Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Bassins des Lumières η βάση υποβρυχίων που έγινε κέντρο ψηφιακής τέχνης

Bassins des Lumières η βάση υποβρυχίων που έγινε κέντρο ψηφιακής τέχνης

by Nikos

Στην Γαλλία θα σας ταξιδέψουμεσήμερα στα ταξίδια μας στον κόσμο στην Νοτιοδυτικής άκρης της χώρας στο Μπορντό. Θα γνωρίσουμε το Bassins des Lumières έναν εντυπωσιακό χώρο που από βάση υποβρυχίων των Ναζί είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο.

Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page

Η πολεμική του ιστορία

Το Μπορντό κατέλαβαν τα γερμανικά στρατεύματα στα τέλη Ιουνίου 1940. Αποτέλεσε στρατηγική βάση για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η θέση του Μπορντό κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό, οι λιμενικές του εγκαταστάσεις όπως επίσης και η απόστασή του από τον βρετανικό εχθρό το έκαναν μια πολύ ελκυστική επιλογή. Το Σεπτέμβριο του 1941 ξεκίνησαν οι εργασίες της βάσης υποβρυχίων του Μπορντό. Μετά από μόλις 19 μήνες εργασίας το τεράστιο έργο εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου 1943.

Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page

Στα 60,000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος μπορούσε να φιλοξενήσει συνολικά 15 U-Boot-Bunker υποβρύχια. Κάθε φορά που τα U-boats επέστρεφαν από τις αποστολές τους έδεναν στη βάση για συντήρηση και επισκευές. Η βάση υποβρυχίων αποτελούσε όπως ήταν φυσικό έναν από τους κύριους στόχους για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Ο αμερικανικός βομβαρδισμός στις 17 Μαΐου 1943 προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και το θάνατο περίπου 200 αμάχων. Στις 26 Αυγούστου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη βάση.

Από τον πόλεμο στον πολιτισμό

Από την απελευθέρωση της πόλης τον Αύγουστο του 1944 και τις επόμενες δεκαετίες ο τεράστιος χώρος παρέμεινε κυρίως ως εργοστάσιο μεταλλουργίας.
Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page
Το καλοκαίρι του 1999 το Bassins des Lumières άνοιξε με ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στις τέχνες με εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, καθηλωτικές παραστάσεις κ.λπ.). ενώ περιστασιακά λειτουργούσε και ως χώρος φεστιβάλ. 
muriel-gargre-unsplash.com

Στις 10 Ιουνίου του 2020 άνοιξε για όλους το Bassins des Lumières που αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο. Προσφέρει στους επισκέπτες υψηλής ποιότητας οπτικές και ηχητικές εμπειρίες μέσα από εκθέσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στους χώρους.

Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page
Οι εκθέσεις επίσης είναι αφιερωμένες στους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης και της σύγχρονης τέχνης.
Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page
Οι ψηφιακές εκθέσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στη μνημειακή αρχιτεκτονική της υποθαλάσσιας βάσης καθώς αντανακλώνται στο νερό των 4 τεράστιων δεξαμενών που κάποτε φιλοξενούσαν τα υποβρύχια.
Φωτό : Les Bassins de-Lumieres facebook-page
Οι δεξαμενές έχουν βάθος 12 μέτρα, μήκος 110 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα, προσθέτοντας έτσι μια νέα διάσταση στην καθηλωτική εμπειρία που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Les Bassins des Lumières (@bassinsdelumieres)

¨Οπως αναφέρει και ο πρόεδρος του εγχειρηματος “το Bassins des Lumières θα προσφέρει στους επισκέπτες αξέχαστες οπτικές και ηχητικές εμπειρίες σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα μέρος για την ανταλλαγή πολιτισμού που είναι ανοιχτό σε όλους τους τύπους επισκεπτών”.
Ωράριο λειτουργίας και εισιτήριο
Το Bassins des Lumières είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες από τις 10 το πρωί , το εισιτήριο για έναν ενήλικα είναι στα 15 € ενώ δε λείπουν και τα οικογενειακά εισιτήρια. Συνιστάται η ηλεκτρονική κράτηση. Αναλυτικά δείτε εδώ.

Πηγή

bassins-lumieres

ouest-france

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα