Home Θεσσαλονίκη H ιστορία ενός στοιχειωμένου τουρμπέ στην πλατεία Τερψιθέας

H ιστορία ενός στοιχειωμένου τουρμπέ στην πλατεία Τερψιθέας

by Stavros

Οι ομορφιές της Θεσσαλονίκης χορταίνουν το μάτι και προκαλούν δέος με την ιστορία τους, έτσι λοιπόν και ένας ξεχασμένος τουρμπές στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη. Ακολουθήστε μας σε ένα ακόμη μνημείο στη βόλτα μας στα Κάστρα.

Η πλατεία και το τάγμα των Δερβίσηδων

tourmpes_terpsithea

Η πλατεία Τερψιθέας βρίσκεται στην Άνω Πόλη και αποτελεί μια ακόμη στάση από τις πολλές, που μπορείτε να κάνετε σε μια βόλτα σας στις συνοικίες των Κάστρων. Στην συγκεκριμένη πλατεία θα δείτε ένα τουρμπέ, δηλαδή ένα μουσουλμανικό μαυσωλείο. Κάποτε στην πλατεία Τερψιθέας βρισκόταν ένα μοναστήρι του τάγματος των Μπεκτασήδων δερβίσηδων. Το εν λόγω τάγμα παράκμασε επί Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄( 1808-1839) . Σήμερα από τον τεκέ διασώζεται μόνο ο τουρμπές, όπου είναι θαμμένος ο Μουσά Μπαμπά, ένας άγιος της μουσουλμανικής θρησκείας.

Το μαυσωλείο της πλατείας Τερψιθέας αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο τουρμπέ της Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί πως το παλιό αυτό κτήριο έχει διατελέσει μανάβικο αλλά και γραφείο ποδοσφαιρικής ομάδας. Ωστόσο το 2011 έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και ο τουρμπές αναπαλαιώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Από τότε στέκει εκεί να διδάσκει μαθήματα ιστορίας της παλιάς Θεσσαλονίκης.

tourmpes_anwpoli

Ο Άγιος των Μουσουλμάνων που στοιχειώνει την περιοχή

Εκτός από την ιστορική σημασία του τουρμπέ, υπάρχει και ένα κοινωνικό υπόβαθρο που στηρίζεται σε ιστορίες που αφορούν τον άγιο των Μουσουλμάνων που θάφτηκε εκεί του Μουσά Μπαμπά. Σύμφωνα λοιπόν με την λαϊκή παράδοση ο Μουσά ήταν υπηρέτης ενός αγά της περιοχής. Ο αφέντης του αποφάσισε κάποια στιγμή να επισκεφτεί την Μέκκα για να προσκυνήσει αφήνοντας πίσω την γυναίκα του με τον υπηρέτη του Μουσά. Η γυναίκα του είχε φτιάξει ένα χαλβά και λυπήθηκε όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να δώσει στον άντρα της να δοκιμάσει το γλυκό της. Τότε ο Μουσά ζήτησε από την γυναίκα να του βάλει ένα κομμάτι και ο ίδιος θα φρόντιζε να το γευτεί και ο σύζυγός της. Όταν ο αγάς επέστρεψε είπε πόσο του είχε αρέσει ο χαλβάς που είχε βρει μια μέρα στη Μέκκα στο κατώφλι της πόρτας του. Αυτό το γεγονός στάθηκε αρκετό για να αποδεχθούν όλοι την αγιοσύνη του.

Ο θρύλος λέει πως ο Μουσά τριγυρίζει μερικά βράδια με το άλογό του στην πλατεία Τερψιθέας, κάνοντας έτσι αισθητή την παρουσία. Στα φαντάσματα λίγοι πιστεύουν, όλοι όμως αγαπούν τις ιστορίες.

Το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους

Νοτιότερα του μαυσωλείου υπάρχει και ένα εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους με ιστορία πολύ νεότερη. Το μικρό εκκλησάκι χτίστηκε από τον εργολάβο που ανέλαβε την πρώτη διάνοιξη της Πλατείας προς τιμήν του μικρού του ονόματος. Κατά τις εργασίες της δεύτερης ανάπλασης κατέρρευσε λόγω απροσεξίας και σήμερα υπολείπεται η βάση του, ένα τετράγωνο τσιμεντένιο τετράγωνο βάθρο με πλευρά περίπου μισό μέτρο. Εκεί επάνω οι “φίλοι” του αγίου έφτιαξαν ένα μικρό λυόμενο επί του πολύ προχείρου με εικόνες του αγίου-φωτοτυπίες και εξακολουθούν να ανάβουν εκεί κεράκια προς τιμήν του.

Πηγή πληροφοριών: parallaxi.gr, βιβλίο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100 ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ:ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα