Home Ταξίδι αλλιώς Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις : Κρέπα η γαλλική

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις : Κρέπα η γαλλική

by Nikos

Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις ,οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Ελάτε μαζί μας αυτή τη φορά στην πανέμορφη Γαλλία ,την πατρίδα ενός από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ευρώπης κι όχι μόνο. Ο λόγος για την Κρέπα και τα άγνωστα μυστικά της σε ένα ταξίδι αλλιώς.

Κρέπες σε καφέ της Μονμάρτης
φωτο:RitaE-Pixabay.

Ιστορία

Η Κρέπα φαίνεται πως δημιουργήθηκε πρώτη φορά στην Βρετάνη της Γαλλίας περίπου τον 13ο αιώνα . Αρχικά είχε ως κύριο συστατικό το φαγόπυρο, το οποίο εισήχθη στη Γαλλία μετά τις σταυροφορίες από την Ασία. Αργότερα οι Γάλλοι αντικατέστησαν το φαγόπυρο με λευκό αλεύρι, ενώ προστέθηκαν τα αυγά και το γάλα.

Η Λαϊκή παράδοση θέλει η Κρέπα να προήλθε όταν μία νοικοκυρά στη Βρετάνη έριξε κατά λάθος μία λεπτή στρώση χυλού από κουάκερ στην καυτή πλάκα. Από αυτό το λάθος προέκυψε η υπέροχη, λεπτή και τραγανή ζύμη που όλοι γνωρίζουμε

φωτο:JLerche-Pixabay

Η λέξη, Κρέπα έλκει την καταγωγή της από το λατινικό crispa, που σημαίνει “κυμματοειδής, τραγανή.”

φωτό :Philippe-murray-unsplash.com

H μέρα της Κρέπας είναι για τους Γάλλους η 2α Φεβρουαρίου γνωστή ως Jour des Crêpes. Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της Υπαπαντής. Τότε στη Βρετάνη φτιάχνουν Κρέπες σε όλα τα σπίτια. Παραδοσιακά για γούρι κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι και καθώς γύριζαν την Κρέπα στον αέρα και έκαναν μια ευχή. Στη Βρεττάνη την συνοδευουν παραδοσιακά με μηλίτη.

φωτό : RitaE-Pixabay

Υπάρχουν δύο τύποι Κρέπας που όλοι γνωρίζουμε οι γλυκιές και οι αλμυρές.Οι Αλμυρές μπορεί να έχουν μέσα από αυγά, κρέας, τυρί και ψάρι, μέχρι λαχανικά και ακόμη και σαλάτα. Η πιο διάσημη γέμιση της αλμυρής γαλλικής Κρέπας είναι η «une Galette Complète».Αυτή περιέχει τριμμένοΈμενταλ τυρί, ζαμπόν και ένα αυγό όλα διπλωμένα μέσα στην κρέπα φαγόπυρου με τέτοιο τρόπο ώστε το αυγό να φαίνεται μερικώς από πάνω.

Κρέπα με Σπαράγγια (φωτό :Debrankine-Pixabay)

Γενικά πιστεύεται πως η Κρέπα είναι ένα τυπικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας. Ωστόσο παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το filla στη Γαλικία της Ισπανίας μέχρι το ολλανδικό pannenkoek και το ρουμάνικο lătită .Η βελγική Κρέπα είναι η κρέπα Suzette, μια κρέπα με ελαφρώς τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ.

φωτο: mockup-graphics-unsplash.com

Στην ισπανική περιφέρεια της Γαλικίας, οι κρέπες ονομάζονται “filloas” και μπορούν επίσης να γίνουν με χοιρινό αίμα αντί για γάλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Leslie Gagois οι κρέπες είναι το δεύτερο αγαπημένο επιδόρπιο της Frances αμέσως μετά το “le fondant au chocolat” ( κέικ σοκολάτας με φοντάν).

φωτο :PDPhotos-Pixabay

Η παλαιότερη συνταγή για Κρέπες είναι από τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται στο Le Ménagier de Paris,το οποίο είναι ένας ανώνυμος γαλλικός μεσαιωνικός οδηγός από το 1393, γραμμένος με τη φωνή ενός ηλικιωμένου Παριζιάνου στη δεκαπεντάχρονη νύφη του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια γυναίκα. 

φωτο : kampic-FreeImages.com

πηγή

annieandre.com

newsforpublic

bletsas.gr

finedininglovers

dinanikolaou.gr

appiko.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα