Home Προσκυνήματα Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

by Nikos

Ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα προσκυνήματα της πατρίδας μας θα γνωρίσουμε σήμερα που βρίσκεται στο γραφικό νησί του Σαρωνικού κόλπου στην όμορφη Αίγινα. Την Αίγινα τίμησε με την παρουσία του και την ασκητική ζωή του ο άγιος του 20ου αιώνα, ο ‘Αγιος Νεκτάριος. Η Μονή Αγίου Νεκταρίου συγκεντρώνει κάθε χρόνο προσκυνητές από την Ελλάδα αλλά κι απ’ όλο τον κόσμο.

πανοραμική άποψη της Μονής Αγίου Νεκταρίου (φωτό από την σελίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης )

Η Μονή Αγίου Νεκταρίου ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί (επαναλειτουργεί για την ακρίβεια) από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο. Τιμά την Αγία Τριάδα αλλά είναι σε όλους γνωστή ως Μονή Αγίου Νεκταρίου. Ο Άγιος έψαχνε έναν τόπο να παραμείνει για το τέλος της ζωής του δημιουργώντας έναν «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», όπως έλεγε. Έτσι το 1904 ήρθε στην Αίγινα και αποφάσισε να αναβιώσει το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής μετονομάζοντάς το σε Μονή Αγίας Τριάδος το 1908 όταν κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί.

Υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου το μοναστήρι άρχισε να επαναλειτουργεί με την πρώτη “συνοδεία” να αποτελούν 4 νέες και 3 παλαιότερες μοναχές που ήδη μόναζαν στο νησί. Η άφιξη και η εγκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα συνδέθηκε με θαυματουργικές επεμβάσεις και γρήγορα απέκτησε ιδιαίτερη λαοφιλία στους ντόπιους κατοίκους.

Το θαύμα της Ανομβρίας

 Το θαύμα που προξένησε μεγάλη ευλάβεια στους Αιγινήτες ήταν η βροχή μετά από μια μεγάλη ανομβρία. Είχαν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια χωρίς βροχή στο νησί. Οι Αιγινήτες παρακάλεσαν τον Άγιο Νεκτάριο να πραγματοποιήσει λειτουργία και δέηση στο Θεό για να βρέξει. Την ίδια μέρα ή κατ’ άλλους την επόμενη μέρα μετά τη λειτουργία ξεκίνησε να βρέχει, γεγονός που οι ντόπιοι θεώρησαν σημαδιακό.

Ο άγιος έζησε στο μοναστήρι δώδεκα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια τα έζησε με ταπείνωση κι ευλάβεια και δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται τόσο πνευματικά υπέρ της εκκλησίας, όσο και χειρωνακτικά κάνοντας ακόμα και τις πιο απλές εργασίες της Μονής.

Ο Άγιος Νεκτάριος κοιμήθηκε εν Χριστώ στις 8 Νοεμβρίου 1920. Η πρώτη ταφή έγινε έξω από την εκκλησία στο χώρο του μοναστηριού. Το σώμα του παρέμεινε παρά τις τρεις ταφές και εκταφές αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια. Σήμερα ο τάφος και η κάρα του Αγίου, βρίσκονται στο νέο μεγαλοπρεπή ναό δίπλα στο μοναστήρι.

Ο Νεκτάριος ανακηρύχθηκε Άγιος 40 χρόνια από την κοίμησή του (20 Απριλίου 1961). Η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου στις 09 Νοεμβρίου, γιορτάζεται με μεγάλη λιτανεία στην παραλία της Αίγινας. Στη λιτανεία λαμβάνουν μέρος οι μαθητές των σχολείων του νησιού και πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το κρεβάτι που αναπαυόταν ο Άγιος Νεκτάριος (φωτό από την σελίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης )

Τοποθεσία της Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στο σημερινό οικισμό του Κοντού (παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν Ξάντος). Απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας. Απέναντι από το λόφο που είναι χτισμένο το μοναστήρι βρίσκεται ο λόφος της Παλιαχώρας.

Ο λόφος της Παλιαχώρας

Παλιαχώρα

Αλλιώς αποκαλείται ο νησιωτικός Μυστράς. Είναι ο μεσαιωνικός οικισμός του νησιού που χτίστηκε τον 9ο αιώνα. Κάποτε είχε 366 εκκλησίες και 800 σπίτια. Χτίστηκε από τους Αιγινήτες για να προφυλαχθούν από τους Σαρακηνούς πειρατές και διατηρήθηκε για μία περίπου χιλιετία. Όταν όμως ο κίνδυνος πέρασε, οι κάτοικοι κατέβηκαν στις παραθαλάσσιες περιοχές και η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Σήμερα διασώζονται 38 εκκλησίες αλλά σίγουρα αξίζει να πάρει κάποιος το ανηφορικό, πετρώδες μονοπάτι για το λόφο. Η περιοχή έχει τη δική της μεσαιωνική ατμόσφαιρα και θυμίζει αρκετά τον Μυστρά της Πελοποννήσου. Δείτε το αφιέρωμα του Thesekdromi στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

Tips4Travellers

Εάν βρεθείτε στο ,άμορφο νησί της Αίγινας μην φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε τον ναό της της Αφαίας ,το πρότυπο του Παρθενώνα όπως πιστεύεται και φυσικά να δοκιμάσετε τα ονομαστά φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή

weloveaegina

aeginaproject

monastiria.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα