Home Προσκυνήματα Παναγία η Μηλιώτισσα, η Παναγιά της Αλμωπίας και της Ευτεκνίας

Παναγία η Μηλιώτισσα, η Παναγιά της Αλμωπίας και της Ευτεκνίας

by Nikos

Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις μας στα προσκυνήματα της Ελλάδας, θα παρουσιάσουμε το προσκύνημα της Παναγίας της Μηλίωτισσας που συναντήσαμε στη Μηλιά Αριδαίας στο Ν.Πέλλας. Ξεχωριστή σημασία για τον προσφυγικό Ελληνισμό η εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας αφού ήρθε μαζί με άλλα Ιερά Κειμήλια το 1922 από ένα χωριό της Μ.Ασίας που λεγόταν Ελμαλίκ στην περιοχή της Νικομήδειας.

panagia-mhliotissa

Γεωγραφία

Η Μηλιά, επίσημα Μηλέα, (μέχρι το 1926 Καρλάτ[ ή Καρλάδοβο) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πολύ κοντά είναι το χωριό του Μενέλαου Λουντεμη ο Εξαπλάτανος Πέλλας όπως κι επίσης και ο πιο γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του Ιαματικού Τουρισμού και Λουτροθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ,τα Λουτρά Πόζαρ.

Παναγία η Μηλιώτισσα

Μετά την Μικρασιάτικη Καταστροφή του 1922 πρόσφυγες από το χωριό της Μικράς Ασίας που λεγόταν Μηλιά ή Μήλοι, σημερινό Ελμαλίκ, (Νικομήδεια) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Πήραν μαζί τους εικονίσματα , την κολυμβήθρα, το Άγιο Δισκοπότηρο, την καμπάνα, καθώς επίσης και την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας καθώς και πολλά άλλα ιερά αντικείμενα. Πρωτοστάτης υπήρξε ο πάτερ Παύλος Τσαουσάκης . Στην αρχή οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινή στέγη στον Βόλο. Μετά από δυο περίπου χρόνια επήλθε η μόνιμη εγκατάσταση στη Μηλιά. Η εικόνα από τότε βρίσκεται στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΗΛΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πλεκτό εργόχειρο αφιέρωμα στην Παναγιά τη Μηλίωτισσα

Η εικόνα της Παναγίας

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο καθηγήτρια του ΑΠΘ κα .Μαυροπούλου την εικόνα αγιογράφησαν περίπου τον 7ο – 8ο αιώνα μ.Χ. στον τύπο της Οδηγήτριας. Πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης περίπου το 1400 – 1450 υπήρξε ανάγκη για τη συντήρησή της. Δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650 – 1700 στην Κωνσταντινούπολη. Η προφορική παράδοση θέλει να αγιογραφήθηκε στην Ιερουσαλήμ από ερημίτες μοναχούς και στη συνέχεια ευλογήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν δόθηκε ως Ευλογία στους «Ελμαλικιώτες-Μηλιώτες».

panagia-mhliotissa

Η Παναγία της Ευτεκνίας

Η παράδοση και η ιστορία της εικόνας μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο ενώ τα θαύματα είναι πολλά ακόμη και σήμερα. Στο Ελμαλίκ την ευλαβούνταν Έλληνες και Τούρκοι.

Ακόμα και σήμερα αναφέρει ο εφημέριος του ναού Π.Αθανάσιος Πουλέντσης έρχονται Τούρκοι και ξένοι προσκυνητές παρακαλώντας την Παναγία να τους χαρίσει ευτεκνία.

Η Παναγία προστατεύει τη Μηλιά

Το 1940 όταν άρχισε ο πόλεμος με τους Γερμανούς αλλά και στην συνέχεια με τον εμφύλιο πολλοί στρατιώτες από τα μέρη της Αλμωπίας ερχόντουσαν και έκοβαν ένα μικρό κομματάκι από την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας για φυλαχτό. Αυτό μάλιστα είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Η παράδοση αναφέρει πως όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταστρέψουν την Μηλιά δεν μπόρεσαν. Έξω από το χωριό έβλεπαν την Παναγία να πλέκει ιστό και να προστατεύει το χωριό. Υπήρχαν πολλές μαρτυρίες πως Γερμανοί εκείνη την εποχή έγιναν Ορθόδοξοι , από τους Μηλιώτες και τον Μακαριστό Ιερομόναχο Πατέρα Γερβάσιο που διακονούσε τότε στην Μηλιά.

Η φήμη που απέκτησε η εικόνα οδήγησε το 1965 τις αρχές να έρθουν να ελέγξουν και αν υπάρχει κάτι στην Παναγία (κάποιο ηλεκτρικό ή μαγνητικό φαινόμενο ). Ο Στρατηγός της Έδεσσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας και ο Εισαγγελέας μετέβησαν στην εκκλησία και με θαυματουργικό τρόπο διεπίστωσαν ιδίοις όμμασι τη δύναμη της πίστης και της Παναγίας.

 Μέχρι και σήμερα η Θαυματουργική Εικόνα Της Παναγίας της Μηλιώτισσας εξακολουθεί να φανερώνει την δύναμή Της μέσω των Θαυμάτων Της σε ΕΥΤΕΚΝΙΑ και σε κάθε ΑΣΘΕΝΕΙΑ των πιστών και προσελκύει κόσμο για να Την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την Θαυματουργική Ευλογία Της.

Ω! ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΛΙΩΤΙΣΣΑ
ΕΥΛΟΓΑ ΤΗΝ ΑΤΕΚΝΙΑ
ΔΩΣΕ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΤΕΚΝΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΤΕΚΝΟΥΣ

Πηγή

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΛΙΩΤΙΣΣΑ | Facebook

ieramonopatia.gr

saint.gr

ekklisiaonline.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα