Αμέτρητα είναι τα προσκυνήματα στην πόλη μας και μάλιστα ορισμένα από αυτά έχουν επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία, όπως ο Ιερός Ναός προς τιμή των αδερφών Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου. Το ThesEkdromi στέκεται μπροστά από τον χρυσό τρούλο της εκκλησίας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από των Λευκό Πύργο.
Στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ορθώνεται ο ναός των Κύριλλου και Μεθόδιου.Οι άγιοι οι οποίοι θεωρούνται οι φωτιστές των Σλάβων. Οι δύο Άγιοι είχαν σημαντική επιρροή στις Σλαβικές φυλές καθώς ήταν εκείνοι που δημιούργησαν το αλφάβητό τους (των Σέρβων) και συνέλαβαν τόσο στην πολιτική, όσο και στην επιστημονική ακμή αυτών των λαών.
Η εκκλησία στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εγκαινιάστηκε πριν από 34 χρόνια, το 1985. Ο ναός ανεγέρθηκε μετά από πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο μακαριστός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β.Ο ιεράρχης είχε πάντα ως μέλημά του η πόλη να αποκτήσει μία εκκλησία αφιερωμένη στους δύο Θεσσαλονικείς Αγίους που εκχριστιάνισαν τους Σλάβους. Ο θεμέλιος λίθος στον Ναό μπήκε το 1983 αλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, με τον τότε μητροπολίτη να τελεί τα εγκαίνια στις 10 Μαΐου του 1985 σε μια επιβλητική τελετή, παρουσία πολλών αρχιερέων και πιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ναό φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα οποία έχουν δωρηθεί από τους μακαριστούς Αρχιερείς Χαλκηδώνος Μελίτωνα και Αυστρίας Χρυσόστομο.
Μνημείο Κυρίλλου και Μεθοδίου
Πρόκειται για μια μνημειακή ψηφιδωτή στήλη σε σχήμα βιβλίου που βρίσκεται σε κυκλικό βάθρο.
Στην πίσω όψη διαβάζουμε γράμματα από το Κυριλλικό αλφάβητο.
Οι Άγιοι αδελφοί που καταγόταν από την Θεσσαλονίκη
Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη (ο Κύριλλος περίπου 827–828 και ο Μεθόδιος 815–820). Ήταν γόνοι εύπορης οικογένειας. Πατέρας τους ήταν ο Λέων, δρουγγάριος (υπεύθυνος για τα θέματα στρατιωτικής διοίκησης) του Βυζαντινού θέματος της Θεσσαλονίκης. Μητέρα τους η Μαρία, αποτελούσαν όλοι μαζί μια γνωστή οικογένεια της πόλης, με έντονη θρησκευτικότητα. Πρόκειται για δύο πολύ μορφωμένους Αγίους. Αμφότεροι είχαν τελειώσει Θεολογία και ο Κύριλλος γνώριζε καλά τη σλαβική, την εβραϊκή, τη συριακή και την αραβική γλώσσα.
Το ιεραποστολικό τους έργο στους Σλάβους
Τα δύο αδέλφια πριν ταξιδέψουν για την Σλαβική γη είχαν ήδη επιτελέσει ιεραποστολικό έργο κυρίως στην περιοχή της Αραβίας. Με απόφαση του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ και την συγκατάθεση του πατριάρχη Φώτιου, τα δύο αδέλφια εστάλησαν στον Πρίγκιπα Ραστισλάβος της Μεγάλης Μοραβίας, ο οποίος ζήτησε τον εκχριστιανισμό του λαού του. Εκ πρώτης τα κίνητρα του Μιχαήλ ήταν περισσότερα πολιτικά και λιγότερο θρησκευτικά, ωστόσο ο Πρίγκιπας Ραστισλάβος είχε διώξει ιεραποστόλους της εκκλησίας της Ρώμης, στρεφόμενος έτσι προς την Κωνσταντινούπολη.
Το πρώτο του έργο τους φαίνεται να ήταν η εκπαίδευση των βοηθών τους. Το 863 ξεκίνησαν το έργο της μετάφρασης της Αγίας Γραφής. Την μετέφρασαν στη γλώσσα που είναι σήμερα γνωστή ως Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Μεγάλη Μοραβία για να την προωθήσουν. Σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια αυτή. Ωστόσο, ήρθαν σε σύγκρουση με Γερμανούς κληρικούς που αντιτάχθηκαν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια ειδικά σλαβική λειτουργία.
Η Κυριλλική γραφή
Για το σκοπό αυτής της αποστολής επινόησαν το Γλαγολιτικό αλφάβητο, το πρώτο αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε για Σλαβονικά χειρόγραφα. Το Γλαγολιτικό αλφάβητο προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας. Η γραφή η προερχόμενη από αυτό, η Κυριλλική, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλές γλώσσες σήμερα.
Έγραψαν τον πρώτο Σλαβικό Αστικό Κώδικα, που χρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Μοραβία. Η γλώσσα που προέρχεται από την Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική, γνωστή ως Εκκλησιαστική Σλαβονική, χρησιμοποιείται ακόμα στη λειτουργία από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και σε ορισμένες Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες (Ουνιτικές).
Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποια τμήματα της Αγίας Γραφής μετέφρασαν οι αδελφοί. Η Καινή Διαθήκη και οι Ψαλμοί φαίνεται να ήταν τα πρώτα και ακολούθησαν άλλα μαθήματα από την Παλαιά Διαθήκη. Το “Translatio” μιλάει μόνο για μια μετάφραση των Ευαγγελίων από τον Κύριλλο και το “Vita Methodii” μόνο για το “Evangelium Slovenicum” αν και άλλες λειτουργικές συλλογές πρέπει επίσης να έχουν μεταφραστεί.
Μετά από πολλούς μόχθους και θυσίες, κοιμήθηκαν ειρηνικά, ο μεν Κύριλλος το 869 στη Ρώμη, ο δε Μεθόδιος το 885 στη Μοραβία (τμήμα της σημερινής Τσεχίας).
Πηγές πληροφοριών: voria.gr, .digitalglyptotheque.gr, wikipedia