Η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται και οι άγιες μέρες του Πάσχα φέρνουν στο νου τα χώματα της Αγίας Γης Ιερουσαλήμ. Το Thesekdromi στα προσκυνήματά του σας παρουσιάζει το ιερότερο σημείο των Ιεροσολύμων για τους Εβραίους ,το Δυτικό τείχος ή Τείχος των Δακρύων όπως αλλιώς το αποκαλούν.
Τοποθεσία
Το Τείχος των Δακρύων ή αλλιώς Δυτικό Τείχος βρίσκεται στη παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους του Ναού. Το σωζόμενο εκτεθειμένο μέρος του τείχους στη πλατεία της εβραϊκής συνοικίας έχει 19 μέτρα ύψος (από συνόλου 32 μέτρων) και 57 μέτρα μήκος. Συνολικά, το Δυτικό Τείχος έχει μήκος 488 μέτρα. Είναι κατασκευασμένο από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους.Η εβραϊκή παράδοση θέλει το τείχος να είναι τμήμα του Δεύτερου Ναού της Ιερουσαλήμ.
Η τοποθεσία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε κτίσει τον περίφημο ναό του ο βασιλιάς Σολομώντας το 960 π.Χ. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 μ.Χ..O Ζοροβάβελ, πολιτικός ηγέτης των Ιουδαίων έχτισε και πάλι τον ναό το 520 μ.Χ.
Ο Ηρώδης ο Μέγας που αναφέρεται στις ευαγγελικές διηγήσεις κατεδάφισε τον παλιό ναό και έχτισε στη θέση του ένα πολύ μεγαλύτερο το 19 μ.Χ.. Στην νέα του μορφή είχε μεγάλο βωμό για θυσίες, εγκαταστάσεις εξαγνισμού καθώς και ένα κτίριο σε σχήμα βασιλικής που χρησίμευε ως κεντρική αγορά. Απο εκεί ήταν που ο Χριστός έδιωξε εξοργισμένος τους φιλάργυρους εμπόρους. Και ο ναός καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους στρατιώτες του αυτοκράτορα Τίτο.
Tο Δυτικό τείχος αποτελεί τόπος προσκυνήματος για τους Εβραίους όπου θρηνούν την απώλεια του ναού του Σολομώντα και γι’ αυτό πήρε το όνομα Τείχος των Δακρύων.
Οι πιστοί που προσέρχονται στο Τείχος των Δακρύων στέκονται όρθιοι και να προσεύχονται σιωπηλά για ώρες. Το τελετουργικό της προσευχής περιλαμβάνει επίσης και μια ελαφριά ταλάντωση προς το τείχος. Η αποχώρησή
τους γίνεται πάντα με βήματα προς τα πίσω.
Το Τείχος των Δακρύων για αιώνες βρισκόταν σε ένα στενό δρομάκι μόλις 12 μέτρα πλάτος. Μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών όμως το 1967 οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν τη αραβική συνοικία κι επέκτειναν την περιοχή του τείχους ώστε σήμερα να φιλοξενεί χιλιάδες προσκυνητές.
Μέχρι το 2002 η είσοδος στον περίβολο του Τείχους των Δακρύων απαγορευόταν στις γυναίκες. Μετά από σκληρούς αγώνες της WOW (Women of Wall) και δικαστικές διαμάχες οι αρχές παραχώρησαν ένα κομμάτι στα δεξιά του τείχους στον γυναικείο πληθυσμό, με ειδικό χώρισμα.
To 2017 εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο Τείχος των Δακρύων παρακαλώντας το Θεό να βρέξει με παρότρυνση του υπουργού Γεωργίας του Ισραήλ.
Το 2020 λίγες δεκάδες μέτρα από το Τείχος των Δακρύων ανακαλύφθηκαν από Ισραηλινούς αρχαιολόγους μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι σε βράχο. Αυτά τα δωμάτια εικάζουν οι αρχαιολόγοι πως ήταν το κελάρι ενός κτηρίου ή χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό.
Διαβάστε και το άρθρο για την Ιερουσαλήμ Οδός του Μαρτυρίου: Η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά – thesekdromi.gr
Και για την Γεσθημανή, ο τόπος της προδοσίας – thesekdromi.gr