Home Προσκυνήματα Γεσθημανή, ο τόπος της προδοσίας

Γεσθημανή, ο τόπος της προδοσίας

by Nikos

Στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο του Χριστού θα σας ταξιδέψει σήμερα το Thesekdromi στα “προσκυνήματά” του. Δυο μόλις χιλιόμετρα ανατολικά των τειχών της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο κήπος της Γεσθημανής. Η Γεσθημανή τοποθετείται στους πρόποδες του όρους των Ελαιών. Η λέξη προέρχεται από τις εβραϊκές λέξεις Γκάτ-Σέμεν και σημαίνει ελαιοτριβείο. Το όνομα αυτό πιθανόν δόθηκε από τα ελαιοτριβεία και τους ελαιώνες της περιοχής.

Kristine-Matheson-Pixabay.com

Ο χείμαρρος στον οποίο βρίσκεται η Γεσθημανή, είναι γνωστός ως ο «Χείμαρρος των Κέδρων». Μία άλλη ονομασία του χειμάρρου είναι γνωστή ως «Κοιλάδα του Ιωσσαφάτ». Το όνομα Ιωσσαφὰτ σημαίνει «ὁ Θεός κρίνει» και σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις συνδέεται με τον τόπο που θα γίνει η τελική κρίση.

Stacey-franco-unsplash.com

Σύμφωνα με τις διηγήσεις της Καινής Διαθήκης η Γεσθημανή είναι ο τόπος που άρχισε το μαρτύριο του Ιησού, δηλαδή η προδοσία του από τον Ιούδα και η σύλληψή Του.

Tο εσωτερικό του Καθολικού ναού της Γεσθημανής-Robert-Bye-Pixabay.com

Μετά το Μυστικό Δείπνο o Ιησούς περπάτησε τη διαδρομή των δύο περίπου χιλιομέτρων από το “Υπερώο” όπου διεξήχθη ο Μυστικός Δείπνος με τους έντεκα από τους μαθητές και κατευθύνθηκε προς τη Γεσθημανή. 

Σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο μετά από έρευνα τριών ετών, στον κήπο εξακολουθούν να υπάρχουν ελαιόδεντρα με ρίζες από τα χρόνια του Ιησού.

Ο Τάφος της Παναγίας

Στη Γεσθημανή βρίσκεται και ο τάφος της Παναγίας. Κατά τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία πέθανε δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Η Παράδοση της Εκκλησίας διδάσκει ότι η Παναγία πέθανε από φυσικό θάνατο (η Κοίμηση της Θεοτόκου). Η ψυχή της Θεοτόκου λήφθηκε από τον Χριστό μετά το θάνατό της και το σώμα της αναστήθηκε την τρίτη ημέρα μετά από την κοίμηση. Ο τάφος της, σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, βρέθηκε άδειος την τρίτη ημέρα μετά την κοίμηση. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, στο μνήμα βρέθηκε μονάχα η Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Η κοίμηση της Παναγίας

Ο καθορισμός του Τάφου της Παναγίας ανάγεται ήδη στο μέσον του 1ου αιώνος. Εκείνη την εποχή χτίστηκε και η πρώτη Εκκλησία τις Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο ναός είναι σταυροειδής ενώ έχει ανασκαφεί και μια υπόγεια πετρώδης σπηλιά. Στην είσοδό της βρίσκεται μια πλατιά καθοδική σκάλα που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στην ανατολική πλευρά του ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τάφου της Παναγίας.

Εσωτερικό ναού της Παναγίας

Εντός του ναού υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ, του συντρόφου της Μαρίας, ενώ στα δεξιά υπάρχει το παρεκκλήσι των γονέων της Παναγίας, του Ιωακείμ και της Άννας.

Παναγία Ιεροσολυμίτισσα

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Στον ναό επίσης βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Η εικόνα αυτή έχει αγιογραφηθεί το 1870 με θαυματουργικό τρόπο. Υπάρχει σχετική μαρτυρία του σύγχρονου Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος είχε την ευλογία όσο ζούσε ακόμη σε αυτόν τον κόσμο να βλέπει σε οράματα την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Άγιος Παΐσιος ανέφερε πως η εικόνα της «Ιεροσολυμίτισσας» είναι εκείνη που απεικονίζει ακριβέστερα από οποιαδήποτε άλλη, τα χαρακτηριστικά της Αγίας Μορφής της Παναγίας.

πηγή

 Πατριαρχείον Ἱεροσολύμων

wikipedia

ekklisiaonline

Ορθοδοξία

Φωτό εξωφύλλου : Heather Truett από το pixabay.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα