Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Wieliczka,το εντυπωσιακό αλατωρυχείο στην Πολωνία

Wieliczka,το εντυπωσιακό αλατωρυχείο στην Πολωνία

by Nikos

Η Πολωνία αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοφιλία ανάμεσα στους προορισμούς του κόσμου που επιλέγουν οι Έλληνες. Το Thesekdromi στο πιο ιδιαίτερο αλατωρυχείο στην Πολωνία αλλά ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο στην περιοχή Wieliczka της Κρακοβίας.

Η είσοδος στο αλατωρυχείο

Γεωγραφικά

Αυτό το αλατωρυχείο στην Πολωνία απέχει λιγότερο από 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Κρακοβίας. Σε μια μικρή κοιλάδα στην πόλη Wieliczka το ορυχείο φτάνει σε βάθος 327 μέτρων και εκτείνεται μέσω οριζόντιων στοών και θαλάμων για πάνω από 287 χιλιόμετρα .

Ιστορία

Ήδη από τη Νεολιθική εποχή, το χλωριούχο νάτριο, το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι παραγόταν στην περιοχή από την άλμη. Το αλατωρυχείο της  Wieliczka ανασκάφηκε από τον 13ο αιώνα, παρήγαγε επιτραπέζιο αλάτι συνεχώς μέχρι το 2007. Είναι το μακροβιότερο ενεργό αλατωρυχείο στον κόσμο.

Το αλατωρυχείο Wieliczka είναι το μακροβιότερο ενεργό αλατωρυχείο στον κόσμο
Οι πρώτοι Σλάβοι άποικοι της μεσαιωνικής Πολωνίας ανακάλυψαν για πρώτη φορά την παρουσία ορυκτού αλατιού στη Wieliczka στα τέλη της δεκαετίας του 1200.
Το ορυχείο είναι τόσο τεράστιο που μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο το 2% της συνολικής του διαδρομής
Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του βασιλιά Casimir III. Ο Καζιμίρ Γ ́ είναι ο μόνος Πολωνός βασιλιάς στον οποίο έδωσαν το προσωνύμιο Μέγας. Ο μύθος αναφέρει πως βρήκε μια Πολωνία από ξύλο και την άφησε από πέτρα, λόγω της μεγάλης ποσότητας ξύλου από τα γειτονικά δάση που χρησιμοποιήθηκαν ως σκαλωσιές και στηρίγματα για το αλατωρυχείο.
Προτομή από αλάτι του βασιλιά Casimir III

Στο τέλος του Μεσαίωνα, 300-350 άτομα εργάζονταν στη Wieliczka ενώ η ετήσια παραγωγή αλατιού έφτανε τους 8.000 τόνους.

Ο πρώτος γνωστός τουρίστας του αλατωρυχείου ήταν ο Νικόλαος Κοπέρνικος που το επισκέφθηκε το 1493.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το ορυχείο χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως υπόγεια εγκατάσταση για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το ορυχείο διαθέτει και μια υπόγεια λίμνη

Επίσκεψη

 Το αλατωρυχείο της Wieliczka είναι σήμερα ένα από τα επίσημα εθνικά ιστορικά μνημεία στην Πολωνία. Κάθε χρόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο ξεναγούνται στις στοές του. Δεν λείπει φυσικά από τον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στον οποίο καταχωρήθηκε το 1978.

Το ορυχείο είναι τόσο τεράστιο που μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο το 2% της συνολικής του διαδρομής
Από τους 2.400 θαλάμους που γεμίζουν τις σήραγγες το πιο εκπληκτικό σημείο του ορυχείου είναι το κεντρικό παρεκκλήσι της Αγίας Kinga. 
Το κεντρικό παρεκκλήσι αναφέρεται ως ο καλύτερος κλειστός ακουστικός χώρος στον κόσμο
 Στην Τουριστική Διαδρομή θα πρέπει να ανεβείτε σχεδόν 800 σκαλοπάτια
Αφιερωμένο στη θρυλική πριγκίπισσα Kinga της Ουγγαρίας, η οποία λέγεται ότι έφερε εξόρυξη αλατιού στην Πολωνία.
Το κεντρικό παρεκκλήσι, είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα μηχανικής διακοσμημένο με γλυπτές θρησκευτικές τοιχογραφίες κομμένες στην όψη του βράχου. Ακόμα και οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι είναι από ορυκτό αλάτι.
Για την επίσκεψη υπολογίστε περίπου 3ώρες για την τουριστική διαδρομή με κόστος περίπου 25 ευρώ. Αναλυτικά ωράρια λειτουργείας και τιμές εισιτήριων εδώ.

Πηγή

Ευχαριστούμε τον Ανέστη και την Ιωάννα, φίλους της σελίδας μας ,για τις υπέροχες φωτογραφίες 

visitkrakow

wieliczka-saltmine.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα