Home Ταξίδια στην Ελλάδα Aρναία: Τα…Ζαγοροχώρια της Χαλκιδικής

Aρναία: Τα…Ζαγοροχώρια της Χαλκιδικής

by Stavros

Το ThesEkdromi συνεχίζει τις εξορμήσεις του στην Ελλάδα και κάνει στάση στην «βασίλισσα» της ορεινής Χαλκιδικής, την Αρναία.

Όσοι αναφέρονται στην Χαλκιδική «στάζουν» μέλι, ειδικά όταν μιλούν για τις πανέμορφες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Βέβαια, η Χαλκιδική έχει την ομορφιά της και τον χειμώνα, με τους Θεσσαλονικείς να ξεφεύγουν εκεί για ολιγοήμερες διακοπές. Ο διασημότερος προορισμός της Χαλκιδικής είναι η Αρναία, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Χολομώντα.

arnaia_dimarxeio

H ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Αρναίας

Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει σε όλο το χωριό της Αρναίας είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική των σπιτιών και κατ΄επέκταση της ευρύτερης περιοχής. Η Αρναία διατηρεί ακόμη τον παλιό της χαρακτήρα με τα σπίτια να είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, έτσι ώστε να προστατεύονται από τον αέρα και το κρύο. Στενά πλακόστρωτα σοκάκια, μονοκατοικίες «στολισμένες» με πέτρα και παραδοσιακές εκκλησίες συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από ….ταινία.

Στον πυρήνα της Αρναίας βρίσκεται και η κεντρική πλατεία του χωριού όπου στεγάζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για τους 2,500 κατοίκους που μένουν μόνιμα εκεί.Το σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι ο μεγάλος πλάτανος, μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Τα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα αλλά και την περίοδο 1850-1945. Χαρακτηριστικές είναι και οι πινακίδες που βρίσκονται έξω από αυτά τα παραδοσιακά σπίτια που αναφέρουν την οικογένεια στην οποία ανήκει το οίκημα.

Τα σπίτια αυτά έχουν τρομερές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ειδικά για την εποχή κατά την οποία χτίστηκαν. Άλλα έχουν χρώμα λουλακί, άλλα κεραμιδί ενώ άλλα είναι μπεζ.

Περίτεχνα θυρώματα και παράθυρα, χαγιάτια και πέτρινοι τοίχοι δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη πως δεν βρίσκεται στην Χαλκιδική αλλά σε κάποιο χωριό της Ηπείρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Αρναία χαρακτηρίστηκε το 1987 ως «Ιστορικός Τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» και έτσι με τη βοήθεια του Δήμου αλλά και της Εφορείας Νεότερων Μνημείων, τα παλιά αρχοντικά αναστηλώθηκαν και πλέον διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

Καθώς θα περπατάτε ανάμεσα στα σοκάκια, θα βλέπετε τα παλιά σπίτια και θα νιώθετε πως έχετε επίσης ταξιδέψει και στον χρόνο. Μια άλλη εποχή θα ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας.

agios_stefanos_gyalino_dapedo
Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου

Στην κωμόπολη όμως δεσπόζει και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, με την ιστορία του να μαγνητίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Tips4Travelers

Για να βρεθείτε στην Αρναία θα χρειαστείτε να οδηγήσετε περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά από την Θεσσαλονίκη, ενώ ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος. Να έχετε στο νου σας βέβαια πως στις παγωνιές πιθανόν να χρειαστείτε αλυσίδες. Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή φημίζεται για το μέλι της καθώς υπάρχουν πάρα πολλά μελισσοκομεία γύρω από την Αρναία. Επίσης για φαγητό να σταματήσετε στο χωριό του Ιωάννη Προδρόμου που βρίσκεται δέκα λεπτά πριν την Αρναία. Εκεί θα βρείτε πολλές ταβέρνες με τρομερή ποιότητα κρέατος. Μην παραλείψετε τα πεντανόστιμα σουβλάκια του Προδρόμου!

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα