O μητροπολιτικός ναός της Θεσσαλονίκης
Περιδιαβαίνοντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν συναντήσουμε την παλαιά παραλία συναντάμε τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης που είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Πολιούχος για τους Θεσσαλονικείς θεωρείται ο άγιος Δημήτριος εν τούτοις όταν η μεγάλη πυρκαγιά του 1890 κατέκαψε τον ομώνυμο ναό που βρισκόταν στη θέση αυτή αποφασίστηκε ο νέος ναός να τιμά έναν άλλο μεγάλο άγιο της πόλης τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Χτίστηκε με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.Ο γερμανός αρχιτέκτονας που γοήτεψε με τα σχέδια του την αριστοκρατία της εποχής, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής εκείνη την εποχή και στο επίσημο ελληνικό κράτος. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του είναι το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα σχέδια του ναού τροποποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και ο ναός πήρε τη σημερινή του μορφή το 1914. Αποτελεί την πρώτη εκκλησία της Τουρκοκρατίας με τρούλο στη Θεσσαλονίκη.
Ακριβώς δίπλα στον ναό του αγίου Γρηγόριου κατασκευάστηκε το νεοκλασικό κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας σχεδιασμένο επίσης από τον Τσίλερ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης ανευρέθη υπόγεια κρύπτη που ένωνε το προξενείο με τον ναό. Η κρύπτη πλέον χρησιμοποιείται ως εκθετήριο ιστορικής μνήμης με φωτογραφίες του Αγώνα.
Στο εσωτερικό του ναού ,μέσα στο ειδικό παρεκκλήσι , φυλάσσεται το σκήνωμα του αγίου σε πολύτιμη λάρνακα με ανάγλυφες παραστάσεις.
Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος ,ρήτορας και φιλόσοφος. Γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη έζησε πολλές περιόδους στο Άγιο Όρος και διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης από 1349 έως το 1359.Σύμφωνα με την παράδοση όταν τον 19ο αιώνα μ.Χ. ο ναός καταστράφηκε από φωτιά το τίμιο σκήνωμά του κάηκε αφήνοντας μόνον τα οστά ανέπαφα! Εορτάζει στις 14 Νοεμβρίου και την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών .
Tips4Travvelers
Είναι ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και είναι ανοικτός κάθε μέρα 07:00 – 12:00 και 17:00 – 19:00.
Τις Κυριακές έχει 2 λειτουργίες ,η δεύτερη που ξεκινάει περίπου στις 10 π.μ. γίνετε συνοδεία βυζαντινής χορωδίας.
Οι χώροι του ναού δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης σε άτομα με κινητικά προβλήματα .