Στη Βρετανία ταξιδεύουμε μέσα από το σημερινό μας αφιέρωμα στα ταξίδια στον κόσμο όπου θα γνωρίσουμε μια καινούργια πρακτική που εφαρμόζουν αρκετές βρετανικές πόλεις. Σταματούν πλέον να φυτεύουν γκαζόν και να κουρεύουν τα παρτέρια δίπλα στους αυτοκινητόδρομους αλλά αντ’ αυτού τα γεμίζουν με πολύχρωμα ποτάμια από αγριολούλουδα.
Η πρωτοβουλία
Η βρετανική οικολογική οργάνωση Plantlife ένα την αρχή .Είναι μια οργάνωση διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς που εργάζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να σώσει απειλούμενα αγριολούλουδα , φυτά και μύκητες. Έχει 11.000 μέλη και υποστηρικτές και ανάμεσά τους και ο Πρίγκιπας Κάρολος, της Ουαλίας. Η Plantlife στοχεύει τον προβληματισμό και την ενημέρωση και για ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως ο καθαρός αέρας και το νερό, οι εκπομπές άνθρακα και η χρήση των πόρων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μέσω της δράσης Roadverges από το 2013 η Plantlife επιδιώκει κι ενθαρρύνει τοπικά δημοτικά συμβούλια να αφήσουν τα τακτοποιημένα με γκαζόν παρτέρια δίπλα στους αυτοκινητόδρομους ώστε να γίνουν μικρά λιβάδια με αγριολούλουδα και μέλισσες.
Η περίπτωση του Rotherham
Mια πόλη της Αγγλίας το Rotheram στο Νότιο Γιορκσάιρ φύτεψε συνολικά οκτώ μίλια αγριολούλουδων κατά μήκος των παρυφών του δρόμου για να δημιουργήσει έτσι ένα «ποτάμι λουλουδιών». Ήταν η πρώτη προσπάθεια για την εκ νέου δημιουργία της άγριας φύσης, από το συμβούλιο του Rotherham με παροτρυνση της Plantlife.
Η πόλη φύτεψε ένα μείγμα γηγενών και μη αγριολούλουδων με υψηλή περιεκτικότητα σε νέκταρ βοηθώντας έτσι τους πρόθυμους επικονιαστές .Το λιβάδι αυτό των 8 μιλίων, περιστρέφεται σαν ένα “ποτάμι λουλουδιών” μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας.
Από 2013 εξοικονομεί για την πόλητου Rotherham περίπου £ 25.000 ετησίως από τα έξοδα κουρέματος. Παράλληλα συγκέντρωσε πολλά επαινετικά σχόλια κι ευρεία αποδοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή ακριβώς η απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η αφορμή να ξεπηδήσουν και άλλα ¨ποτάμια αγριολούλουδων” και σε άλλες πόλεις όπως το Νότιγχαμσαϊρ, το Ντέρμπισαϊρ, το Μπέρμιγχαμ, το Νιούκαστλ και το Σέφιλντ.
“Από επιστημονική άποψη, γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερα για τη σημασία της οδικής βλάστησης για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τη ρύθμιση της ρύπανσης, τη διατήρηση της δομής και της υγείας του εδάφους, τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας…”, δήλωσε στο BBC η Franziska Schrod ειδική στα οικοσυστήματα στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά η εκστρατεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μακάρι να βρει μιμητές και στη χώρα μας
Αγριολούλουδα πλάι στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους
Πηγή
φωτό εξωφύλλου άρθρου Plantlife Facebook Page