Σε κάποια βόλτα σας στη φύση, αν έχετε ακούσει τον δυνατό ήχο του ξύλου, μέσα στην απόλυτη ησυχία, πιθανότατα ακούσατε το έργο κάποιου δρυοκολάπτη.
O δρυοκολάπτης έχει πολλά παρατσούκλια στην Ελλάδα, όπως τσικλητάρα, τζουμπλιντάρα ή τρυποκάρυδος. Όχι άδικα βέβαια καθώς ο δρυοκολάπτης έχει πάνω από 200 είδη ανά την υφήλιο. Ορισμένα μάλιστα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Τα δύο εξωτερικά πόδια του είναι γυρισμένα προς τα πίσω, έτσι ώστε να μπορει να γαντζώνεται εύκολα στους κορμούς των δέντρων και να…πιάνει δουλειά. Η ουρά του βοηθάει την ισορροπία στα δέντρα. Ο δρυοκολάπτης χτυπά δυνατά τους κορμούς των δέντρων και αντιλαμβάνεται έτσι ποιο είναι κούφιο, ψαρεύοντας έτσι σκουλήκια η άλλου είδους έντομα.
Το μήκος του σώματός του κυμαίνεται από 9 – 55 εκατ. Έχει χρώμα ασπρόμαυρο και λίγο πρασινωπό. Επίσης έχει μακρύ λαιμό και μεγάλο ράμφος για να μπορεί να ξετρυπώνει τα θηράματά του.
Αυτό το φυσικό κομπρεσέρ μάλιστα μπορεί να χτυπήσει 20 φορές σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, νούμερο δύσκολο να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους. Λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν το ράμφος του έρθει σε επαφή με το ξύλο, το μάτι του δρυοκολάπτη καλύπτεται με μια μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή τον προστατεύσει από τυχόν ρινίσματα που μπορεί να βλάψουν το μάτι του. Τα ρουθούνια προστατεύονται επίσης, αφού έχουν μορφή σχισμής και καλύπτονται από ειδικά φτερά
Η συμβίωσή του με τους ανθρώπους
Ο δρυοκολάπτης είναι ιδιαίτερα φιλικό ζώο. Ο άνθρωπος δεν έχει στραφεί εναντίον του μιας και τρέφεται με έντομα και το κρέας του δεν τρώγεται. Παράλληλα ο τρυποκάρυδος είναι γνωστός και στα παιδιά με την σειρά κινουμένων σχεδίων Γούντι.