Home Ταξίδια στην Ελλάδα Ο Πύργος του Σπύρου Μαρκέλλου στην Αίγινα

Ο Πύργος του Σπύρου Μαρκέλλου στην Αίγινα

by Nikos

Στο όμορφο νησί της Αίγινας θα σας ταξιδέψει το σημερινό ,μας αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας για να γνωρίσουμε μαζί ένα κρυμμένο μυστικό στην “χώρα” της. Αυτό το μυστικό είναι γνωστό στους ντόπιους ως ο Πύργος του Σπύρου Μαρκέλλου. Το κτίριο μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 αλλά και μετέπειτα.

Ιστορία

Ο Πύργος Μαρκέλλου αρχιτεκτονικά παραπέμπει σε Ενετικό παρατηρητήριο που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Πιθανόν ήταν μέρος της οχύρωσης του λιμανιού της Αίγινας. Το 1802 ο Αιγινήτης πρόκριτος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Σπύρίδων Μάρκελλος τον ανακαίνισε κι έκτοτε έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην Ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και αργότερα βουλευτής Σπύρος Μάρκελλος άλλοτε υπό τις διαταγές του Νικηταρά κι άλλοτε στο πλάι του Γεωργίου Καραϊσκάκη επέδειξε θαυμαστή γενναιότητα στον Αγώνα. Στη διάρκεια της Επανάστασης φιλοξένησε στον πύργο του πολλούς αγωνιστές και πολιτικούς, Έλληνες αλλά και ξένους .

Ο ίδιος παραχώρησε τον Πύργο στην πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 (μετά τις ταραχές που έγιναν στο Ναύπλιο) και, για ένα χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε εκεί το ταμείο του Ελληνικού κράτους.

Από τον Ιανουάριο του 1828 έως και το τέλος του 1829, η Αίγινα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε αυτά τα χρόνια για την φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ο Νικόλαος Μέξης αλλά και ο Ιωάννης Κωλλέτης. Εκεί διέμεινε επίσης για ένα διάστημα ο προσωρινός Διοικητή της Αίγινας, ο Ψαριανὸς καπετάνιος Ανδρέας Γιαννίτσης.

Ο Πύργος Μαρκέλλου ανακαινισμένος πλέον ανήκει στον Δήμο Αίγινας και στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και το Κέντρο Κοινωνικού προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου». Επίσης, χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής , φωτογραφίας αλλά και για άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις .

Εάν βρεθείτε στο όμορφο νησί της Αίγινας μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον επιβλητικό Ναό της Αφαίας που μαζί με τον Παρθενώνα και τον Ναό του Σουνίου σχηματίζουν το “ιερό τρίγωνο” της Αρχαιότητας. Επίσης επισκεφθείτε τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου που ο ίδιος ο Άγιος ήθελε να αποκαλεί «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα».

Πηγή

kastra.eu

athensattica.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα