Home Ταξίδι αλλιώς Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις: Μπρέτσελ, Το Γερμανικό κουλούρι της Βαυαρίας

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις: Μπρέτσελ, Το Γερμανικό κουλούρι της Βαυαρίας

by Nikos

Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμη ταξίδι αλλιώς στις γεύσεις του κόσμου για να γνωρίσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ της Βαυαρίας, το Μπρέτσελ.

φωτό : braetschit-Pixabay

Το Μπρέτσελ (Pretzel) είναι κάτι αντίστοιχο με το γνωστό μας κουλούρι που έχει συνδεθεί με το Μόναχο και το περίφημο Oktoberfest. Ουσιαστικά είναι ένα ψημένο αρτοσκεύασμα από ζύμη με χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Συνήθως το επικαλύπτουν με χονδρό αλάτι.

φωτο : wesual-click-unsplash.com

Ιστορία

Παρόλο που οι Βαυαροί κάτοικοι του Μονάχου διεκδικούν την “πατρότητα” του Μπρέτσελ εν τούτοις υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση του.

Η λέξη Μπρέτσελ ετυμολογικά προέρχεται από το λατινικό «brachium» που σημαίνει «βραχίονας»

Φαίνεται πως τα πρώτα Μπρέτσελ άρχισαν να δημιουργούν οι άνθρωποι στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ήταν από τα γεύματα που έτρωγαν οι Χριστιανοί στη νηστεία και για πολλούς το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού με σταυρωμένα χέρια. Kάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

φωτο :daniel-schludi-unsplash.com

Μια διήγηση αναφέρει πως ένας φούρναρης όταν τον κατηγόρησαν για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το Μπρέτσελ.

φωτο :shalev cohen-unsplash.com

Το γευστικό “ατύχημα”

Οι κάτοικοι του Μονάχου υπερηφανεύονται πως τα πρώτα Μπρέτσελ παρασκευάστηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 1839. Ο Wilhelm Eugen von Ursingen, πρέσβης από τη βασιλική περιοχή της Βυρτεμβέργης έκατσε να να φάει πρωινό εκείνη την ημέρα στο καφέ Eilles της Residenzstrasse του Μονάχου. Ζήτησε τα αγαπημένα του κουλούρια. Εκείνη την εποχή τα κουλούρια τα έτρωγαν γλυκά. Ο αρτοποιός Anton Nepomuk Pfannenbrenner κατά λάθος επικάλυψε τα κουλούρια με σόδα αντί για ζάχαρη, η οποία στην πραγματικότητα προοριζόταν για τον καθαρισμό των δίσκων. Όταν τα φρέσκα κουλουράκια βγήκαν από το φούρνο, φαινόνταν τραγανά, καφέ και μύριζαν υπέροχα.

RitaE-Pixabay

Τα Μπρέτσελ γρήγορα κέρδισαν θέση στο τραπέζι σε όλο τον βορειοευρωπαικό κι όχι μόνο χώρο.

Στην Ελβετία, στους γάμους, η νύφη και ο γαμπρός έσπαγαν μαζί ένα Μπρέτσελ, έκαναν μια ευχή και ο καθένας έτρωγε το μισό για να συμβολίσει την ένωσή τους.

Το Μπrέτσελ στο Octoberfest (φωτό Erzsebet-Apostol-Pixabay)

Τα βαυαρικά Μπρέτσελ διέσχισαν τον Ατλαντικό με τους Γερμανούς μετανάστες ήδη από το 1700. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί καταναλώνουν κάθε χρόνο Μπρέτσελ αξίας περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Jurgen-Schmidtlein-από-το-Pixabay

Το Μπρέτσελ είναι παραδοσιακά το σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών και το τοποθετούν στα οικόσημά τους στις ταμπέλες των καταστημάτων τους.

Michael-Christa-Richert-FreeImages.com

Το μεγαλύτερο Μπρέτσελ στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες δημιούργησαν οι κάτοικοι του El Salvador στις 25 Οκτωβρίου 2015. Είχε βάρος 783 κιλά και 8,93 μ. μήκος.

Alexas_Fotos

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έτρωγε Μπρέτσελ στον Λευκό Οίκο όταν πνίγηκε και έχασε τις αισθήσεις του ενώ παρακολουθούσε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου το 2002.

Συνταγή

Αν σας άνοιξε η όρεξη δείτε και την συνταγή από την Βαυαρία

Συστατικά για τη ζύμη:

  • 500 g αλεύρι σίτου (τύπος 550)
  • 42 γρ. φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

Εκτέλεση:

  • Προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα για λίγα λεπτά.
  • Ζυμώστε όλα τα συστατικά, εκτός από τη σόδα ψησίματος, μαζί για περίπου 15 λεπτά για να σχηματίσετε μια λεία ζύμη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
  • Στη συνέχεια, κόψτε 8-10 μερίδες του ίδιου μεγέθους, τυλίξτε περίπου 30 εκ. μήκους ζύμης, τα οποία θα πρέπει να είναι παχύτερα στη μέση από ό, τι στα άκρα.
  • Στη συνέχεια, διαμορφώστε κάθε σκέλος σε κουλουράκι.
  • Διπλώστε τους βραχίονες ζύμης δύο φορές.
  • Βράστε ένα λίτρο νερό με τη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια βυθίστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε αυτό για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  • Στραγγίστε τα κουλούρια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος.
  • Πασπαλίστε το κουλουράκι με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε το στο ταψί για άλλα δέκα λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους (200°C για αντιστάσεις – 180°C για αέρα). Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και τοποθετήστε ένα ρηχό μπολ με βραστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου.
  • Ψήστε τα κουλούρια για περίπου 15-25 λεπτά και μην ανοίξετε το φούρνο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Πηγή

Φωτό εξωφύλλου άρθρου -Μonika-Schroder-Pixabay

grland.info

recipes.howstuffwork

mobile-cuisine.com

wikipedia

todayifoundout

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα