Home Προσκυνήματα Το ταπεινό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στο στο Βαθύρεμα Τρικάλων

Το ταπεινό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στο στο Βαθύρεμα Τρικάλων

by Nikos
Το Thesekdromi συνεχίζοντας να σας παρουσιάζει μικρά και μεγάλα προσκυνήματα της Ελλάδας από τους μεγάλους ναούς ως και τα ταπεινά ξωκκλήσια θα βρεθεί αυτή τη φορά στα βουνά της Πίνδου σε υψόμετρο 900 μέτρων. Θα γνωρίσουμε το ταπεινό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Βαθύρεμα Τρικάλων και την ιστορία του.

Τοποθεσία

Το χωριό Βαθύρεμα ή Βαθύρρευμα απέχει 38 χλμ. από το κεφαλοχώρι της Πύλης Τρικάλων. Οι κάτοικοί του, ζουν κατά κύριο λόγο από την κτηνοτροφία και την υλοτομία, είναι 50 το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι φθάνουν τους 200.

Το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία προς Ήπειρο
porta-panagia
O βυζαντινός ναός Πόρτα Παναγιά στην όχθη του Πορταϊκού ποταμού

Η παράδοση αναφέρει πως υπήρχε παλιότερο ξωκλήσι στην καρδία του δάσους στο Βαθύρεμα ωστόσο τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι του έχτισαν το ξωκλήσι στη σημερινή θέση δίπλα στο ποτάμι.

Η παράδοση με το ιερό ελάφι

Το πανηγύρι την εορτή του Αγίου Πνεύματος συγκέντρωνε πάντα πλήθος κόσμου από τα γειτονικά μέρη της Πίνδου και της Θεσσαλίας. Στο ξωκλήσι αυτό της Αγίας Τριάδας Βαθύρεμα τα πρώτα χρόνια διηγούνταν οι κάτοικοι πως από το βουνό κατέβαινε την παραμονή της εορτής ένα ελάφι που οι κάτοικοι αφού το έσφαζαν το πρόσφεραν ως κουρμπάνι στους επισκέπτες. Η παράδοση αναφέρει ότι το ελάφι σταμάτησε να έρχεται όταν μια χρονιά άργησε να εμφανιστεί και όταν το έκανε οι κάτοικοι το έπιασαν και το έσφαξαν αμέσως χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί. Ο Θεός τιμώρησε του κατοίκους για την ανυπομονησία τους και δεν ξαναέστειλε το ελάφι.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ίδια παράδοση και διήγηση υπάρχει και στον ιστορικό ναό στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστή μέρα για το ξωκλήσι αποτελεί ακόμη και σήμερα η εορτή του Αγίου Πνεύματος. Τότε με τη δέουσα επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη παρουσία επισήμων και εκατοντάδων προσκυνητών γιορτάζεται η πανήγυρη. Πλήθος κόσμου καταφθάνει από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια ακολουθεί το καθιερωμένο πανηγύρι στον διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, δίπλα από το ξωκκλήσι. Προφέρεται παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους προσκυνητές στον παραδεισένιο χώρο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Παράλληλα η δημοτική ορχήστρα με τα γνωστά παραδοσιακά κλαρίνα διασκεδάζουν με δημοτικά τραγούδια τους παρευρισκόμενους ενώ τοπικοί σύλλογοι χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου.

Πηγή

trikalaenimerosi.gr

trikala365.gr

trikalaola.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα