Home Κεντρική Κότσυφας ο… αοιδός του Μάρτη(audio)

Κότσυφας ο… αοιδός του Μάρτη(audio)

by Stavros

O κότσυφας είναι ένας μελωδικός τραγουδιστής του δάσους, με μεγάλο ρεπερτόριο στο κελάηδισμά του. Τον συναντάμε στην Ελλάδαν κατ΄επέκταση στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Ο αφέντης του δάσους κιτρινομύτης

kotsifa_dasos

Ανάλογα με το μέρος το οποίο ζει ο Κότσυφας ονομάζεται ενδημικό ή μεταναστευτικό είδος. Στην Ελλάδα είναι η πιο διαδεδομένη τσίχλα που συναντάμε.Το αρσενικό κοτσύφι έχει το χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος και τον κίτρινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια. Αντίθετα το θηλυκό κοτσύφι και τα νεαρά, έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα Ο κότσυφας είναι παμφάγο και τρέφεται με σκουλήκια καρπούς και ότι άλλο βρει.

mauropouli

Είναι σχετικά μεσαίου μεγέθους και δεν ξεπερνάει τα 29 εκατοστά εκ των οποίων τα 12 εκατοστά αποτελούν την ουρά. Ζυγίζει από 80-120 γραμμάρια και το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 80 εκατοστά.

kotsifas

Ενίοτε μοιάζει με το ψαρόνι ωστόσο ο κότσυφας ξεχωρίζει από το τίναγμα της ουράς του την ώρα που κάνει άλματα ή βρίσκεται ακίνητος. Φτιάχνει στρόγγυλες φωλιές από λάσπη κλαδιά και ότι άλλο βρει επιλέγοντας να μείνει σε μέρη με αρκετή βλάστηση γι αυτό τον συναντάμε στα δάση. Διαδέχεται τον κοκκινολαίμη και συνυπάρχει με την κίσσα.

Το μελωδικό του τραγούδι

Ο αρσενικός κότσυφας έχει ένα χαμηλού τόνου κελάηδισμα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ένα φλάουτο. Μπορεί κανείς να απολαύσει το τραγούδι του κυρίως τον Μάρτιο έως Ιούνιο και μερικές φορές μέχρι τις αρχές Ιουλίου από συστάδες δέντρων, στέγες ή άλλες υπερυψωμένες θέσεις. Όταν νιώσει κίνδυνο απελευθερώνει και άλλους ήχους που σημάνουν συναγερμό, για παράδειγμα η έλευση ενός γερακιού θα τον φόβιζε.

Μια λαϊκή ιστορία για τον Κότσυφα

«Γεια σου κότσυφα»Μια μέρα ο Μάρτης συνάντησε τον κότσυφα.- Γεια σου, κότσυφα, του είπε.- Για να σου πω, απάντησε ο κότσυφας θυμωμένος. Δε με λένε σκέτο κότσυφα. Με λένε κυρ κότσυφα κι αφέντη κιτρινομύτη, γιατί πρώτος απ’ όλα τα πουλιά έφτιαξα τη φωλιά μου. Γέννησα τ’ αυγά μου κι όπου να ’ναι θα δεις και τα παιδιά μου.Ο Μάρτης κούνησε το κεφάλι του. Την άλλη μέρα έπιασε τόσο κρύο, που τα αυγά του κότσυφα έσπασανΠριν έρθει ο Απρίλης, ο Μάρτης συνάντησε ξανά τον κότσυφα.- Καλημέρα, κότσυφα και κυρ κότσυφα κι αφέντη κιτρινομύτη!- Δεν είμαι πια κότσυφας και κυρ κότσυφας κι αφέντης κιτρινομύτης. Με ξεγέλασες, Μάρτη! Τη μια μέρα κάνεις κρύο, την άλλη κάνεις ζέστη. Πάει η φωλιά μου, πάνε και τ’ αυγά μου!Όμως ο κότσυφας, όταν ζέστανε ο καιρός, έφτιαξε καινούρια φωλιά και γέννησε ξανά αυγά.

Πηγή πληροφοριών: https://petbirds.gr/, livemedia

Φωτογραφία από Erik Karits από το Pixabay

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα