Home Ταξίδια στην Ελλάδα Πυργί, το ζωγραφιστό χωριό της Χίου

Πυργί, το ζωγραφιστό χωριό της Χίου

by Nikos

Σε ένα αλλιώτικο χωριό θα βρεθούμε σήμερα στα ταξίδια μας στην Ελλάδα στο μυρωδάτο νησί της Χίου, σε ένα από τα υπέροχα Μαστιχοχώρια, στο ξακουστό Πυργί.

φωτό Σελίδα Facebook του Συλλόγου Πυργούσων Αττκής “ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ

Γεωγραφικά στοιχεία

Το Πυργί της Χίου είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Χίου και ανήκει στα ξακουστά Μαστιχοχώρια, τα χωριά του νησιού που καλλιεργούν ακόμη τη μαστίχα. Το χωριό είναι κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα. Εξωτερικά περιβάλλεται από έναν μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

Το καμπαναριό της εκκλησίας κα κάτω τα καφενεία του οικισμού

Το Πυργί ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε ο υπόλοιπος οικισμός

Οι δρόμοι στο Πυργί είναι γραφικοί και τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).

Ιστορία

Από παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη πως οι κάτοικοι στο Πυργί της Χίου είχαν διαφορετική καταγωγή από τους υπόλοιπους Χιώτες. Η δημιουργία αυτής της φήμης ίσως οφείλεται στη μεγάλη διαφορά που είχαν οι Πυργούσοι από τους άλλους Χιώτες στα ήθη και έθιμα, τη νοοτροπία, το χαρακτήρα και την ενδυμασία. Ο ένας θρύλος θέλει τους Πυργούσους απογόνους μιας δωρικής αποικίας. Ο άλλος θρύλος αναφέρει ότι το Πυργί δημιουργήθηκε από στρατιώτες του Βυζαντίου ξένης καταγωγής, στους οποίους το κράτος δώρισε τη γη της περιοχής.

Τα περίφημα “Ξυστά”

Εκείνο που εντυπωσιάζει αμέσως τον επισκέπτη στο Πυργί της Χίου είναι τα Πυργούσικα σπίτια με τα περίφημα «ξυστά». Έτσι ονομάζεται ο ιδιαίτερος τύπος διακόσμησης της πρόσοψης του σπιτιού με γεωμετρικά σχήματα σε μαύρο και άσπρο. Η τεχνική βασίζεται στη μαύρη άμμο του επιχρίσματος, η οποία αφού ασπριστεί με επιμέλεια, ξύνεται ακολουθώντας απλά ή σύνθετα μοτίβα και δίνει μαύρα θέματα πάνω σε λευκό φόντο που θυμίζουν τα ιταλικά sgraffiti. Η τεχνική αυτή του εξωτερικού στολισμού αγαπήθηκε ιδιαιτερα από τους ντόπιους και για το λόγο αυτό την διατήρησαν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί πλέον το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οικισμού.

Μνημεία

Στην Κεντρική πλατεία του Πυργιού βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου . Είναι η μεγαλύτερη και κεντρικότερη εκκλησία του οικισμού. Σύμφωνα με επιγραφή έχει κτιστεί το 1694. 

ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου φωτο :Monique-Stokman-Pixabay.

Η εκκλησία του Ταξιάρχη από το 1680 
φωτό Σελίδα Facebook του Συλλόγου Πυργούσων Αττκής “ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ

O ναός των Αγίων Αποστόλων, ένα καταπληκτικό εκκλησάκι αντίγραφο της Νέας Μονής Χίου βρίσκεται σε ένα μικρό στενό, και η ανέγερση του τοποθετείται στο 13ο με 14ο αιώνα. Στο εσωτερικό υπάρχουν αριστα διατηρημένες τοιχογραφίες που έχουν θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

φωτο :Monique-Stokman-Pixabay.

Το Πυργί παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον από λαογραφική άποψη και είναι το μόνο χωριό στη Χίο που έχει διατηρήσει πολλά από τα ήθη και έθιμα του.

Το Πυργί σήμερα είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και ακόμη και σήμερα η ζωή στο χωριό κυλάει μέσα σε έναν ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο.

Πηγή

chios.gr

pyrgi.net

Σύλλογος Πυργούσων Αττικής ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ

Ευχαριστούμε τους φίλους της σελίδας μας Αυγουστίνο και Δήμητρα για τις όμορφες φωτογραφίες

φωτό εξωφύλλου του άρθρου : Monique-Stokman–Pixabay.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα