Μια από τις πιο γνωστές γωνιές της Θεσσαλονίκης θα γνωρίσουμε σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης στα λεγόμενα Κάστρα. Είναι ο Πύργος της Αλύσεως ή Πύργος του Τριγωνίου ή όπως τον ονομάζουν ακόμη και σήμερα Πύργος του πολυβολείου γνωστός σε όλους για την υπέροχη θέα του.
Ιστορία
Δεν έχει βρεθεί κάποια κτητορική επιγραφή ούτε στοιχεία για τον ακριβή χρόνο κατασκευής του Πύργου. Σαφώς και πρόκειται για σπουδαίο οχυρωματικό έργο των Οθωμανών που τοποθετείται χρονικά μετά την κατάληψη του1430 και έως τις αρχές του 16ου αιώνα. Σκοπός της κατασκευής ήταν να ενισχύσουν με έναν πύργο του πυροβολικού την υπάρχουσα οχύρωση καθώς αυτό ήταν και το σημείο άρχισε η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.
Στις πηγές τον συναντάμε με την ονομασία Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας).Αλλού Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος) και στα ελληνικά Πύργο της Αλύσεως. Αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι μια λίθινη ζώνη που που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα.
Πιθανόν ο πραγματικός Πύργος του Τριγωνίου ήταν ένας τριγωνικός πρόβολος των βορείων τειχών της πόλης, πάνω στον οποίο είχε ανοιχθεί η πύλη της Αννας Παλαιολογίνας.
Το Πολυβολείο
O Πύργος του Τριγωνίου. ο Λευκός Πύργος και o Πύργος με το Φρούριο του Βαρδαρίου αποτελούν τα ισχυρότερα οχυρά που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί στην πόλη.
Όλη η κατασκευή και το πάχος της τοιχοποιίας του Πύργου είναι ιδιαίτερο μεγάλο καθώς διέθετε τρία πολυβολεία. Τα κανόνια του μάλιστα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ως τη θάλασσα.
Μετά τον 18ο αι. ο Πύργος οι αρχές χρησιμοποίησαν τους χώρους του σαν αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.
Ο ελληνικός στρατός αξιοποίησε επίσης τον Πύργο του Τριγωνίου από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ως και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Θεσσαλονίκης τον Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι κάτοικοι βρήκαν εκεί καταφύγιο.