Home Κεντρική Algar, η μικρή ισπανική πόλη που θέλει να βάλει το “κουτσομπολιό “στην UNESCO

Algar, η μικρή ισπανική πόλη που θέλει να βάλει το “κουτσομπολιό “στην UNESCO

by Nikos

Έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσελκύσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον στη μικρή του πόλη βρήκε ο δήμαρχος του Algar.Το Αλγκάρ στη νότια Ισπανία, ζήτησε από την UNESCO να συμπεριλάβει τις βραδινές συνομιλίες του πληθυσμού ‘η αλλιώς charlas al fresco, στον Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς προστατεύοντας έτσι αυτό το έθιμο της υπαίθριας κοινωνικοποίησης.

Ένα από τα πολλά “λευκά χωριά” στην επαρχία Cádiz, το Algar 

Όταν πέσει ο ήλιος και το καλοκαιρινό αεράκι αρχίζει λίγο να δροσίζει τα στενά του χωριού οι ντόπιοι παίρνουν καρέκλες και τραπέζια από τα σπίτια τους και τα βγάζουν στο δρόμο. Μια εικόνα γνώριμη για εμάς ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία.

Στους δρόμους του Algar συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα ως αργά το βράδυ 10-15 άτομα για να μιλήσουν, να παίξουν χαρτιά ή να απολαύσουν την ατμόσφαιρα του καλοκαιρινού δειλινού.

Πυργί-thesekdromi
Γνώριμες εικόνες στα γραφικά στενά και των ελληνικών χωριών ( το Πυργί της Χίου)

Ο Χοσέ Κάρλος Σάντσεθ, δήμαρχος του Algar δήλωσε στον Guardian πως η συνήθεια αυτή είναι το αντίθετο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ,για της συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας

Σύμφωνα με την UNESCO, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει την άσκηση των προγονικών εθίμων και τη διατήρησή τους στη ζωή. Μεταξύ αυτών πρακτικές , τελετουργίες και φεστιβάλ που ορισμένες κοινότητες θεωρούν δικά τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι η τέχνη της ναπολιτάνικης παρασκευής πίτσας ,ένας διαγωνισμός κοπής χόρτου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αλλά και το Φεστιβάλ των ανθισμένων αυλών στην Ισπανία.

Ο Sánchez υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για προσθήκη του εθίμου στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να κερδίσει μια θέση για την όμορφη πόλη του. Προσπαθούμε αναφέρει χαρακτηριστικά να καθιερώσουμε την αρμονία και την συνύπαρξη και να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο κοινωνικοποίησης.

Ηλικιωμένες γυναίκες στην Ελβετία -freeimages.com

Τα παιδιά συνήθως βγαίνουν στο δρόμο μαζί με τους παππούδες και τους γονείς τους αλλά όλο και λιγότεροι έφηβοι τα βγαίνουν τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι φοβούνται πως το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να καταστρέψουν το έθιμο αιώνων.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως η παράδοση του βραδινού “κουτσομπολιού” συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της καραντίνας με μάσκες και σε ασφαλή απόσταση. 

Παραδοσιακά ,ως χωρίο της Ανδαλουσίας, δεν λείπει από το Algar και η αρένα ταυρομαχιών

Ο Sánchez, ο οποίος περνάει συχνά τα καλοκαιρινά βράδια στο κατώφλι του σπιτιού της 82χρονης μητέρας του, σπεύδει να απαριθμήσει τα πολλά οφέλη αυτής της αγαπημένης συνήθειας των Ανδαλουσιανών.

Το Algar ζει από τη γεωργία και την εκτροφή βοοειδών

Η απενεργοποίηση του κλιματισμού έστω και για λίγες ώρες εξοικονομεί ενέργεια. Αλλά και η αίσθηση της κοινότητας μεγαλώνει επίσης καθώς οι γείτονες μοιράζονται τα κουτσομπολιά της ημέρας ή σχολιάζουν τις τελευταίες ειδήσεις.

Αυτό ακριβώς το ιδιαίτερο νυχτερινό κουτσομπολιό προσφέρει επίσης ένα είδος ψυχολογικής απελευθέρωσης. “Οι κάτοικοι βγαίνουν στο δρόμο και αντί να αισθάνονται ότι είναι μόνοι μοιράζονται τις ιστορίες τους ή τα προβλήματα τους και οι γείτονες προσπαθούν να βοηθήσουν.

Από την άλλη αυτή η προσπάθεια του δημάρχου να αναγνωριστεί η πολιτιστική σημασία του εθίμου και να κατανικήσει τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων έχει αποφέρει στο Algar μια απροσδόκητη τουριστική άνοδο. Τα μέσων ενημέρωσης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα σε όλη τη χώρα προβάλουν έντονα πλέον την μικρή πόλη της Νότιας Ισπανίας.

To Algar ανήκει στα λεγόμενα “λευκά χωριά” στην επαρχία Cádiz και βρίσκεται ανάμεσα στα δύο σημαντικότερα φυσικά Πάρκα το P.N. “Sierra de Grazalema” και το P.N. “Los Alcornocales”. Από την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, Σεβίλλη απέχει περίπου 130 χλμ.

Πηγή

Φωτό : algar.es

24sata.hr

theguardian.com

andalucia.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα