Home Κεντρική To γεράκι ξεφτέρι επιτίθεται στο θήραμά του (pics)

To γεράκι ξεφτέρι επιτίθεται στο θήραμά του (pics)

by Stavros

Το γεράκι ξεφτέρι και γενικότερα τα αρπακτικά πουλιά στη χώρα μας, εντυπωσιάζουν τους «τυχερούς» που το βλέπουν μιας και το δολοφονικό τους βλέμμα καθηλώνει και τους πιο τολμηρούς.

Το «προφίλ» του γερακιού «ξεφτέρι»

Το γεράκι ξεφτέρι (Accipiter nisus) είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος σε σύγκριση με άλλα αρπακτικά, κάτι όμως που του δίνει προβάδισμα στην άτυπη αρένα του ζωικού βασιλείου. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 28-38 εκατοστά, είναι επιδέξιος «πιλότος» καθώς πετάει χαμηλά, πάνω από φράχτες, αγρούς ανάμεσα σε δέντρα και πάνω από πεδιάδες.

Κυνηγάει κυρίως μικρότερα από εκείνον πουλιά και σπανιότερα άλλα θηλαστικά. Μάλιστα είναι από τα πουλιά που πιάνουν πουλιά στον αέρα κι έτσι τα νύχια του είναι ιδιαίτερα μακριά και με ένα εξόγκωμα προς το κάτω. Αυτό τον βοηθάει να γραπώνει το θήραμά του και να μην του ξεφεύγει. Όπως στα περισσότερα αρπακτικά πουλιά το θηλυκό γεράκι ξεφτέρι είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Έχει μαυροκάστανο το πάνω φτέρωμα με μια λευκή ράβδωση μέχρι και το πίσω μέρος του ματιού.


Σε μια περιπλάνησή μας στις ομορφιές της φύσης εντοπίσαμε ένα γεράκι ξεφτέρι την ώρα που επιτίθεται σε μια δεκαοχτούρα. Ο φακός του ThesEkdromi εντόπισε ξεκάθαρα την στιγμή που η άτυχη δεκαοχτούρα έχει δεχτεί καίριο χτύπημα στο σώμα της.Το το γεράκι βρίσκεται από πάνω της και κατασπαράζει σιγά σιγά το θήραμά του. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα κόκκινα μάτια του γερακιού, με το βλέμμα του να φανερώνει το «κρύο» αίμα του δολοφόνου.

geraki_ksefteri_d
geraki_ksefteri_c

Το γεράκι κατά τη μυθολογία

Δύο ήρωες είναι γνωστοί στη μυθολογία, με τον πρώτο να συνδέεται στην ιστορία του Δία και της Ιώς ενώ ο δεύτερος ήταν ένας πλούσιας κτηματίας.

Ο Δίας διέταξε τον Ερμή να κλέψει τη μεταμορφωμένη σε αγελάδα Ιω από τον πανόπτη Άργο, ωστόσο ο αγγελιοφόρος των Θεών δεν μπόρεσε να το κάνει κρυφά. Αναγκάστηκε λοιπόν να σκοτώσει τον φύλακα της Ιως, τον οποίο τον έλεγαν Ιέρακα. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν οι θεοί να μεταμόρφωσαν τον φύλακα στο γνωστό αρπακτικό πτηνό.

geraki_kefterib

Ο δεύτερος Ιεραξ είναι πλούσιος κτηματίας στη χώρα των Μαριανδυνών στα ΒΑ παράλια της Βιθυνίας, γύρω από την ποντιακή Ηράκλεια, δίκαιος και επιφανής. Τα πλούτη του οφείλονταν στη θεά Δήμητρα, την οποία τιμούσε με πολλές θυσίες και προσφορές, με την θεά να τον ανταμείβει με εφορία γής. Ωστόσο οι Τρωάδες ένιωσαν την οργή του Ποσειδώνα, στην πόλη τους έπεσε μεγάλη πείνα ενώ ο θεός της θάλασσας έστειλε ένα τεράστιο κύμα, έτσι ώστε να τους τιμωρήσει επειδή δεν είχαν προσφέρει τις απαραίτητες θυσίες.

geraki_ksef_e

Οι κάτοικοι της Τρωάδας ζήτησαν βοήθεια από τον Ιέραξ, εκείνος τους βοήθησε δίνοντάς τους τροφή σιτάρι και κριθάρι. Η κινησή του έφερε την οργή του Ποσειδώνα ο οποίος τον μεταμόρφωσε στο ομώνυμο πουλί, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του , «γιατί, ενώ αγαπήθηκε πάρα πολύ από τους ανθρώπους, τον έκανε να μισηθεί πάρα πολύ από τα πουλιά και ενώ, εμπόδισε πολλούς ανθρώπους να πεθάνουν, τον έκανε να σκοτώσει πολλά πουλιά» (Αντ. Λιβ., Μετ. 3).

Πηγές πληροφοριών: greek-language.gr, natureguide.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα