Home Ταξίδια στην Ελλάδα 25+1 κλικ να ερωτευτείς κι εσύ το Ναύπλιο

25+1 κλικ να ερωτευτείς κι εσύ το Ναύπλιο

by Nikos

Υπάρχουν μερικές πόλεις που πραγματικά είναι έρωτας. Το Thesekdomi βρέθηκε στα ταξίδια του στις ομορφιές της πατρίδας μας στο μαγευτικό Ναύπλιο. Ελάτε μαζί μας σε ένα υπέροχο φωτογραφικό οδοιπορικό στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, την πόλη που έχτισε ο γιος του Ποσειδώνα το Ανάπλι όπως αλλιώς το αποκαλούν.

Το Μπούρτζι

Τοποθεσία

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Aργολίδος.Πρόκετια για το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου και αποτέλεσε σημαντικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.

Το Κάστρο του Παλαμηδίου

Η μυθολογία αναφέρει πως η πόλη πήρε το όνομά της από τον Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης.

Το κάστρο της Ακροναυπλίας γνωστό και ως Ιτς Καλέ 

Ιστορία και όψεις του Ναυπλίου

Η περιοχή του Ναυπλίου κατοικείται από την προϊστορία όπως και η γειτονική Τίρυνθα με τα πελώρια Κυκλώπεια τείχη. Η Ναυπλία όπως λεγόταν στην αρχαιότητα ήταν αυτόνομη πόλη-κράτος μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., όταν κατακτήθηκε από το γειτονικό Άργος. Στη συνέχεια έγινε το λιμάνι του Άργους κι απέκτησε δευτερεύοντα ρόλο . Όταν την επισκέφτηκε ο μεγάλος περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. η πόλη ήταν ερειπωμένη.

Οι πανέμορφες βουκαμβίλιες στολίζουν τα σοκάκια του Ναυπλίου

 Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως αρχίζει να αποκτά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους χάρη στην σπουδαία στρατηγική του θέση. Τον 12ο αιώνα μ.Χ. οι Βυζαντινοί προβαίνουν στη ανασύσταση των τειχών της Ακροναυπλίας αλλά το 1210 το Ναύπλιο οι Σταυροφόροι της Tέταρτης Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την πόλη. Τότε το Ναύπλιο περνάει στα χέρια των Φράγκων. Η Ακροναυπλία χωρίζεται έτσι σε δύο κάστρα, το Ρωμέϊκο και το Φράγκικο.

Από εκείνη την εποχή το Nαύπλιο περιήλθε στα χέρια διαφόρων κατακτητών, αρχικά των Φράγκων, κατόπιν των Eνετών και στη συνέχεια των Tούρκων, με ένα μικρό «διάλειμμα», αυτό της Δεύτερης Eνετοκρατίας.Επί Βενετοκρατίας, δημιουργείται το σημερινό ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου με εργασίες και τεχνητές προσχώσεις .Την ίδια περίοδο για τη προστασία του λιμανιού, οχυρώνεται με κάστρο το μικρό νησί, που βρίσκεται στην είσοδό του και ονομάζεται Scoglio di S.Theodoro και αργότερα «Καστέλλο» ή «Μπούρτζι» .

Άποψη της Πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο

H πόλη του Nαυπλίου αποκαλείται από τους Βενετούς

Napoli di Romania

Tο 1540 το Nαύπλιο παραδόθηκε στους Tούρκους. Kατά την περίοδο της Πρώτης Tουρκοκρατίας της πόλης, που διήρκεσε από το 1540 ως το 1686, το Nαύπλιο φαίνεται ότι απολάμβανε πολλών προνομίων και δικαιωμάτων καθώς έγινε πρωτεύουσα της Πελοποννήσου .Το 1686, οι Eνετοί, υπό τον Φραντσέσκο Mοροζίνι, ανακατέλαβαν την πόλη κι οχύρωσαν το Παλαμήδι.

 Το 1715 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πάλι το Ναύπλιο ως το 1821 με την έναρξη της Επανάστασης. Έγιναν δύο πολιορκίες για την κατάληψη της πόλης , η πρώτη τον Απρίλιο του 1821με επικεφαλείς την Μπουμπουλίνα και τον Νικηταρά.

Τελικώς η πόλη έπεσε στα χέρια των Ελλήνων τη νύχτα της 29ης προς 30ης Nοεμβρίου του 1822, έπειτα από πολύμηνη πολιορκία υπό την αρχηγία του Στάικου Σταϊκόπουλου.

Το 1827 κηρύσσεται επίσημη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και τον Ιανουάριο του 1828 καταφθάνει ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος.

Το κτήριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων που στεγάζει σήμερα το Πολεμικό Μουσείο

Με τον Καποδίστρια η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς και αποκτά σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο με πλατείες και ευθύγραμμους δρόμους με άξονα τη θάλασσα.

 άποψη της Παραλίας Ναυπλίου

Εκείνη την εποχή πραγματοποιείται καταγραφή και κατεδάφιση των ετοιμόρροπων «εθνικών οικιών», αφαιρούνται πολλές τουρκικές κατασκευές ,καθαρίστηκαν δρόμοι και η προκυμαία κι άρχισε το αρχίζει έργο απόφραξης των υπονόμων και της επισκευής του υδραγωγείου της Άρειας.Eπιπλέον ιδρύθηκαν τυπογραφεία και Φιλολογικό Σπουδαστήριο.

Η πλατεία Φιλελλήνων

Σημαντικό γεγονός που ανέκοψε τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, έξω από την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη.

Τον Iανουαρίο του 1833 οι Nαυπλιείς υποδέχτηκαν τον πρώτο βασιλιά της Eλλάδας Όθωνα, ο οποίος όμως στα τέλη του 1834 μετέφερε την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στην Aθήνα.

Περιπλανηθείτε άφοβα στα σοκάκια και της πλατείες του ιστορικού κέντρου και αφεθείτε στη ρομαντική ατμόσφαιρα που εκπέμπει το Ναύπλιο.

Βουκαμβίλια :το λουλούδι σύμβολο του Ναυπλίου

Στο Ναύπλιο γυρίσαν τα πουλιά

την άνοιξη θεριεύουν στις πατρίδες

κι εγώ ξανά μετράω τα σκαλιά

οι θύμησες που χάραξαν ελπίδες.

Στιχουργός: Λίτσα Μπεσκάκη

Καλλιτέχνης: Αναστασία Μουτσάτσου

Το πανέμορφο Μουσιού Κομπολογιού

Πηγή

Δήμος Ναυπλιέων

discovergreece

cityofnafplio

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα