Home Κεντρική Οι λόγοι που αξίζει να πας ταξίδι στην Καστοριά

Οι λόγοι που αξίζει να πας ταξίδι στην Καστοριά

by Stavros

Οι ομορφιές της Μακεδονίας επεκτείνονται και στα δυτικά και το Thesekdormi σας πάει ταξίδι στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς. Θαυμάζουμε ένα από τα πιο μαγευτικά φθινοπωρινά τοπία με τη λίμνη τα κίτρινα πεσμένα φύλα και πράσινο που γεμίζει το μάτι και την ψυχή.

kastoria-limni

Αν ψάχνεται έναν ιδανικό προορισμό που να τα έχει όλα, τότε το ταξίδι στην Καστοριά θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Μουσεία, γραφικές γειτονιές, πεντανόστιμο φαγητό και φυσικά η λίμνη της που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης που απλώνεται αμφιθεατρικά.

Εμείς πήγαμε λίγο πριν τα «κρύα» του χειμώνα και γεμίσαμε νου και ψυχή με όμορφες αναμνήσεις και με γεμάτη ατζέντα. Πάμε λοιπόν να σας δείξουμε τους λόγους που αξίζει να πάτε κι εσείς στην Καστοριά.

Η λίμνη-φρούριο πηγή παραμυθένιας ομορφιάς

Μόλις πλησιάσετε την πόλη της Καστοριάς και το ταξίδι σας μόλις θα ξεκινάει θα εντοπίσετε μια τεράστια πινακίδια με το μότο «I <3 Καστοριά», εκεί φροντίστε να βγάλετε την πρώτη από τις πολλές φωτογραφίες. Θα παρατηρήσετε πως η λίμνη απλώνεται μπροστά από καταπράσινα βουνά, δημιουργώντας μια φυσική λεκάνη.

Η λίμνη της Ορεστιάδας αποτελεί έναν φυσικό πλούτο της Μακεδονίας. Είδαμε πολλά είδη πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη με πολλές πάπιες να βγαίνουν για…ηλιοθεραπεία παρέα με εσάς και ντόπιους!

kastoria-limni

Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει σπάνια είδη φυτών όπως η Ίριδα, ο κρίνος, ο Άκανθος και εκατοντάδες άλλα σπάνια φυτά που ευδοκιμούν χάρη στη λίμνη.

H βόλτα γύρω από τη λίμνη στο ταξίδι στην Καστοριά

Η «γυρολιμνιά» όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στην Καστοριά. Περπατήστε κάτω από τη σκιά μεγάλων πλατάνων, ξαποστάστε στα παγκάκια και αφήστε το μάτι σας να χαθεί στη λίμνη! Μη ξεχάσετε να φορτίσετε κινητά κάμερες ή ότι άλλο θα σας κρατήσει την ανάμνηση. Εκεί κοντά αξίζει να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Δράκου!

Το σπήλαιο του Δράκου

spilaio-drakou-kastoria

Ερχόμενοι λοιπόν από τη γυρολιμνιά θα συναντήσετε το σπήλαιο του Δράκου. Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα έξι ευρώ, ωστόσο θα δείτε ένα θαυμάσιο σπήλαιο που η ιστορία του κρατεί αιώνες. Εκεί θα ακούσετε τον μύθο. Σε τούτη εδώ γωνιά έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο για το σπήλαιο. Δείτε το εδώ

Η γειτονιά Ντολτσό

ntoltso-kastoria

Όταν ακούει κάποιος για την Καστοριά, δύο πράγματα του έρχονται στο μυαλό, η λίμνη και τα αρχοντικά της! Όπως σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας έτσι και στην πόλη της «γούνας» τα αρχοντικά θα δώσουν μια έξτρα πινελιά περιπέτειας στο ταξίδι. Η γειτονιά Ντολτσό Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με τα παλιά της αρχοντικά.

Εμείς φροντίσαμε να τα φωτογραφήσουμε διαβάζοντας πάντα τα ονόματα των ιδιοκτητών! Όχι γιατί είμαστε περίεργοι αλλά γιατί θέλουμε να «κλέψουμε» λίγη από την ομορφιά τους στις αποσκευές μας.

Τα προσκυνήματά της

panagia-kastoria

Όπως άλλωστε έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας η Καστοριά είναι μια πόλη πλήρως συνδεδεμένη με τη Βυζαντινή ιστορία. Όπως διαβάζουμε και στη wikipedia

Η Καστοριά με τις περίπου 80 εκκλησίες της είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που σώζει σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή μνήμη.

Eμείς επισκεφτήκαμε την Παναγία την Μαυριώτισσα, ένα μοναστήρι του 11ου αιώνα και για το οποίο θα αφιερώσουμε ένα άρθρο ώστε να εμβαθύνουμε κι άλλο σε ένα ακόμη προσκύνημα της Β. Ελλάδος.

Το Δισπηλιό, ο νεολιθικός οικισμός στη λίμνη

Κάτι που αξίζει επίσης να δείτε στην Καστοριά είναι το Δισπηλιό, ένας οικισμός πλάι στη λίμνη στο χωριό Δισπηλιό. Βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ. από την πόλη σε εξαιρετικά όμορφη τοποθεσία στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης .Ο προϊστορικός οικισμός στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε στη θέση Nησί, τυχαία το 1932. Τότε η στάθμη της λίμνης κατέβηκε, και στο σημείο φάνηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Εσείς ακόμα να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο ;

Η θέα που δεν πρέπει να χάσεις από τον Προφήτη Ηλία

profitis-ilias-kastoria

Πριν φύγεις από την Καστοριά και ολοκληρώσεις το ταξίδι σου, φρόντισε να ακολουθήσεις τις ταμπέλες για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Εμείς πήραμε ήδη μια γεύση από την ομορφιά της πόλης αλλά μόλις αντικρίσαμε την θέα από τον Προφήτη Ηλία απλά…μείναμε αποσβολωμένοι. Ας αφήσουμε όμως τις φωτογραφίες να γράψουν…1000 ακόμα λέξεις γι αυτό που είδαμε εκεί.

Πηγή πληροφοριών: in2life.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα