Home Θεσσαλονίκη Το κρυμμένο Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης

Το κρυμμένο Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης

by Nikos

Το Thesekdromi συνεχίζει την περιδιάβαση στις γνωστές και άγνωστες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Ας περπατήσουμε μαζί στην λεγόμενη Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και στην οδό Θεοτοκοπούλου . Εκεί θα συναντήσουμε το μεγαλύτερο βυζαντινό Λουτρό που σώζεται από την μεσοβυζαντινή ή υστεροβυζαντινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο.

Ιστορία

Το Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης χρονικά τοποθετείται στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν λουτρό πουν εξυπηρετούσε τους κατοίκους του οικισμού της Άνω Πόλης και λειτουργούσε εκ περιτροπής ως ανδρικό και γυναικείο.

Τα βυζαντινά λουτρά αποτελούν συνέχεια των ρωμαϊκών και είχαν λουτήρες σε αντίθεση με τα οθωμανικά.

Είναι το μοναδικό λουτρό που διασώθηκε μέχρι σήμερα από την περίοδο της βυζαντινής Συμβασιλεύουσας

Το Λουτρό ανήκει στoν κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως «το Λουτρό του Κουλέ Καφέ». Από τη δεκαετία του 1940 σταμάτησε η χρήση του λουτρού. Το1952 το υπουργείο το ανακήρυξε διατηρητέο μνημείο ενώ τη δεκαετία του 1970 έγιναν κάποιες εργασιες λόγω του σεισμού.
Με ενέργειες της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέστη το 2015 επισκέψιμο προς το κοινό.

Αρχιτεκτονική

Το λουτρό έχει διαστάσεις 17Χ12,50μ., ενώ παρουσιάζει την τριμερή διάταξη που χαρακτηρίζει τα βυζαντινά λουτρά. Διέθετε έναν προθάλαμο ψυχρό και αποδυτήρια.

Ευρωπαϊκός τύπου λουτήρα, από τον διασωθέντα εξοπλισμό των αρχών του 20ού αιώνα
Ο δεύτερος χώρος, ο χλιαρός , λειτουργούσε ως χώρος προετοιμασίας για το λουτρό και είχε μια μέση θερμοκρασία. Τέλος, ο τρίτος χώρος , ο θερμός, το θερμολουτήριον, αποτελούσε το κυρίως λουτρό.

Υπογείως κυκλοφορούσε ζεστός αέρας για επιδαπέδια θέρμανση, ενώ με επιτοίχιους αεραγωγούς ο ζεστός αυτός αέρας ρύθμιζε τη θερμοκρασία του κάθε χώρου.

Σήμερα το Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πραγματικό υπόδειγμα αποκατάστασης και σημείο αναφοράς στην περιήγηση της βυζαντινής Θεσσαλονίκης που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Το λουτρό λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00 – 13:00 ενώ δείτε περισσότερα στην σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Δείτε επίσης στην Άνω Πόλη

Aλατζά Ιμαρέτ: Το φτωχοκομείο που «τάισε» Οθωμανούς κι Έλληνες – (thesekdromi.gr)

Κάστρα: Ο Πύργος Λαπαρδά και το κερασμένο… τσίπουρο – thesekdromi.gr

H Πύλη της Άννας Παλαιολογίνας στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης – thesekdromi.gr

H ιστορία ενός στοιχειωμένου τουρμπέ στην πλατεία Τερψιθέας – thesekdromi.gr

Γεντί Κουλέ: Ο τόπος μαρτυρίου που πλέον δίνει ζωή – thesekdromi.gr

Πηγή

visitthessaloniki

archaiologia.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα