Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Αλάμπρα (Ισπανία): Πλουσιοπάροχο παλάτι ή φρούριο σε στρατηγικό σημείο; (part I)

Αλάμπρα (Ισπανία): Πλουσιοπάροχο παλάτι ή φρούριο σε στρατηγικό σημείο; (part I)

by Eirini

Η Αλάμπρα, με οποιαδήποτε απ’ τις δύο εικόνες θέλει κανείς να τη σκέφτεται, δεσπόζει σε ένα από τα υψηλότερα σημεία στην πόλη Γρανάδα της Ισπανίας, στους πρόποδες του ποταμού Darro, περιτριγυρισμένη και προστατευμένη από βουνά . Η Αλάμπρα κυριαρχεί στην πόλη, τόσο για το εντυπωσιακό της μέγεθος όσο και για την ιστορία της. Το αραβικό στοιχείο, η χριστιανική κατοχή, η μετατροπή από φρούριο σε παλάτι είναι στοιχεία που μαγεύουν τον επισκέπτη (και όχι μόνο).

Ονομασία και ιστορικά στοιχεία

Τόσο η Γρανάδα όσο και άλλα στρατηγικά σημεία της Νότιας Ισπανίας αποτελούσαν μέρος της Αλ –Άνταλους  (Al-Andalus), της μουσουλμανικής, δηλαδή, περιοχής της Νότιας Ισπανίας (εξ’ ου και το σημερινό όνομα της περιοχής: Ανδαλουσία), για περίπου 700 χρόνια (711- 1492) (για περισσότερα κάντε κλικ εδώ).

Τα πρώτα ιστορικά έγγραφα τοποθετούν χρονολογικά την Αλάμπρα  στον 9ο αιώνα, όπου ο Sawwar ben Hamdun, το 889, αναζητεί καταφύγιο στην Alcazaba, ένα φρούριο το οποίο και έπρεπε να το επισκευάσει λόγω των εμφυλίων πολέμων που κατέστρεφαν τότε το Χαλιφάτο της Cordoba, στο οποίο ανήκε και η Γρανάδα. Αυτός ο χώρος στη συνέχεια άρχισε να επεκτείνεται και να συμπληρώνεται, αλλά όχι για πολύ, αφού η δυναστεία των Ziri εγκατέστησαν την οικεία τους στο λόφο του Albaicin. Το κάστρο της Αλάμπρα (όνομα που έχει τις ρίζες του στο χρώμα κόκκινο στα αραβικά) προστέθηκε στην περιοχή της πόλης εντός των προμαχώνων τον 9ο αιώνα, πράγμα που σήμαινε ότι το κάστρο έγινε στρατιωτικό φρούριο με θέα ολόκληρη την πόλη. Παρ ‘όλα αυτά, με τον ερχομό του πρώτου βασιλιά της

δυναστείας Nasrid,  τον 13ο αιώνα, ιδρύθηκε η βασιλική κατοικία στην Αλάμπρα. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την αρχή της πιο ένδοξης περιόδου της Αλάμπρα.

alambra_view

Η θέα από το πίσω μέρος της Αλάμπρα

Η Αλάμπρα σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται, να συμπληρώνεται και να αποκτά σημαντική δύναμη, μέχρι που αποτέλεσε ολόκληρη «πόλη» μέσα στην ίδια την πόλη ή ακόμα…. και την ίδια την πόλη (η Γρανάδα είναι γνωστή ως η πόλη της Αλάμπρα/ Granada, la ciudad de la Alhambra).

Αρχικά, ενισχύθηκε το παλιό τμήμα της Alcazaba και χτίστηκαν ο Πύργος του Παρατηρητηρίου (Torre de la Vela) και ο Πύργος Φόρου Τιμής (Torre del Homenaje). Νερό διοχετευόταν από τον ποταμό Ντάρο, χτίστηκαν αποθήκες και τείχη. Χτίστηκαν, επίσης, δημόσια λουτρά και το Τζαμί (Mezquita), στον χώρο όπου αργότερα χτίστηκε η σημερινή Εκκλησία της Αγίας Μαρίας .  Η χλιδή, το νερό και το έντονο φυσικό στοιχείο είναι συνδεδεμένα με την έννοια του επίγειου παραδείσου.

alambra-palace

Αυλή παλατιού/ Gardens of the Partal

alambra_

La Torre de la Vela/ Πύργος παρατηρητηρίου με θέα όλη την  πόλη της Γρανάδας

Ο Yusuf I και ο Mohammed V είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις κατασκευές της Αλάμπρα που μπορούμε ακόμα να θαυμάσουμε σήμερα. Από τις βελτιώσεις της Alcazaba και των ανακτόρων, στο Παλάτι των Λεόντων (Patio de los Leones) και στα προσαρτημένα δωμάτιά του, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της περιοχής εντός των τειχών, της Πύλης της Δικαιοσύνης (Puerta de la Justicia), της επέκτασης και διακόσμηση των πύργων, το κτίριο των λουτρών (Baños), το δωμάτιο Comares (Cuarto de Comares).

alambra-syntrivani

Patio de los Leones

Από την εποχή των Καθολικών Βασιλέων μέχρι σήμερα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο Κάρολος V διέταξε την κατεδάφιση ενός τμήματος του συγκροτήματος προκειμένου να χτιστεί το παλάτι που φέρει το όνομά του (Palacio de Carlos V). Κατά τη διάρκεια της γαλλικής κυριαρχίας ανατινάχθηκε τμήμα του φρουρίου και μόλις τον 19ο αιώνα ξεκίνησε η διαδικασία επισκευής, αποκατάστασης και συντήρησης του συγκροτήματος και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με την άφιξη των Καθολικών Βασιλέων (Los Reyes Católicos), Fernando II και Isabela I, η μουσουλμανική Αλάμπρα περνάει στα χέρια των χριστιανικών Καθολικών Βασιλέων, και  κατ’ επέκταση η Γρανάδα η ίδια περνάει στην χριστιανική χρονολογική περίοδο.

Η Αλάμπρα αποτελεί ανακηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Δεν ξέρω πώς να ονομάσω αυτή τη γη στην οποία στέκομαι. Αν αυτό που είναι κάτω από τα πόδια μου είναι παράδεισος, τότε τί είναι η Αλάμπρα; Ουρανός;"-  LopeFélixdeVega

-ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς στη Δυτική Λογοτεχνία μιλώντας για τη Γρανάδα και την Αλάμπρα-

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα