Home Προσκυνήματα Οδός του Μαρτυρίου: Η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά

Οδός του Μαρτυρίου: Η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά

by Stavros

Η Μεγάλη εβδομάδα κορυφώνεται της άγιες μέρες του Πάσχα και η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στο μαρτύριο του Ιησού και στην πορεία του προς την σταύρωση του, δηλαδή την μεγαλύτερη απόδειξη ταπείνωσης του Θεανθρώπου.

Συνεχίζοντας τις περιηγήσεις μας στους Άγιους τόπους της Ιερουσαλήμ, βαδίζουμε στην λεγόμενη οδό του Μαρτυρίου ή αλλιώς Via Dolorosa, όπως ονομάζεται δηλαδή ο δρόμος που πήρε ο Ιησούς για να βρεθεί στον Γολγοθά και να σταυρωθεί.

Οι σταθμοί της Via Dolorosa

via-dolorosa

To πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσετε όσο βαδίζετε την οδό του μαρτυρίου-Via Dolorosa είναι πως είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες οδούς των Ιεροσολύμων καθώς αρκετοί προσκυνητές από όλες τις γωνιές του πλανήτη έρχονται να προσκυνήσουν και να δουν από κοντά την σημαντικότερη διαδρομή στην παγκόσμια ιστορία. Θα δείτε επίσης και τις πινακίδες Via Dolorosa καθώς και μια σιδερένια πινακίδα με τον λατινικό αριθμό της στάσης που βρίσκεστε.

Oι δύο πρώτες στάσεις

Στις πρώτες στάσεις της οδού Μαρτυρίου βρίσκεται ο ναός του φραγκισκάνου μοναστηρίου της Φραγγελώσεως δηλαδή του μαστιγώματος. Εκεί ο «Βασιλευς των Ιουδαίων» χλευάστηκε μαστιγώθηκε και διαπομπεύτηκε από τους Ρωμαίους στρατιώτες, οι οποίοι του φόρεσαν ένα αγκάθινο στεφάνι. Βέβαια ο πρώτος σταθμός βρίσκεται στον απέναντι δρόμο, εκεί όπου λέγεται πως ο Πιλάτος καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο.

Από τον ναό της φραγγελώσεως στην Via Dolorosa

Αφού αφήσετε πίσω σας τους πρώτους δύο σταθμούς θα βρεθείτε στην οδό Μαρτυρίου. Εκεί υπάρχουν πολλοί πάγκοι μικροπωλητών ενώ υπάρχει τοίχος μόνο από τη μια πλευρά του δρόμου. Στη συνέχεια ο δρόμος στενεύει και θα νιώσετε το δέος κατευθυνόμενοι προς τον ναό της αναστάσεως.

Ο σταθμός όπου ο Σωτήρας συνάντησε την Παναγία

Στον 4ο κατά σειρά σταθμό υπάρχει το Αρμένικο μοναστήρι. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς συνάντησε την Παναγία. Η μητέρα του Θεανθρώπου ήταν θλιμμένη για το μαρτύριο του Ιησού. Την είσοδο της εκκλησίας κοσμεί ένα πανέμορφο γλυπτό που δείχνει την Παναγία να «ασπάζεται» τον υιό της. Ο Πολωνός γλύπτης καταφέρνει να αποτυπώσει στο έργο του όλη την τραγικότητα της στιγμής. Στο εν λόγω εκκλησάκι βρίσκεται και αποτύπωμα από τα σανδάλια της Παναγίας.

Η πρώτη φορά που έπεσε ο Χριστός

Oι πλακόστρωτες πλάκες που υπάρχουν στην οδό μαρτυρίου, υπάρχουν από την εποχή του Ιησού και στην 5η στάση ο Ιησούς έπεσε κάτω για πρώτη φορά. Στην πορεία σας στην Via Dolorosa θα δείτε από κοντά και τα τρία σημεία που έπεσε ο σωτήρας.

Σίμων ο Κυρηναίος και το αποτύπωμα του Χριστού

via_dolorosa

Στην πέμπτη στάση σας στην οδό μαρτυρίου θα συναντήσετε το σπίτι του Σίμων του Κυρηναίου. Εκεί ο Ιησούς έπεσε κάτω για δεύτερη φορά από το βάρος του σταυρού. Στο σημείο κατά την παράδοση υπάρχει αποτύπωμα του Χριστού. Το συμβάν αυτό αναφέρεται στα ευαγγέλια τόσο του Αποστόλου Μάρκου, όσο και των Ματθαίου και Λουκά.

Η Αγία Βερονίκη σκουπίζει τον Ιησού

O έκτος κατά σειρά σταθμός βασίζεται και αυτός στην παράδοση. Πιο συγκεκριμένα στην σύνδεση της Αγίας Βερονίκης με τον Θεάνθρωπο. Σύμφωνα λοιπόν με την θρησκεία μας η Αγία Βερονίκη σκούπισε με ένα μανδύλιο τον Ιησού και μάλιστα σε αυτό το μεταξωτό μαντίλι φανερώθηκε θαυματουργικά η μορφή του Χριστού. Αυτό το κειμήλιο φυλάσσεται στην Ρώμη ενώ από το 1800 υπάρχει σε εκείνο το σημείο ο ναός της Αγίας Βερονίκης.

Η μορφή του Ιησού στο Ιερό Μανδύλιο (τοιχογραφία στο Πρωτάτο Αγ.Όρους)

Στον επόμενο σταθμό και έβδομο κατά σειρά είναι ο τόπος που έπεσε για δεύτερη φορά ο Ιησούς και σε εκείνο το σημείο είναι διακριτά τα τείχη που σώζονται από εκείνη την εποχή.

Η συνάντηση του Χριστού με τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ

Στον 8ο σταθμό ο Χριστός σύμφωνα με το κατά Λουκά ευαγγέλιο συνάντησε τις γυναίκες της πόλης, οι οποίες θρηνούσαν για εκείνον. Τότε ο Ιησούς τις απάντησε «μη κλαίτε δι εμέ αλλά κλαίετε δια τον εαυτόν σας και τα τέκνα σας». Ο σταθμός που συνέβη το παραπάνω γεγονός έχει σημαδευτεί από έναν σταυρό πάνω στο βράχο που φέρει την επιγραφή IC XC NIKA, δηλαδή Ιησούς Χριστός Νικά.

H τρίτη πτώση του Ιησού

Ο τελευταίος εξωτερικός σταθμός της Via Dolorosa είναι και το σημείο όπου ο Ιησούς έπεσε κάτω για 3η και τελευταία φορά. Εκεί βρίσκεται ο ναός των Κοπτικών και Αρμένιων και αποτελεί το σημείο όπου λύγισε από τον Σταυρό ο Χριστός.

Ο Γολγοθάς και το τέλος της Via Dolorosa

Mια σκάλα οδηγεί στον λόφο του Γολγοθά όπου αυτές τις Άγιες μέρες οι πιστοί κατακλύζουν το σημείο και περιμένουν για να προσκυνήσουν το μέρος όπου σταυρώθηκε ο Χριστός. Κάτω από την Αγία Τράπεζα βρίσκεται ο βράχος που υψώθηκε ο σταυρός, ο οποίος είναι φανερός από όλες τις μεριές του μικρού παρεκκλησιού.

Οι υπόλοιπες στάσεις αφορούν την σταύρωση του Χριστού.

Στην 10η ο Ιησους απογυμνώθηκε ώστε να ανέβει στον Σταυρό, στην 11η υψώνεται ο Σταυρός, στην 12η ο Ιησούς πεθαίνει πάνω στον μαρτυρικό Σταυρό και στις στάσεις 13 και 14 γίνεται η αποκαθήλωση του Θεανθρώπου. Μάλιστα το ακριβές σημείο της αποκαθήλωσης του Ιησού από τον Σταυρό φυλάσσεται μέσα σε ένα κουβούκλιο.

Πηγή πληροφοριών:troodostravel.g

Πηγή φωτογραφιών: orthodoxographia.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα