Home Ταξίδι αλλιώς Eντωπίσαμε το… μανιτάρι-αστερίας στο Σέιχ Σου

Eντωπίσαμε το… μανιτάρι-αστερίας στο Σέιχ Σου

by Nikos

Στις εξορμήσεις μας στη Φύση ,καθώς το Φθινόπωρο μπαίνει δυναμικά τα φυτά του φθινοπώρου και τα μανιτάρια κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μανιτάρι που η μορφή του μοιάζει με αστέρι εντοπίσαμε περιδιαβαίνοντας το δάσος του Σέιχ Σου που η επιστημονική του ονομασία είναι Astraeus hygrometricus.

Περιγραφή

Τo Astraeus hygrometricus ,στα ελληνικά Αστραίος ο υγρομετρικός είναι στην πραγματικότητα ένας μη εδώδιμος μύκητας. Ανήκει στην οικογένεια Diplocystaceae και καρποφορεί κυρίως σε ομάδες. Αλλιώς ονομάζεται αστέρι της Γης. Το συναντάμε κυρίως στα Δάση κατά τη διάρκειας του φθινοπώρου. Βεβαία για τους καλά μυημένους μπορεί να είναι ορατό όλο το χρόνο χάρη στην ανθεκτικότητα του.

Ονομασία

Αυτός που έδωσε στο Astraeus hygrometricus το όνομα ήταν το 1885 ο Αμερικανός μυκητολόγος Andrew Price Morgan.

Στην ελληνική μυθολογία ο Αστρέας ήταν ένας από τους Τιτάνες. Θεωρείται ο θεός του δειλινού (η ώρα που βγαίνουν τα αστέρια). Ο Αστρέας παντρεύτηκε την Ηώ, θεά της αυγής, και μεταξύ των παιδιών τους ήταν οι τέσσερις άνεμοι και οι πέντε πλανήτες του Ήλιου που εκείνη την εποχή θεωρούνταν «περιπλανώμενα αστέρια».

Το συνοδευτικό επίθετο hygrometricus σημαίνει «μετρητής νερού». Αυτή η αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες αυτού του γήινου αστέρα ανταποκρίνονται στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής υγρασίας με τον ίδιο τρόπο που ένα βαρόμετρο ανταποκρίνεται στις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Οι αυτόχθονες φυλές Blackfoot της Βόρειας Αμερικής αποκαλούσαν τα μανιτάρια αυτά “πεφταστέρια” θεωρώντας τα αστέρια που έπεσαν στη γη κατά τη διάρκεια υπερφυσικών γεγονότων

Η βάση του μανιταριού που λέγεται βασιδίωμα αρχικά είναι κλειστό. Αυτό που αναπτύσσεται μέσα στο έδαφος κι όσο ωριμάζει και ανάλογα την υγρασία ανοίγουν οι ακτίνες του και εμφανίζεται στην επιφάνεια.

Το είδος που συναντάμε στην Ελλάδα δεν είναι βρώσιμο.

Κάποια και άλλα είδη Astraeus φέρονται να τρώγονται σε περιοχές της Ασίας. Καταναλώνονται τακτικά στο Νεπάλ και πωλούνται στις αγορές της Ινδίας.

Πολλά από τα είδη Geastrum έχουν την ίδια γενική μορφή και ο σίγουρος προσδιορισμός απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση.

Χρήσεις και ιδιότητες

Το Astraeus hygrometricus και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως αιμοστατικό . Η σκόνη των σπορίων εφαρμόζεται εξωτερικά για να σταματήσει η αιμορραγία σε τραύματα. Σε ινδικές φυλές πολτοποιημένοι σπόροι του μανιταριού αναμειγνύονται με λάδι σπόρων μουστάρδας και χρησιμοποιούνται ως αλοιφή ενάντια στα εγκαύματα.

Η συλλογή και κατανάλωση άγριων αυτοφυών μανιταριών από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Εμείς προτείνουμε την απλή παρατήρηση και φωτογράφισή τους.


Πηγή

agriamanitaria

mushroomexpert

first-nature.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα