Home Ταξίδι αλλιώς Βρουσονέτια η παπυροφόρος, το άγνωστο δέντρο της ελληνικής υπαίθρου με τις απίθανες χρήσεις

Βρουσονέτια η παπυροφόρος, το άγνωστο δέντρο της ελληνικής υπαίθρου με τις απίθανες χρήσεις

by Nikos

Στις περιπλανήσεις μας στην όμορφη ελληνική Φύση συναντάμε πολλές φορές κοινά δέντρα ή λουλούδια που αγνοούμε η συχνά απλώς προσπερνάμε. Ένα από αυτά είναι και η Βρουσονέτια η παπυροφόρος ή όπως αποκαλείται σε πολλά μέρη Τούρκικη Μουριά καθώς έφθασε στη χώρα μας από την Ασία με τελευταία στάση τη γείτονα χώρα.

Ονομασία και καταγωγή

Το δέντρο Βρουσονέτια η παπυροφόρος με επιστημονική ονομασία Broussonetia papyrifera έχει καταγωγή από την Ασία. Το εντοπίζουμε σε όλη την Ασία, από την Ινδία και το Πακιστάν έως την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τα νησιά του Ειρηνικού, καθώς και στη Βόρεια Αμερική.

Στην Ασία χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια για την παρασκευή χειροποίητου, παραδοσιακού χαρτοπολτού

Προτιμά ορεινές περιοχές πετρώδεις πλαγιές και ακαλλιέργητους αγρούς. Θεωρείται εξαιρετικά επεμβατικό είδος, γίνεται ζιζάνιο και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί μετά την εισαγωγή του.

Βοτανική

 Η Βρουσονέτια η παπυροφόρος είναι φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας των Moraceae (Μουριές )και το ύψος της μπορεί να φθάσει και τα 20 μέτρα. Ο φλοιός του δέντρου εχει χρώμα καφέ και ελαφρώς χωρισμένος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φύλλα. Η Βρουσονέτια έχει δυο είδη φύλλων διαφορετικής μορφής ανάλογα την εποχή και την ηλικία του φυτού. Στην αρχή της καρποφορίας του τα φύλλα είναι παλαμοειδή ενώ στο στάδιο ενηλικίωσης είναι ωοειδή, με οδοντωτές άκρες. Η άνω επιφάνεια του φύλλου είναι τραχιά, ενώ η κάτω χνουδωτή.

Η Περίοδος ανθοφορίας του φυτού είναι από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο. Ο καρπός της είναι πορτοκαλο-κόκκινος και αποτελείται από μια μπάλα διαμέτρου περίπου 1,5 εκ. με πολυάριθμα μικρές ρόγες. 

Χρήσεις και ιδιότητες

Η Βρουσονέτια η παπυροφόρος χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία για την παραγωγή χαρτιού απ’ όπου πήρε και το όνομά της.Κατά τη διαδικασία παραγωγής του χαρτιού οι βλαστοί κόβονται σε μικρά κομμάτια και βράζουν στον ατμό. Ο φλοιός αφαιρείται και το εξωτερικό σκοτεινό τμήμα αποξέεται για παραγωγή πιο χονδρού χαρτιού. Τα εσωτερικά λεπτότερα μέρη πλένονται, ζυμώνονται και λευκαίνονται στεγνώνοντας στον ήλιο. Στη συνέχεια βράζουν το μείγμα εκ νέου και δημιουργείται ο χαρτοπολτός. Η ξυλεία από το B. papyrifera, μαλακή και εύθραυστη, χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή φθηνών επίπλων και σπίρτων.

Στα νησιά Φίτζι ο φλοιός χρησιμοποιείται για τα διάσημα υφάσματα «masi» που είναι βαμμένα και διακοσμημένα με παραδοσιακά νησιώτικα μοτίβα.

 Ο χυμός των φύλλων είναι καθαρτικός -ενώ χρησιμοποιείται και στη θεραπεία της δυσεντερίας. Ο καρπός του φυτού είναι επίσης διουρητικός και τονωτικός. Η ρίζα μαγειρεύεται σε χώρες της Ασίας με άλλα τρόφιμα ως γαλακτογόνος.  Ο φλοιός του δέντρου είναι αιμοστατικός. Η Βρουσονέτια έχει επίσης ερευνηθεί για τις ιδιότητές της ως φυτοφάρμακο.  

 Στο νησί της Χαβάης χρησιμοποιούν το χυμό ως ήπιο καθαρτικό. Στην Κίνα τα φύλλα και τα φρούτα το χρησιμοποιούν ως τονωτικό για τα νεφρά και του ήπαρ. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στη βελτίωση της όρασης. Με τον ίδιο τρόπο βοηθά στα προβλήματα κόπωσης και αδυναμίας. Αναφέρεται επίσης πως κάνει καλό και σε προβλήματα στις αρθρώσεις.

 Προσοχή η παρατεταμένη κατάποση των καρπών αναφέρεται πως αποδυναμώνει τα οστά

Πηγή

cabi.org

naturalmedicinalherbs.net

jardineriaon

agriamanitaria

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα