Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν το Thesekdromi σας ταξιδεύει με τα προσκυνήματά του στον τόπο της γέννησης του Θεανθρώπου στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ και η πολύπαθη ιστορία του.
Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ
Η Βασιλική της Γεννήσεως αποτελει τον δεύτερο σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος του Χριστιανισμού στους Αγίους Τόπους. Ήδη περίπου 150 χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού, το Σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελούσε ιερό τόπο προσκυνήματος . Η ανέγερσή του ναού ξεκίνησε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη ενώ τον συνέχισε ο υιός της ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Ο ναός της Γέννησης που επισκέπτονται σήμερα οι πιστοί στη Βηθλεέμ είναι η βασιλική που έχτισε ο Ιουστινιανός Α′ . Ήθελε όπως αναφέρουν οι πηγές το οικοδόμημα του να είναι το λαμπρότερο απ’ όλα της Παλαιστίνης.
Τον 11ο αιώνα γράφει ο Γάλλος χρονογράφος Ademar πως όταν οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τον ναό, φως ως αστραπή έπεσε πάνω τους και θανάτωσε πολλούς.
Μετά το τέλος των Σταυροφοριών και τη διάλυση των βασιλείων οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες με υποσχέσεις και δώρα προσπαθουσαν να κρατούν τους μουσουλμάνους μακριά από τα άγια προσκυνήματα.
Από το 2012 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Μάλιστα το 2018 έγινε μια εντυπωσιακή αποκατάσταση του ναού για πρώτη φορά τα τελευταία 600 χρόνια.
To σπήλαιο της Βηθλεέμ
Ξεχωριστή θέση έχει στο υπόγειο του ναού της Γέννησης το Αγιο Σπήλαιο. Αφού κατέβει ο προσκυνητής 13 σκαλοπάτια θα αντικρίσει στον αυθεντικό τόπο της Θείας Γέννησης . Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού. Υποδεικνύει την ακριβή θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος.
φωτο: Jong man Kim-Pixabay
Πάνω από το σημείο αυτό είναι η Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων. Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου η Αγία Φάτνη ανήκει στους Ρωμαιοκαθολικούς .
Η πόρτα της Εισόδου στον Ναού είναι ιδιαίτερα χαμηλή ώστε να μπαίνει κάποιος με ταπεινότητα αλλά και για να αποφύγουν την είσοδο σε εφιππους
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.