Home Ταξίδι αλλιώς Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις: 13 πράγματα που δεν ήξερες για το Μπέργκερ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις: 13 πράγματα που δεν ήξερες για το Μπέργκερ

by Nikos

Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμη ταξίδι αλλιώς στις γεύσεις του κόσμου για να γνωρίσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα του πλανήτη. Το δημοφιλές Μπέργκερ και η ιστορία του.

φωτό:mario-unsplash

Η ιστορία του Μπέργκερ

Μπορεί να έχουμε ταυτίσει το Μπέργκερ με τον αμερικάνικο τρόπο ζωής αλλά η πραγματικότητα είναι πως η πατρίδα του είναι η Μογγολία! Πρώτοι οι στρατιώτες του  Τζένγκις Χαν τεμάχισαν και “κιμαδοποίησαν” το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλες των αλόγων τους. Ήταν πολύ βολικό για αυτούς  να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν.

Οι Μογγόλοι κατακτητές μετέφεραν τον τρόπο ζωής και τα φαγητά τους αρχικά στην Ρωσία και στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη. Στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg). Αρχικά αποτελούνταν από δυο φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή βοδινού κρέατος.


φωτό:Julia-Freeman-Woolpert-FreeImages

 Σύντομα άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη με βάση τους Γερμανούς κ Άγγλους μετανάστες που έφευγαν από την χώρα τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ονομασία «Burger» είναι στην πραγματικότητα απλουστευμένο όνομα. Το αυθεντικό όνομα είναι Hamburger καθώς προήλθε από τις μπριζόλες Αμβούργου που έφθασαν στις ΗΠΑ με τους Γερμανούς μετανάστες

φωτο:jrmartins-pixabay

Την λέξη χάμπουργκερ βρίσκουμε πρώτη φορά το 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union.

φωτο: miha-rekar-unsplash.

Τα Μπέργκερ έγιναν γνωστά και ως Liberty Sandwich. Αυτό το όνομα υιοθετήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή ήθελαν να αποφύγουν οποιοδήποτε γερμανικό όνομα.

φωτο: louis-hansel-unsplash

Δεν είναι σίγουρο ακόμα ποιος είναι ο “πατέρας” του Μπέργκερ . Πιθανόν ήταν ο Louis Lassen που για πρώτη φορά στο καφέ Louis Lunch πρόσφερε ένα σάντουιτς με μοσχαρίσιο κιμά σε έναν βιαστικό εργάτη. Άλλη εκδοχή είναι πως πρώτος ο Τσάρλι Ναγκρίν σέρβιρε χάμπουργκερ το 1885 σε ένα πανηγύρι.

φωτο: alexander-startsev-unsplash


Τέλος την πατρότητα του Μπέργκερ διεκδικεί και η Αθήνα του Τέξας και μάλιστα τον Νοέμβριο του 2006 η Βουλή του Τέξας την ανακήρυξε Πρωτεύουσα του Χάμπουργκερ.


φωτο: leo-roza-unsplash.

Μόνο στην Αμερική τρώγονται 50 δισεκατομμύρια Mπέργκερ κάθε χρόνο.

φωτο: rajat-sarki-unsplash

Ένα από τα πιο ακριβά Μπέργκερ που πουλήθηκαν ποτέ ήταν το FleurBurger5000. Ήταν φτιαγμένο από μαύρη τρούφα, φουά γκρα και μοσχάρι Kobe. Συνοδευόταν με κρασί από το Chateau Petrus του 1990. Πουλήθηκε στο Fleur de Lys του Λας Βέγκας για 5.000 δολάρια.

 

Ο Ray Kroc ήταν αυτός που άνοιξε το πρώτο Franchise εστιατόριο McDonald’s στο Des Plaines του Illinois το 1955, δημιουργώντας την McDonald’s που γνωρίζουμε σήμερα.

φωτο: Comidacomafeto-pixabay

Ενδεικτικό της επίδρασης που είχε στην ιστορία και στον τρόπο ζωής των Αμερικανών είναι η φράση του Tom Robbins από το Esquire το 1983 “ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, ο Τζέφερσον την εφηύρε, ο Lincoln την ενοποίησε, ο Goldwyn την μυθοποίησε και ο Kroc την McDonadloποίησε”.

φωτο: amirali-mirhashemian-unsplash

 Το μεγαλύτερο Μπέργκερ στον κόσμο δημιουργήθηκε στο Pilsting της Γερμανίας, στις 9 Ιουλίου 2017. Είχε βάρος 1.164 κιλά.


Πηγή

φωτό εξωφύλλου άρθρου : sstoyanov από το Pixabay.com

guinnessworldrecords

sansimera.gr

theloburger.gr

factslegend

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα