Home Θεσσαλονίκη Η «σκοτεινή» ιστορία του κόκκινου κτιρίου

Η «σκοτεινή» ιστορία του κόκκινου κτιρίου

by Stavros

Πολλές φορές κάνουμε βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσπερνώντας πολλά τουριστικά «διαμαντάκια», χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία τους. Tο Thesekdromi «φωτίζει» ένα από αυτά, το Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου, ή αλλιώς το κόκκινο κτίριο.

Το κόκκινο σπίτι ή κόκκινο κτίριο είναι τα τελευταία χρόνια το επιχειρηματικό στρατηγείο του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ελλάδος. Η βίλα Λόγγου βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Ερμού. Γύρω από αυτήν περιπλέκονται μύθοι και θρύλοι, που μιλούν για ένα στοιχειωμένο κτήριο. Oι φωνές γύρω από την «κατάρα» της βίλας αφορούν την μακροχρόνια ιστορία της που κυκλώνονται από χρεοκοπίες, θανάτους, πλειστηριασμούς καθώς και ένα πρόσφατο εργατικό ατύχημα που στέρησε την ζωή από έναν 65χρονο.

agia-sofia-kokiino-ktirio

‘Ένα μεγαλοπρεπές γωνιακό κτίριο

kokkin-ktirio

Αν ψάξει κανείς την ιστορία της Θεσσαλονίκης θα διαπιστώσει πως το κόκκινο κτίριο χτίστηκε για πρώτη φορά το 1926-1928, δηλαδή λίγα χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την πόλη. H επιλογή του πρώτου ιδιοκτήτη Ιωάννου Λόγγου μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς το οικόπεδο βρισκόταν πάνω στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο και απέναντι από τον Ι.Ν Αγίας Σοφίας . Η ανέγερση του κτιρίου δόθηκε στην τότε νεοσύστατη εταιρεία «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρειών Νέων Χωρών» με υπεύθυνο μηχανικό τον Π. Στάη, ενώ κατά άλλους τη μελέτη ανέλαβε ο Ιταλός αρχιτέκτονας L.Gennari.

kokkino-ktirio-horizontal

Το «στρατηγείο» του Ιβάν Σαββίδη εκτείνεται σε 4 επίπεδα, 3 ορόφους και ισόγειο, με τον κάθε όροφο να χωρίζεται σε 2 διαμερίσματα. Το κόκκινο κτίριο έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.Πρόκειται για δείγμα εκλεκτικισμού με έντονα βυζαντινίζοντα στοιχεία και πλούσιο εσωτερικό ζωγραφικό και ανάγλυφο διάκοσμο. Έχει επίσης πανέμορφα τοξωτά ανοίγματα και πυργοειδή σχήματα που δίνουν την αίσθηση του «παλατιού». Ο τελευταίος όροφος του κτηρίου ήταν το σπίτι του Λόγγου .Αποτελούταν από 3 δωμάτια και μια ευρύχωρη σαλονοτραπεζαρία. Φυσικά υπήρχαν και βοηθητικοί χώροι που προορίζονταν κυρίως για το προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο διέθετε πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση και λεβητοστάσιο για κεντρική θέρμανση.

Οι ιδιοκτήτες και οι… κατάρες

kokkino-ktirio

Το Κόκκινο κτήριο ανήκε στον Ιωάννη Κωνσταντίνο Λόγγο και στη σύζυγό του, Θωμαή Καραμπέρη. Ο Λόγγος ήταν γόνος της μεγάλης οικογένειας κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας .Ήταν δραστήριο μέλος της βιομηχανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με ενεργή συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Η Θωμαή Καραμπέρη ήταν κόρη καπνέμπορου με πολύ μεγάλη προίκα, την οποία διέθεσε για την κατασκευή του κτηρίου. Το ζευγάρι δεν μπόρεσε να χαρεί το κτήριο. Ο νοικοκύρης του πέθανε στην Ελβετία λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτίσματος. Λίγο μετά από το θάνατό του Λόγγου πέθανε και η γυναίκα του Θωμαή. Παράλληλα, η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου χρεοκόπησε το 1931.Τέλος λίγο μετά την ολοκλήρωση του μεγάρου κάηκε ολοσχερώς η βιομηχανική μονάδα κλωστοϋφαντουργίας του Λόγγου στη Νάουσα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Giannil-Air (@gianniler_nik)

Το μέγαρο Λόγγου πριν την αναστήλωσή του 

Η βίλα ήταν υποθηκευμένη στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Έτσι με αναγκαστικό πλειστηριασμό το 1934 πέρασε στα χέρια του κτηματία Στέργιου Μίσσιου από το Νυμφαίο Φλώρινας. Το 2014 η ιδιοκτησία άλλαξε χέρια και πέρασε στον σημερινό ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αγόρασε το κτίριο έναντι 4,5 περίπου εκατομμυρίων, πέραν του ποσού που έδωσε ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης.

Πηγή πληροφοριών: Thessnews

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα