Home Κεντρική Μονεμβασιά, το πέτρινο καράβι

Μονεμβασιά, το πέτρινο καράβι

by Nikos

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου.
Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου.
Κι όλο ασάλευτη μένεις
να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη»

Γιάννης Ρίτσος


φωτο: επίσημος λογαριασμός Δήμου Μονεμβασιάς στο Facebook

Τόπος ιερός μα συνάμα άγριος η Μονεμβασιά μαγνητίζει τον επισκέπτη προσκαλώντας τον σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Γιατί πράγματι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο μοιάζει η περιπλάνηση στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια της καστροπολιτείας.

Περνώντας την “μόνη έμβαση” του κάστρου απ’ όπου πήρε και το όνομά της η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια για του ντόπιους, ξεκινάει το ταξίδι μας στο “Γιβραλτάρ της Ανατολής”. Ακολουθείστε μας σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό στον μαγευτικό αυτό τόπο της χώρας μας ακριβώς 300 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Παυσανίας την αναφέρει ως  ακρωτήριο με την ονομασία «άκρα Μινώα». Φαίνεται πως το κάστρο ιδρύθηκε πολύ αργότερα στα βυζαντινά χρόνια από κάτοικους της Σπάρτης. Τον 7ο αιώνα η Μονεμβασιά λόγω της θέσης πάνω σε σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους, αναπτύχθηκε σε εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Το 1252 περνάει στα χέρια των Λατίνων μετά από πλήρη αποκλεισμό της πόλης από στεριά και θάλασσα που διήρκεσε τρία χρόνια. Το 1262 οι Βυζαντινοί επανακτούν την πόλη και την κατέχουν ως το 1460 που θεωρείται και η «χρυσή εποχή» για την καστροπολιτεία.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους μοιραία ήλθε η παρακμή και για τη Μονεμβασιά. Για περίπου 30 χρόνια περιήλθε στα χέρια των Βενετών πριν φτάσουμε στις 23 Ιουλίου 1821 οπότε η Μονεμβασιά ήταν το πρώτο κάστρο της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε από τις ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις. Στη συνέχεια το φρούριο και η επαρχία Μονεμβασιάς έπεσε θύμα του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη όταν μπαίνει στην πόλη είναι τα στενά καλντερίμια και η γαλήνια ατμόσφαιρα. Σε αυτό συμβάλει η πλήρης απουσία των αυτοκινήτων.

Πρώτη σημαντική στάση είναι το σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Θα το εντοπίσετε ακριβώς δίπλα από την είσοδο του κάστρου της όπου υπάρχει και η προτομή του που αγναντεύει το πέλαγος.

Εάν αποφασίσετε να ανηφορίσετε προς την Άνω πόλη η θέα προς τον οικισμό θα σας ανταμειψει.

Κατηφορίζοντας προς την κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς στο μέσο δεσπόζει η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού έργο του 3ου αιώνα. Πήρε την ονομασία από την ομώνυμη εικόνα που απεικονίζει τον Ιησού κατά την οδυνηρή ανάβασή του στον Γολγοθά. Το 1979 μάλιστα η εικόνα εκλάπη και διαδραματίστηκε ένα πολύμηνο θρίλερ μεταξύ 1979 και 1980 για τον εντοπισμό της εικόνας. Η συγκεκριμένη αρπαγή της εικόνας έγινε επιτυχημένο σίριαλ της κρατικής τηλεόρασης με τον τίτλο «Ιερόσυλοι» .

Όποια εποχή κι αν επιλέξετε να επισκεφθείτε την Μονεμβασιά η ατμόσφαιρά της θα σας μαγέψει και η φιλοξενία των κατοίκων θα σας ανταμείψει. Περιπλανηθείτε άφοβα στα γραφικά σοκάκια, βγάλτε εντυπωσιακές φωτογραφίες το ηλιοβασίλεμα και μεθύστε με το περίφημο τοπικό μεσαιωνικό κρασί την Μαλβαζία.

Πηγή

Δήμος Μονεμβασιάς

Wikipedia

tovimagr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα