Home Απόδραση στην φύση O Καταρράκτης της Νότιας στην Πέλλα και ο Χριστός στο Βράχο (video)

O Καταρράκτης της Νότιας στην Πέλλα και ο Χριστός στο Βράχο (video)

by Nikos

Το Thesekdromi συνεχίζει τις περιπατητικές του περιηγήσεις, που μας φέρνουν κοντά στη φύση . Σε συνεργασία με την γνωστή παρέα τους SKg Travel Buddies βρεθήκαμε σε μια ακόμα μαγευτική γωνιά της Ελλάδας στην όμορφη Πέλλα. Ο υπέροχος Καταρράκτης της Νότιας στο όρος Τζένα και η εικόνα του Χριστού στο Βράχο μας εντυπωσίασαν.

Το εντυπωσιακο βίντεο από τους SKG Travel Buddies

Πως θα πάτε

  Το χωριό Νότια (μέχρι το 1940 Νώτια) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας στην Κεντρικής Μακεδονίας. Η Νότια απέχει περίπου 30 χλμ. από την Αριδαία και 60 χλμ. από την Έδεσσα. Η Νότια ήταν γνωστή στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης γιατί τροφοδοτουσες το Αντάρτικο σε άντρες και εφόδια. Μαύρη μέρα για την περιοχή αποτελεί η 1η Φεβρουαρίου 1944 όταν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους Βούλγαροι κατακτητές προέβησαν στη σφαγή του πληθυσμού.

Ένα φαράγγι διασχίζει το καταπράσινο δάσος καταλήγοντας στις κορυφές του όρους Τζένα. Μέσα από το χωριό Νότια της Πέλλας ξεκινάει ένας χωματόδρομος, ο οποίος μετά από 2 χιλιόμετρα συναντάει ένα από τα ωραιότερα ορεινά μονοπάτια της χώρας μας μέσα στο εντυπωσιακό φαράγγι με κάθετα βράχια δεξιά και αριστερά. Στο σημειο υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στον καταρράκτη.

Τα βουνά είναι στη πραγματικότητα δύο ,η  Μικρή Τζένα των 2070μ. και η Μεγάλη Τζένα των 2182μ. Η Μεγάλη Τζένα (την οποία κάποιοι ξέρουν και με την ονομασία “Πόρτες” ή “Πόρτα“) δεν φαίνεται από κανένα σημείο της γύρω περιοχής. Και οι δυο Τζένες ανήκουν στην Ελλάδα.


 Τα νερά κατεβαίνουν δημιουργώντας ένα μικρό ρέμα που κάτω από τα ψηλά δέντρα. Ο καταρράκτης της Νότιας σε υψόμετρο 680 μέτρων κι από εδώ, το μονοπάτι συνεχίζει στο φαράγγι και με συνολικό μήκος 11 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά που φτάνει τα 1.400 μέτρα, καταλήγει στη κορφή της Μικρής Τζένας στα 2.070 μέτρα.

Λίγα μέτρα μετά τον χωματόδρομο και μέσα στον μονοπάτι υπάρχει ο μικρός καταρράκτης με ύψους 10 μέτρων

Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη και το ρέμα είναι ιδιαίτερα πλούσια με πολλά είδη της χλωρίδας. Η περιοχή μπορεί να μην είναι μεγάλη ωστόσο τα υπέροχα λουλούδια, τα έντομα, τα πουλιά, και τα ερπετά θα σας εντυπωσιάσουν .

Χλωρίδα

Στην περιοχή ο επισκέπτης συναντάει βελανιδιές και διάφορα άλλα φυλλοβόλα με κυρίαρχο το πουρναρι. Γύρω από το ρέμα φυτρώνουν επίσης πλατάνια, σφενδάμια, καστανιές ενώ κισσοί πλέκουν περίτεχνα τα φύλλα τους στα κλαδιά.

Καταπράσινοι κισσοί πλέκουν τα φύλλα τους στα κλαδιά
Τα κάθετα βράχια γύρω από τον καταρράκτη φιλοξενούν ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος λουλουδιού το Ramonda nathaliae, ένα φυτό που αποτελεί το εθνικό λουλούδι των Σέρβων.
Στη γύρω περιοχή θα θαυμάσετε και άλλα υπέροχα λουλούδια, όπως καμπανούλες το αγριόσκορδα, γαϊδουράγκαθα, κρόκους και κολχικά αλλά και σπάνιες ορχιδέες .

Η Πανίδα στην περιοχή

Στη Τζένα βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο πολλά σπάνια είδη της τοπικής ορνιθοπανίδας. Μπορείτε να δείτε να να πετάνε από πάνω σας φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, μπούφοι αλλά και κουκουβάγιες.

geraki_ksef_e

Το ρέμα είναι ιδανικό για να παρατηρήσετε ήρεμα και πολλά μικροπούλια, όπως σουσουράδες,βραχοτσοπανάκους, γαλαζοπαπαδίτσες, χρυσοβασιλίσκους, , καστανοπαπαδίτσες, κοκκοθραύστες, κότσιφες , τρυποφράχτες, μαυροσκούφηδες, καρδερίνες, φλώρους, κίσσες , σκαρθάκια, , αετομάχους και βουνοτσίχλονα. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι πευκοδρυοκολάπτες και οι κοκκινολαίμηδες.

Τα αμφίβια και τα ερπετά δεν λείπουν φυσικά από το φαράγγι με είδη, όπως σαλαμάνδρες, φρύνους, βάτραχους, μεσογειακές χελώνες, , πρασινόσαυρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες και οχιές. Τα πυκνά, ορεινά δάση φιλοξενούν υγιείς πληθυσμούς από λύκους, ενώ από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζούνε αγριόγατοι, ζαρκάδια, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, μυωξοί, λαγοί και αγριόχοιροι.

O Χριστός στο βράχο

Ένα εντυπωσιακό επίσης αξιοθέατο της περιοχής κοντά στο χωριό Θηριόπετρα είναι η παράσταση του Χριστού σε έναν πελώριο βράχο . Ένα σύγχρονο προσκύνημα του που προσελκύει τους περαστικούς διαβάτες να προσκυνήσουν, να απολαύσουν την υπέροχη θέα του κάμπου της Πέλλας αλλά και βγάλουν όμορφες φωτογραφίες.

Στο δρόμο από τη Θεσσαλονίκη μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε και τους Καταρράκτες του Σκρα με τη Σμαραγδένια Λίμνη.

Πηγή

naturagraeca

koryfes.blogspot

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα