Home Ταξίδι αλλιώς Άγρια Μολόχα, βότανο για…πλούσιους και φτωχούς

Άγρια Μολόχα, βότανο για…πλούσιους και φτωχούς

by Nikos

Σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς σας προσκαλεί το Thesekdromi στις ομορφιές της Ελλάδας. Γνωρίστε το πανέμορφο και κοινό αγριολούλουδο που στολίζει τα βουνά ,τα λιβάδια και τις πλαγιές της χώρας με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες,την Άγρια Μολόχα.

moloha
pixabay-manfredrichter

Βοτανική

Η Άγρια Μολόχα είναι μια πολυετής πόα ύψους έως ένα μέτρο. Το είδος που κυριαρχεί είναι κυρίως η Malva sylvestris. Ανήκει στην οικογένεια των Malvaceae (μαλαχίδες) με άλλα 30 είδη. Στην Ελλάδα η Άγρια Μολόχα φέρει διάφορες ονομασίες όπως Αμπελόχα, Αγριομολόχα, Αμολοχάκι και Μάλβα. Διαθέτει χνουδωτά και σχεδόν στρογγυλά, οδοντωτά στην περιφέρεια φύλλα.Τα άνθη της είναι συνήθως ροζ με μοβ ακτίνες με πέντε πέταλα. Η άγρια μολόχα ανθίζει την περίοδο της άνοιξης έως και το ξεκίνημα του καλοκαιριού ενώ σε κάποιες περιοχές έως τον Σεπτέμβριο.

pixabay-RitaE

Η Άγρια Μολόχα επιβιώνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, στους δρόμους, στα καλλιεργημένα χωράφια, στους κήπους, ακόμη και στα χαλάσματα. Είναι πασίγνωστο φυτό που όλοι οι πολιτισμοί αγάπησαν από τα πολύ παλιά χρόνια.

antonio-conti-unsplash

 Οι Πυθαγόριοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα την Μολόχα διότι τα άνθη της “κοιτούσαν” πάντα τον ουρανό και το θεωρούσαν ιερό βότανο

maylee-unsplash

Χρήσεις και Ιδιότητες

Οι ιδιότητες της Μολόχας ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα.Ο Ιπποκράτης ,ο Διοσκουρίδης,ο Κέλσος και ο Πυθαγόρας ήταν από τους γνωστούς που εκτίμησαν την φαρμακευτική της δράση.Ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε κατά της δυσπεψίας. Καθως φυτρώνει παντού και είναι βρώσιμη, σαν βραστή σαλάτα συνόδευε τόσο τα συμπόσια των πλουσίων αλλά και τα ταπεινά γεύματα των απλών γεωργών.Ως βασικό της προσόν θεωρούσαν το ότι σταματούσε την πείνα.

Antranias-pixabay

Ως έγχυμα και αφεψήμα (τσάι) λειτουργει ως μαλακτικό, αποχρεμπτικό, καθαρτικό, τονωτικό του εντέρου και διουρητικό. Φύλλα μολόχας εφαρμόζουμε εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος των φύλλων και ανθέων για την αντιμετώπιση των φλεγμονών του δέρματος και των τσιμπημάτων από έντομα. Λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα, η δυσκοιλιότητα και γαστρεντερίτιδα.Ο Πλίνιος αναφέρει για το αφέψημα Μολόχας για τη θεραπεία του βήχα.

Rhiannon-pixabay

Όπου φυτρώνει η τσουκνίδα φυτρώνει και η μολόχα που λειτουργεί ως”αντίδοτο” στον ερεθισμό που επιφέρει η πρώτη

Tom_Rabe-Pixabay

Σύμφωνα με το εργαστήριο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργει ιδιατερα ως τονωτικό του πεπτικού και αποχρεμπτικό υπό τη μορφή εγχύματος (100-150g ξηρού βοτάνου σε 1lt βραστό νερό για 5-15min, τρεις φορές την ημέρα) και αφεψήματος (τσάι: 15-30g ξηρού βοτάνου βράζουν σε 1lt νερό, τρία φλυτζάνια την ημέρα). Ωφελεί εξωτερικά σε φλεγμονές του δέρματος υπό τη μορφή καταπλάσματος των χλωρών φύλλων και ανθέων.

Witchgarden-Pixabay

Το έγχυμα μολόχας με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ανακουφίζει από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας όπως και από τον ερεθισμό της τσουκνίδας.

Ο θρυλικός βασιλιάς των Φράγκων, Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργούν Μολόχα σ’ όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους.

Μολόχες στο εντυπωσιακό μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Δοϊράνη

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

Εργαστήριο Φαρμακολογίας τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

enallaktikidrasi

fiva.gr

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Αριστοτελείου Κολλεγίου

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα