των Θερμοπυλών έδωσαν στο χώρο και συμβολική χροιά πέρα του καθαυτού ιστορικού γεγονότος.

gancheva-Pixabay.com

Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Πλησίον του Ιστορικού αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται το σύγχρονο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Εγκαινιάστηκε το 2010 και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Δεν αποτελεί Μουσείο με την στενή έννοια του όρου αλλά ένα σύγχρονο ένα Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης στην οποια επισκέπτης φορώντας τα ειδικά γυαλιά, βλέπει τρισδιάστατα την ιστορική Μάχη και “ζει “την Ιστορία.

Ταυτόχρονα, πάνω σε  σε ψηφιακά «τραπέζια» πληροφοριών ο επισκέπτης μαθαίνει με πολύ εύχρηστο τρόπο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Μάχη των Θερμοπυλών και τη σημασία της .Περισσότερες πληροφορίες εδώ και ωράριο λειτουργείας -εισιτήρια εδώ

Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδεκείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.

Ω ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ
ταφήκαμε, υπακούοντας στα προστάγματά τους.

πηγή

 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα