Home Ταξίδι αλλιώς Bίνκα, το μαγικό λουλούδι των μαγισσών

Bίνκα, το μαγικό λουλούδι των μαγισσών

by Nikos

To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω σε ένα υπέροχο αγριολούλουδο που ομορφαίνει το καταπράσινο τοπίο. Σε ένα ακόμα  ταξίδι αλλιώς συναντήσαμε την Bίνκα ή Bίγκα γνωστή σε άλλες περιοχές ως Αγριολίτσα όπως μας είπαν και στο Άλσος Δελασάλ της Θεσσαλονίκης.

Βοτανική

Η όμορφη Βίνκα είναι μια πολυετής, αειθαλής πόα με ύψος όχι πάνω 30εκ.Διαθέτει πράσινα, γυαλιστερά, ωοειδή και με κοντό μίσχο φύλλα. Τα άνθη της μπορεί να είναι κυανά ή μωβ άνθη με 5 πέταλα. Το φυτό είναι αναρριχητικό ή έρπον. Η ανθοφορία ξεκινάει τέλη Μαρτίου και διαρκεί αρκετούς μήνες. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Αγριολέζα , Αγριολίζα, Αγριολίτσα, Βίγκα ή Ψιακί.

Ο Θεόφραστος την ονομάζει «χαμαιδάφνη», αφού είναι συγγενής της πικροδάφνης και αναπτύσσεται χάμω στο έδαφος

 Αγαπάει τα δροσερά και σκιερά σημεία. Τη συναντάμε σε όλη τη ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά. Ευδοκιμεί τόσο στα δάση όσο και θαμνώδεις εκτάσεις. Τα τελευταία χρόνια το προτιμούν ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Στη Γαλλία ονόμαζαν την Bίνκα «βιολέτα των μαγισσών», καθώς πίστευαν πως τη χρησιμοποιούσαν στα φίλτρα τους.

Ιδιότητες

Η Bίνκα παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Για το φυτό έχουν γράψει αρχαίοι Έλληνες ιατροί και βοτανολόγοι όπως ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος κι ο Διοσκουρίδης. Η Bίνκα εμφανίζει καταπραϋντικές, στυπτικές, εμμηναγωγές, αιμοστατικές, αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το αφεψήμα (τσάι) βοηθάει στην πολύ έντονη αιμορραγία και στην αποφυγή αιμοπτύσεων από τον πυρετό. Εξωτερικά στο δέρμα ως αιμοστατικό και αντισηπτικό για την πλύση των πληγών. Έχει χρήση και για στοματικά διαλύματα για την ουλίτιδα και τα στοματικά έλκη.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ η μορφή του αφεψήματος πρέπει να είναι 6g του ξηρού βοτάνου να βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα. Το έγχυμα :μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 10-15 λεπτά για τρεις φορές την ημέρα). Εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή επιθέματος του αφεψήματος (τσάι), αλλά και υπό τη μορφή γαργαρισμών.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Κάποιες ουσίες πιθανόν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Πηγή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας

greekflora

zeliosgi

agriamanitaria.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα