Home Ταξίδια στην Ελλάδα Ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων

Ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων

by Nikos

Στην όμορφη Κρήτη θα σας ταξιδέψει για μια ακόμη φορά το Thesekdromi στα ταξίδια του στην Ελλάδα. Θα αγναντέψουμε το πέλαγος από τα γραφικά Χανιά και το σύμβολο της παλιάς πόλης ,τον Αιγυπτιακό Φάρο.

florian-wehde- Unsplash.com

Η Ιστορία του Φάρου

O Φάρος είναι το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στα Χανιά και μοιραία πρωταγωνιστεί σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και αφιερώματα . Ας δούμε όμως την Ιστορία του. Το έτος 1212 μ.Χ αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Κρήτη. Οι Ενετοί γίνονται κύριοι του νησιού. Τότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πόλη πάνω στην αρχαία Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά). Παράλληλα κατασκευάζουν και το λιμάνι της .

Murat-Demirel-Pixabay.com

Στα τέλη του 16ου αιώνα οικοδομείται ο φάρος από τους Ενετούς . Θεμελιώθηκε πάνω στο φυσικό βράχο

Nikos-Ps-FreeImages.com

Αρχικά ο φάρος λειτουργούσε ως φρυκτωρία, δηλαδή ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Από το 1645 μέχρι το 1830 η Κρήτη παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων. Αυτοί δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο λιμάνι των Χανίων καθώς χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Σούδας. Έτσι με τα χρόνια ο φάρος καταστράφηκε.

Σε περίπτωση απειλής, οι Ενετοί έκλειναν την είσοδο του λιμανιού με μια αλυσίδα που έδενε στη μια άκρη του στη βάση του Φάρου και η άλλη άκρη στο απέναντι Φρούριο Φιρκά.

το Λιμάνι και ο Φάρος των Χανίων

Το 1839, οι Οθωμανοί χαρίζουν στον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή (1830-1840) την Κρήτη. Ήταν το δώρο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Σουλτάνο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι αναστήλωσαν το φάρο και του έδωσαν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.  

Όμως ο νέος φάρος των Αιγυπτίων είναι διαφορετικός καθώς μοιάζει πιο πολύ με μιναρέ. Ο πύργος του κτίσματος αποτελείται από τρία τμήματα διαφορετικής διατομής: το τμήμα της βάσης είναι οκτάγωνο, το μεσαίο τμήμα είναι δεκαεξάγωνο και το τρίτο κυκλικό. Το υλικό κατασκευής της βάσης είναι της ίδιας προέλευσης και ποιότητας με αυτό που οι Ενετοί κατασκεύασαν τις οχυρώσεις της πόλης των Χανίων. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων.

Τα χρώματα της Αυγής στον Φάρο

Ο πύργος του Φάρου είναι κατασκευασμένος σε λίθινους πελεκημένους δόμους από λευκό ψαμμίτη. Το πάχος της λιθοδομής είναι 60 εκ. περίπου σε όλο το ύψος του πύργου.Tο 1864 ο Φάρος περιήλθε στην δικαιοδοσία της γαλλικής εταιρίας Οθωμανικών Φάρων. Είναι επίσης η χρονιά που γεννιέται στις Μουρνιές Χανίων ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11  Αυγούστου.

Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από Ενετούς

Κατά το τέλος της τουρκικής κατοχής κατασκευάστηκε η σκάλα της ανατολικής πλευράς, στην είσοδο δηλαδή του πύργου του Φάρου. Το περιμετρικό συμπαγές πέτρινο στηθαίο ,το οκταγωνικό φυλάκιο με το μικρό τρούλο είναι νεότερες κατασκευές. Έχουν επίσης δημιουργηθεί αγωγοί μέσω των οποίων διέρχεται θαλάσσιο νερό κάτω από την επιφάνεια της βάσης ου φάρου.

Stephanie_Ev-Pixabay

Τα Χανιά γίνονται μέρος του ελληνικού κράτους το 1913 με την ένωση της Κρήτης .Ο Φάρος τότε προστέθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο. Οι Γερμανοί με την κατάληψη του νησιού το 1941 κατέστρεψαν το φωτιστικό μηχάνημα του Φάρου. Αυτό αποκαταστάθηκε αργότερα και ο φάρος επαναλειτούργησε το 1945.

Albrecht-Fietz-Pixabay

Ο φάρος των Χανίων είναι από τους παλαιότερους φάρους που σώζονται και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στον κόσμο

zibik-unsplash.com

Τον φίλο μου το φάρο, τον πιο παλιό
απ’ όλους μου τους φίλους τον πιο καλό
μες στο βαθύ σκοτάδι παρακαλώ,
φέξε τον νυχτωμένο μου μυαλό.

οΡΦΕΑς ΠΕΡΙΔΗς

πηγή

faroi.com

greece.terrabook

φωτο εξωφύλλου του άρθρου : Rederik holmgren-unsplash.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα