Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Ελλάδος θα συναντήσουμε τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα.
Ο ναός προς τιμή της Αφαίας βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στην Αίγινα. Ο χώρος φαίνεται να ήταν τόπος λατρείας ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Το ιερό έφτασε στην ακμή του κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους. Ο ναός κτίσθηκε γύρω στο 500-490 π.Χ. και είναι ο δεύτερος ναός που οικοδομήθηκε στην ίδια περίπου θέση με τον προηγούμενο ναό που καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Το ιερό ήταν αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία.
Ο Ναός της Αφαίας αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία το 2ο μ.Χ. ο οποίος ταυτίζει την Αφαία με την κρητική θεά Βριτόμαρτις, κόρη του Δία και της Κάρμης. Σύμφωνα με το μύθο, ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, ερωτεύθηκε τη Βριτόμαρτη, την κυνηγούσε κι εκείνη για να κρυφτεί έπεσε στη θάλασσα. Διασώθηκε από ψαράδες που την ανέβασαν στο καράβι τους όμως κι εκεί δεν κατάφερε να ξεφύγει. Ένας ναύτης την ερωτεύτηκε και για να γλιτώσει έπεσε εκ νέου στη θάλασσα και βγήκε στο νησί της Αίγινας. Στο νησί κατέφυγε στο ιερό άλσος της Άρτεμης και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια της θεάς. Όταν πήγαν να την ψάξουν βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα το οποίο ονόμασαν Αφαία (Αφαία = άφαντη). Στη θέση αυτή οι Αιγινήτες ίδρυσαν ένα ιερό προς τιμήν της και έχτισαν τον περίφημο ναό της Αφαίας. Αργότερα η θεά Αφαία ταυτίστηκε με την Αθηνά κι έτσι ο ναός πήρε το όνομα της Αφαίας Αθηνάς.
Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι ναός δωρικός κατασκευασμένος από τοπικό πωρόλιθο. Βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, αφού σώζονται 24 από τις 34 συνολικά κολώνες του ναού. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής και της γεωμετρίας του ναού αφορά στις εξωτερικές κολώνες οι οποίες έχουν μία ελαφριά κλίση προς τα μέσα κάτι που συναντάμε αργότερα στην κατασκευή του Παρθενώνα από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη.
Ο ναός της Αφαίας ήταν ιδιαίτερα γνωστός από την αρχαιότητα για τα γλυπτά αετώματά του. Τα εντυπωσιακά αυτά αετώματα ήταν κατασκευασμένα από μάρμαρο προερχόμενο από την Πάρο και ήταν πολύχρωμα. Απεικονίζουν θέματα από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο διακρίθηκαν οι Αιγινήτες πολεμιστές. Κεντρική μορφή και στα δύο αετώματα είναι η θεά Αθηνά.
Τα αετώματα έχουν κι αυτά την δική τους ιστορία
Όπως και τα γλυπτά του Παρθενώνα, βρίσκονται ακόμα στο εξωτερικό. Η πρώτη έρευνά στον χώρο έγινε το 1811 από τον αρχιτέκτονα Ch. R. Cockerell και το φίλο του βαρώνο von Hallerstein, που επισκέφθηκαν το χώρο, αφαίρεσαν τα γλυπτά και τα μετέφεραν στην Ιταλία. Από εκεί το 1828 πουλήθηκαν στη Γερμανία, στον φιλέλληνα ηγεμόνα Λουδοβίκο (βλ. “αδερφάκια” του Παρθενώνα). Μέχρι και σήμερα εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Λέγεται ότι ο Ναός της Αφαίας με τον Παρθενώνα και το Ναό του Σουνίου σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο και αποτελούν το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.
Tips4Travellers Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Αξίζει να βρεθείτε εκεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι νωρίς το πρωί ή πριν τη δύση του ηλίου και να απολαύσετε τη μοναδική θεά. Υπάρχει μονοπάτι για του λάτρεις της φύσης μέσα από το λόφο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου.
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-17.30
Εισιτήρια Ολόκληρο: 6€, μειωμένο: 3€
Κατηγορίες επισκεπτών που δικαιούνται Ελεύθερη Είσοδο
Τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον Αρχαιολογικό χώρο.
Πηγή
Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού