Home Ταξίδι αλλιώς Ο άγνωστος ξυλογλύπτης του Μπέλλες

Ο άγνωστος ξυλογλύπτης του Μπέλλες

by Stavros

Το Thesekdromi σας ταξιδεύει στη Βυρώνεια πλάϊ στη λίμνη Κερκίνη στη σκιά του Όρους Μπέλλες και σας συστήνει στον Θεόδωρο Αραμπατζή, έναν άγνωστο για πολλούς ξυλογλύπτη, ο οποίος μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Λένε πως μια από τις σπουδαιότερες αρετές του ανθρώπου είναι η υπομονή και για έναν ξυλογλύπτη αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσει ένα «κούτσορο» σε τέχνη. Πάμε λοιπόν μετά την ιππασία και τον ζωγράφο Πέτρο Κοσμίδη να γνωρίσουμε και τον ξυλογλύπτη της Κερκίνης.

ksilogliptis_kerkini
Το όνομά του μπορεί να μη σας λέει πολλά, θα μιλήσει όμως η τέχνη του που καθηλώνει ακόμη και τον πιο αυστηρό κριτή του είδους. Ο Θεόδωρος Αραμπατζής ήταν ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, όμως στον ελεύθερό του χρόνο καθόταν υπομονετικά και «έγλυφε» σιγά σιγά το ξύλο, δίνοντάς του μορφή.
ksilogliptis_kerkini_arampatzis

Ο Θεόδωρος Αραμπατζής σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Σταύρο Γιάννιλερ και στο ThesEkdromi ξεκλειδώνει ένα κομμάτι της ψυχής του που γνωρίζουν ελάχιστοι. Όπως μας είπε άλλωστε η αξία των έργων του είναι απροσδιόριστη καθώς κάθε έργο του, το νιώθει σαν παιδί του.

arampatzis_gianniler

To ξεκίνημα και τα βράδια στο Αιγάλεω

Ο Θεόδωρος έκανε το καλλιτεχνικό του ξεκίνημα στην χαλκογραφία, τέχνη που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη τη δεκαετία του 70΄. Ο ίδιος μας είπε μια πανέμορφη ιστορία για το ξεκίνημά του.

«Όταν είχα απολυθεί από το στρατό το 1973 αποφάσισα να πάω στην Αθήνα ώστε να βρω μια δουλειά και να κάνω ένα ξεκίνημα. Μετά από τρεις μήνες κατάφερα να νοικιάσω ένα σπίτι».

«Κάθε βράδυ στο Αιγάλεω πήγαινα έξω από ένα εργαστήριο χαλκογραφίας. Εκεί βρισκόταν μια γυναίκα η οποία έκανε εξαιρετική χαλκογραφία, ήταν τρομερή. Για ένα χρόνο πήγαινα κάθε βράδυ και την κοίταζα, ποτέ όμως δεν μπήκα μέσα να την ενοχλήσω. Κάπως έτσι έμαθα χαλκογραφία εξ αποστάσεως».

ksologliptis_mpelles

Έπειτα ξεκίνησε τα πρώτα του έργα Χαλκογραφίας με θεούς του Ολύμπου και κυρίως της Αθηνάς. Στη συνέχεια πήγαινε στο Mοναστηράκι και τα πουλούσε σε τουρίστες. Σίγουρα υπάρχουν τουρίστες που τα έχουν στα σπίτια τους και αυτό είναι μια νίκη για τον καλλιτέχνη. «Μια Κυριακή θυμάμαι είχε κάνει έφοδο η αστυνομία και είχε μαζέψει εμένα, ένα κουλουρά και έναν άλλον που πουλούσε πουλιά. Εγώ τότε είχα την γυναίκα μου έγκυο και παρακαλούσα τους αστυνομικούς να με αφήσουν. Μετά από εκείνο το σκηνικό δεν ξαναπήγα στο Mοναστηράκι».

Η χαλκογραφία και η συνέχεια στην ξυλογλυπτική

Η τεχνική του στο ξύλο προσεγγίζει πολύ την χαλκογραφία, ουσιαστικά ακολουθεί την λογική της με τη διαφορά ότι γίνεται πάνω στο ξύλο. Οι εικόνες που φτιάχνει αποτελούνται από 5-6 επίπεδα, κάτι που για τους γνώστες του είδους είναι πολύ δύσκολο. Επίσης με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του ξύλου, χρησιμοποιεί και κερί το οποίο καίει με φλόγιστρο ώστε να ποτίσει το ξύλο και να διατηρηθεί στο χρόνο χωρίς να σαπίζει και να χαλάει.

ksilogliptis_theodoros_arampatzis

Μας εξηγεί πως του παίρνει περίπου 5-6 μήνες για να ολοκληρώσει ένα έργο, φυσικά αναλόγως και τις διαστάσεις του. Ένα τρίπτυχο που έφτιαξε απεικονίζει τον Ιησού και με το άνοιγμα της εικόνας απλώνεται ο μυστικός δείπνος, έργο που του πήρε δύο ολόκληρα χρόνια!

ksilogliptis_theodoros_arampatzis

Τα μουσικά όργανα και η αγάπη του για τα καράβια

Η ξυλογλυπτική του καλλιτέχνη δεν σταματά στο θρησκευτικό στοιχείο. Κάνει χειροποίητα μουσικά όργανα όπως φλογέρες και λίρες. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα ελαφριά σε βάρος και δίνουν έμπνευση στον μουσικό που θα επιλέξει με τέτοια κατασκευή. Παράλληλα έχει κατασκευάσει και ένα μεγάλο καράβι καθώς λατρεύει τα πλοία.

O Θεόδωρος Αραμπατζής μπορεί να βιοπορίζετε ως ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων όμως η τέχνη του αξίζει να βγει προς τα έξω και να θαυμάζετε ανά τους αιώνες.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την άριστη φιλοξενία.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα