Home Ταξίδι αλλιώς Οι “Πρωτοςπαθάριοι” αναβιώνουν το Βυζάντιο στη σύγχρονη εποχή

Οι “Πρωτοςπαθάριοι” αναβιώνουν το Βυζάντιο στη σύγχρονη εποχή

by Nikos

Το Thesekdromi στα ταξίδια και τις αναζητήσεις του για ιστορικούς τόπους αναδεικνύει σήμερα μια εξαιρετική προσπάθεια ιστορικής αναβίωσης. Οι Πρωτοςπαθάριοι όπως αποκαλούνται είναι η μοναδική ομάδα βυζαντινής ιστορικής αναπαράστασης στην Ελλάδα. Ελάτε να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε τα μυστικά τους..

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο διοργανώνονται πολλά μεσαιωνικά φεστιβάλ και αναπαραστάσεις και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας με ιστορικό πρόσημο όπως το PUY DU FOU: Το καλύτερο θεματικό πάρκο στον κόσμο.

Εμπνευστής της προσπάθειας είναι ο Ιωάννης Δανδουλάκης με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και σπουδές στο Λονδίνο στον τομέα των Πολεμικών Σπουδών από το 2004. Η ιστορική αναβίωση και αναπαράσταση είναι το πάθος του και οι Πρωτοςπαθάριοι το δημιούργημά του.

Ο Πρωτοσπαθάριος ήταν ο αρχηγός του τάγματος των σπαθαρίων, των αυτοκρατορικών σωματοφυλάκων. Ήταν μια από τις ανώτατες αυλικές διακρίσεις, αργότερα απονεμόταν ως τίτλος σε ανώτερους στρατηγούς, διοικητές επαρχιών, καθώς και σε ξένους πρίγκιπες. 

Όταν με ρώτησαν τι βρίσκω πιο συναρπαστικό στην ιστορική αναπαράσταση, η απάντησή μου ήταν “ιστορική ακρίβεια”

Οι Πρωτοςπαθάριοι δραστηριοποιούνται ουσιαστικά από το 2018, είναι η ομάδα τριών ατόμων κι επικεντρώνονται στην βυζαντινή περίοδο. Αποτελούν μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών «ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ» που ηγείται σε διεθνές επίπεδο στην έρευνα και την πρακτική μελέτη του Ελληνικού Πολέμου, ανακατασκευάζοντας και δοκιμάζοντας όπλα, πανοπλίες και τεχνικές μάχης 3.300 χρόνων Ελληνικής Ιστορίας.

Αναφορικά με τα άλλα δυο άλλα μέλη της ομάδας ο Μαρίνος Μεϊμάρης ασχολείται με τον τομέα των μαχητικών τεχνών και ιδιαίτερα με τις Medieval Battles καθως έχει οριστεί υπεύθυνος αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας Historical Medieval Battles (HMB) στην Ελλάδα. Ο Θεόφιλος Άρβανίτης αναλαμβάνει το ράψιμο και την πιστή αναπαράσταση του ιματισμού.

Οι Πρωτοςπαθάριοι στο Διεθνές Φεστιβάλ «Medieval Tarnovgrad στη Βουλγαρία

Ιστορική αναβίωση

Η Ιστορική αναβίωση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην πιστή ανακατασκευή ιστορικών αντικειμένων τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» κατανόησης του παρελθόντος, με σκοπό την ιστορική παρουσίαση – αναπαράσταση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Πειραματική Αρχαιολογία

Η πειραματική αρχαιολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη διενέργεια προσεκτικά ελεγχόμενων πειραμάτων για να ελέγξει αρχαιολογικές υποθέσεις. Μέσω πειραματικής μεθόδου, οι αρχαιολόγοι ανακατασκευάζουν απομιμήσεις αρχαίων αντικειμένων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τεχνικές γνωστές στην εκάστοτε εποχή.

Στο κάστρο της Ακροκορίνθου
Όπως μας εξηγεί ο Ιωαννης Δανδουλάκης από τη δεκαετία του 1960-1970 αναπτύχθηκε και η πειραματική αρχαιολογία και η ιστορική αναβίωση. Διαφέρει ωστόσο από τις διάφορες δράσεις και φεστιβάλ που αναβιώνουν αρχαίες γιορτές και πρακτικές με αρχαιοπρεπή ρούχα και δραστηριότητες μέσα από φολκλορικά στοιχειά. Αυτό γιατί συχνά αυτές οι δράσεις στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας ,τεκμηρίωσης και σοβαρότητας.

Στην Ελλάδα η ομάδα δεν έχει λάβει μέρος σε κάποια εκδήλωση ωστόσο τον Ιούνιο του 2022 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ «Medieval Tarnovgrad», στο φρούριο Τσαράβετς, στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας.

Φεστιβάλ Medieval Tarnovgrad
Ευχαριστούμε την ομάδα και τον Ιωάννη Δανδουλάκη για την παραχώρηση του υλικού κι ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να θαμάσουμε την προσπάθεια τους και σε κάποια εκδήλωση στην Ελλάδα.

Πηγή

Πρωτοςπαθάριοι 

protospatharios-Instagram

Πρωτοςπαθάριοι-Youtube

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα