Home Ταξίδια στην Ελλάδα Το πιο γνωστό Ναυάγιο της Ελλάδας στη Ζάκυνθο

Το πιο γνωστό Ναυάγιο της Ελλάδας στη Ζάκυνθο

by Nikos

Το καλοκαίρι μπαίνει δυναμικά και το Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις του στην όμορφη Ελλάδα μας θα σας ταξιδέψει αυτή τη φορά στο καταγάλανο Ιόνιο . Ελάτε μαζί μας σε μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της πιο διάσημης ίσως παραλίας της χώρας μας , στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.

Το περίφημο ναυάγιο “Παναγιώτης”

Γεωγραφία

Το Nαυάγιο στη Ζάκυνθο είναι μια εκπληκτική παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Μέχρι να ναυαγήσει εκεί το περίφημο καράβι , η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο”.

Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί μια πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.

Πρόσβαση

Ο μόνος τρόπος να το επισκεφθεί κάποιος είναι με σκάφος από τη θάλασσα ή από αέρος. Από την πόλη της Ζακύνθου, και το γειτονικό Πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

Ιστορία

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι το κουφάρι του πλοίου “Παναγιώτης”. Ήταν ένα μηχανοκίνητο πλοίο τύπου Μotor Vessel .Είχε συνολικό μήκος 48 μέτρα, πλάτους 8 μ. και βάρος 450 τόνους. Αρχικά το 1937 το ναυπήγησε στη Σκωτία με το όνομα “Saint Bedan” η εταιρία Scott & Sons.Το 1964 το αγοράζουν οι Ελληνες Μ. Γκιγκιλίνης και Δ.Καλκασινας στη Θεσσαλονίκη του δίνουν το όνομα “Μερόπη“. Μετά από δύο χρόνια αλλάζει χέρια και όνομα σε “Χάρις“. Τέλος το 1975 το αγόρασε η εταιρία Π. Λυσικάτος & Co. με έδρα τον Πειραιά  με νέο όνομα “Παναγιώτης“.

Ναυάγιο και τα λαθραία τσιγάρα

Το πλοίο ναυάγησε την 5η Οκτωβρίου 1980.’ Ένα περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας το εντόπισε και διεπίστωσε πως μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου, το πλοιο μετά από βλάβη στην κύρια μηχανή έμεινε ακυβέρνητο. Αποτέλεσμα ήταν να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Για δύο μέρες το πλήρωμα παρέμεινε αποκλεισμένο σε σπηλιά ωστου τελικά βρήκε καταφύγιο στο χωριό Βολίμες. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε εκείνη την εποχή στα 30 εκατομμύρια δραχμές.

Απρόσμενο τουριστικό αξιοθέατο

Στην αρχή οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθηκαν εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα προκαλεσει το καράβι. Σύντομα όμως και μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους τουρίστες. Πλέον πάρα πολλά έντυπα και ξένοι ταξιδιωτικοί ισότοποι κατατάσσουν το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο ανάμεσα στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.

Κλειστο λογω

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Navagio Beach Zakynthos (@navagiobeach_zakynthos)

Τον Ιούνιο του 2023 το λιμεναρχείο Ζακύνθου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητά το κολύμπι στο διάσημο Ναυάγιο, εξαιτίας των ανησυχιών για κατολισθήσεις. Οι επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούν να το δουν μόνο από μακριά, και παραμένοντας πάνω στα πλοία που θα μπορούν να το προσεγγίζουν απο καθορισμένη απόσταση.

Πηγή

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο ,φίλο της σελίδας μας, για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Δήμος Ζάκυνθου

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα