Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Αφιέρωμα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου

Αφιέρωμα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου

by Stavros

Oι εκδρομές δεν είναι μόνο χαρούμενες στιγμές αλλά πολλές φορές έχουν και διδακτικό περιεχόμενο. Μια τέτοια εκδρομή θα «κάνουμε» σήμερα και θα βρεθούμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου ήταν στρατόπεδο που χρησιμοποιήθηκε από την Γκεστάπο στη μαύρη θητεία του Αδόλφου Χίτλερ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας του. Το στρατόπεδο χτίστηκε το 1933 στα συντρίμμια ενός παλιού εργοστασίου του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και αρχικά δεχόταν Γερμανούς πολιτικούς κρατούμενους.

Αργότερα μεταφέρθηκαν εκεί ομοφυλόφιλοι, μάρτυρες του Ιεχωβά αλλά και Ρομά. Μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στρατοπέδου μεταφέρθηκαν εκεί 4.800 κρατούμενοι. Από αυτούς μόνο λίγοι ήταν Εβραίοι και δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία των κρατουμένων.

ntaxaou_ktirio

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Γερμανοί αποφάσισαν την επέκταση του στρατοπέδου με τους κρατούμενους να υποχρεώνονται να δουλέψουν για να ολοκληρώσουν το απάνθρωπο σχέδιο των ναζί. Κατασκευάστηκαν ξύλινα κρεβάτια, τα λεγόμενα κρεματόρια, που βάφτηκαν με το αίμα χιλιάδων κρατούμενων. Μπορεί βέβαια το Νταχάου να μην ήταν επίσημα στρατόπεδο εξόντωσης, ωστόσο αρκετοί πέθαιναν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

ntaxaou_krematoria

Στο στρατόπεδο λειτουργούσαν περίπου 32 κτήρια και μάλιστα ένα από αυτά φιλοξενούσε ιερείς οποιασδήποτε θρησκείας. Υπολογίζεται ότι στο Νταχάου έμειναν περίπου 3000 ιερείς και θεολόγοι, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν συμμορφωθεί με την ιδεολογία των SS.

ntaxaou_krebatia

Οι Έλληνες κρατούμενοι

Από το στρατόπεδο επίσημα έχουν βρεθεί και πέντε Έλληνες. Συγκεκριμένα δύο από αυτούς ήταν αρχιμανδρίτες, ο Διονύσιος Χατζόπουλος και ο Μελέτιος Γαλανόπουλος ς. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Νίκος Ζαχαριάδης και ο Γεώργιος Βλάντης και ο Δήμος Παυλάκης. Αυτοί είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον πόλεμο και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Άλλωστε οι ναζί είχαν την ευθύνη για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την σφαγή του Δίστομου.

Από το στρατόπεδο συγκέντρωσης καταγράφηκαν επίσημα 206.000 κρατούμενοι, ωστόσο ήταν περισσότεροι καθώς υπήρχαν πάρα πολλοί που δεν γράφτηκαν σε κανένα βιβλίο και καμία απογραφή. Επίσημοι θάνατοι καταγράφηκαν 31.000 και να φανταστεί κανείς οτι το στρατόπεδο δεν ήταν καν στρατόπεδο εξόντωσης. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 28 Απριλίου 1945. Οι Διοικητές του Βάις και Όττο πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι κρατούμενοι δεν απελευθερώθηκαν αμέσως, γιατί υπήρχε φόβος διασποράς του τύφου, που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο κατά τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας του. Το θέαμα που αντίκρυσαν οι απελευθερωτές του ήταν από τα πλέον φρικτά που μπορεί να αντικρύσει άνθρωπος, όπως περιγράφουν ο Βίκτορ Μάουρερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Νταχάου είναι ένα από τα παραδείγματα σκοτεινού τουρισμού.

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia

Ευχαριστούμε τον Λάζαρο Ξυδόπουλο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα